Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.04.2015.
10:28
J. L. Petković - Vesti A

Brezovica: Ruše objekte i etničku sliku

Kosovske vlasti spremne su da potpišu ugovor sa francuskim konzorcijumom o izgradnji novog ski centra na Brezovici. Ugovor sa Brezovica rizortom stupiće na snagu za šest meseci, kada ta firma dokaže da ima finansijska sredstva da realizuje plan.

A. Čukić
Brezovica: Albanci planiraju rušenje više hotela, ski škole i privatnih objekata


U većinski srpskoj opštini Štrpce građani se plaše promene etničke strukture i ogorčeni su najavljenom eksproprijacijom oko 3.500 hektara zemlje u vlasništvu Srba. Mnogi se pitaju i o stvarnim interesima konozorcijuma, iza koga, kako sumnjaju, stoji novac bogatih Albanaca, te da krajnji cilj neće biti razvoj turizma nego kontrola jedne od najvažnijih strateških tačaka na Kosovu.
 
Koncesija na Brezovici podrazumeva i rušenje sve infrastrukture koja je u vlasništvu Fonda Ineks-Intereksport i JP Skijališta Srbije, uključujući i hotel Molika, koji je tek nedavno obnovljen.
 
Takođe, planom je predviđeno i rušenje hotela Lahor na Brezovici u kome žive interno raseljeni iz Uroševca i Prizrena.

Vredna imovina

Ski centar poseduje 300 hektara zemljišta na Brezovici i u Štrpcu, tri hotela, četiri restorana, pet žičara i isto toliko ski liftova, kao i prateću mehanizaciju, a zapošljava 187 radnika.

- Planirano je i rušenje ski škole, privatnih objekata, preuzimanje pet žičara i pet ski staza u vlasništvu Ski centra Brezovica. Na mestu hotela Lahor planiraju da grade akva park, iako na tom mestu nema ni 30 sunčanih dana tokom cele godine. Sve to ukazuje da se iza ovog master plana krije namera da se uz pomoć albanskog lobija Ski cenar Brezovica sruši i da vlasništvo nad planinom pređe u ruke Albanaca, i da se na taj način Srbi iz Sirinićke župe nateraju na iseljavanje, kaže Slađan Nikolčević, upravnik Ski-centra Brezovica.
 
Francuski konzorcijum je ponudio tri faze razvoja projekta za razvoj turističkog centra Brezovica, investiciju od 410 miliona evra i više od 3.000 novih radnih mesta.
 
- U praksi, to samo znači da će oni angažovati velike građevinske firme Albanaca i da svo to zapošljavanje ide u njihovu korist. Takođe, planom je predviđena izgradnja objekata za stanovanje, što znači da će to sigurno uticati na promenu etničke strukture - dodaje Nikolčević.

Opština Štrpce danas o planu

Kosovski zakon opštini Štrpce daje mogućnost da spreči privatizaciju na svojoj teritoriji. Opština Štrpce danas (utorak, 14. april) će održati vanrednu sednicu skupštine sa master planom za razvoj Ski centra Brezovica kao jedinom tačkom dnevnog reda. Gradonačelnik opštine Štrpci Bratislav Nikolić ističe da se u slučaju ski centra Brezovica ne radi ni o kakvoj privatizaciji, već o koncesiji. On takođe prenosi da će imovinsko-pravne odnose urediti Beograd i Priština, a najavljuje veto u slučaju da francuski konzorcijum ne ispuni uslove.
Nikolić objašnjava da eksproprijacija privatnog zemljišta nije dolazila u obzir zbog lošeg iskustva u prethodnom periodu. Kako kaže - dva su najveća otvorena pitanja budućnost radnika koji su nekad radili u ski centru Brezovica za koje će morati da se nađe rešenje i pitanje postojećih objekata na Brezovici.


Protest radnika Ineksa

Oko 50-ak radnika Ineksa okupilo se ispred zgrade opštine Štrpce protestujući zbog neslaganja sa najavljenim ugovorom i realizacijom master plana za Brezovicu. Radnici su se okupili neposredno pred početak sednice opštine Štrpce na kojoj će odbornici diskutovati o najavljenom master planu. Očekuje se da će u narednih par sati i zvanično biti poznat stav lokalne samouprave o ovoj temi.

On ističe da Ski centar Brezovica zapošljava 176 ljudi, a sarađuju sa više od 1.000 građana. Zajedno sa JP Skijališta Srbije napravili su i studiju izvodljivosti za Brezovicu koju su poslali Vladi Srbije.
 

- Za sezonu 2014-2015. od ministra Aleksandra Vulina smo dobili 12, a od direktora Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marka Đurića 18 miliona dinara za rekonstrukciju ski centra, što šalje jasnu poruku. Kada je bio u Štrpcu, premijer Aleksandar Vučić je rekao da će se o imovini Srbije na prostoru KiM razgovarati u Briselu i mi imamo poverenja u to - dodaje naš sagovornik.
 
Ministri iz Beograda poručuju da se je po sredi otimačina i da će Vlada Srbije učiniti sve da bi to sprečila. Ministri Srpske liste u prištinskoj vlasti i dalje bojkotuju učešće u Vladi, ali je Ljubomir Marić, ministar za lokalnu samoupravu učestvovao na prošlonedeljnoj sednici međuministarske grupe na kojoj se odlučivalo o budućnosti Brezovice.

Posle sastanka on je utešno saopštio da je dogovoreno da se iz eksproprijacije isključi skoro 95 odsto privatnog zemljišta, dok će o preostalih pet odsto odlučivati lokalna samouprava. Reč je uglavnom o zemlji u privatnom vlasništvu Srba. Međutim, nije poznato da li je ministar na sastanku učestvovao u dogovoru sa vlastima u Beogradu ili ne.

Srbija - protiv

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da će Vlada Srbije učiniti sve što je u njenoj moći da zaustavi svaki eventualni pokušaj da se našteti njegovim interesima na tom području.
- Izgleda da su se tražili načini i izgovori da se pristupi otimanju onoga što je državno i narodno na planini Brezovica. Ne dolazi u obzir nikakvo rušenje hotela koji je tek obnovljen i žičara koje su posle mnogo godina pauze puštene u pogon, kazao je Đurić.
Ministar za rad, zapošaljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je u Prizrenu da je pokušaj privatizacije - otimanja "Ski centra" na Brezovici od vlasnika pokazatelj loše namere onih koji to žele da učine.
- O Brezovici se može razgovarati samo kao delu Zajednice srpskih opština, samo kada Zajednica bude uspostavljena i kada kao takva bude mogla da odlučuje o svemu što se nalazi na njenoj teritoriji - rekao je Vulin.

Brezovica odavno na meti Alabanaca

Funkcioner Srpske radikalne stranke Zvonko Mihajlović kaže da je Ski centar Brezovica odavno na meti Albanaca, a da su "da bi lakše realizovali zacrtano vlasti samoproglašene ’Republike Kosovo’ u Štrpcu su instalirali svoju vlast".
 
- Politika Albanaca prema opštini Štrpce vodi se na tri fronta. Prvi i najvažniji za njih je menjanje etničke strukture stanovništa u većinsko srpskoj sredini kakva je Štrpce, a kroz divlju gradnju koja se izvodi u vikend zoni, zatim gašenju preostalih srpskih institucija u čemu im najviše ide na ruku briselski sporazum i na kraju preotimanje kompletne državne imovine Republike Srbije koja se nalazi na teritoriji opštine Štrpce. U okviru tog cilja Ski centar Brezovica je već odavno na meti Albanaca. Nekakav master plan Francusko-andorskog konzorcijuma, iza kojeg stoji albanski moćnici, ima za cilj da posluži kao primamljiv mamac na koji Srbi treba da se upecaju. Tim planom predviđa se rušenje svih postojećih objekata koji su 100 odsto u vlasništvu Republike Srbije i posle tri godine započinjanje nove gradnje. Za sve to vreme svi zaposleni radnici, njih 200, ostaju bez posla i egzistencije. Jedini ko se zalaže za realizaciju tog i takvog nakaradnog plana je tzv. gradonačelnik opštine Štrpce, koji je odnedavno zadobio poverenje i Aleksandra Vučića za sve poteze koje vuče. Radnici i narod u opštini Štrpce su svi odreda protiv realizacije plana jer, poučeni iskustvima preostalih preduzeća koja su preuzeta i na koje je postavljen katanac, ne žele da i ovoga puta budu prevareni - kaže Zvonko Mihajlović.
 

Uskoro promena zakona

Iako kosovski zakon daje mogućnost gradonačelnicima u većinski srpskim opštinama da spreče privatizaciju, on je često selektivno primenjivan. I takav bi uskoro mogao da bude izmenjen u kosovskom parlamentu. Izmenama i dopunama zakona planiramo je da se lokalnim samoupravama oduzme pravo da se pitaju o sudbini javnih preduzeća i društvenoj imovini koja se nalazi na njihovom području, a njihova prodaja bi mogla značajno da utiče na ekonomski položaj građana. 


SNP: Sprečiti prodaju

Srpska narodna partija pozvala je Vladu Srbije da spreči nameru kosovskih vlasti da nelegalno prodaju "Ski - centar Brezovica".
- Pitanje srpske imovine na KiM je ključno za opstanak srpskog naroda i ono mora da bude uslov svih uslova za nastavak bilo kakvih pregovora u Briselu o budućnosti naše južne pokrajine. Brezovica je okosnica turizma u opštini Štrpce, a "Ski - centar" je srpsko preduzeće u koje je Srbija uložila ogromna sredstva za njegovo funkcionisanje i rekonstrukciju.

 
I Vučić kao argument

Plan za privatizaciju Brezovice predstavljen je meštanima Štrpca početkom marta, a njegovi promoteri osvrnuli i na program štednje premijera Aleksandra Vučića, koristeći ga kao argument u svoju korist.
Tako su podsetili da na kreditni rejting Srbije, budžetski deficit, smanjenje javnog sektora i odnos prema državnim preduzećima.
"Beograd jednostavno nema realni kapacitet za neophodne investicije u Brezovici, posebno kada ne može da izdvoji za neophodna ulaganja u sopstvenu osnovnu infrastrukturu" piše u promotivnom materijalu.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.04.2015. 12:37
Baš me briga. U Vojvodini to nikada nikome nije smetalo, pa u čemu je sad problem?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online