Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.04.2015.
21:47
sputniknews.com A

"Srbijo, nisi baš tako mala, treba da čuvaš dostojanstvo"

Direktor Instituta za slovenske studije u Moskvi Konstantin Nikiforov u Beogradu i Srbiji je boravio nebrojeno puta, a ovom prilikom, pored susreta sa studentima Filozofskog fakulteta, predstavlja i svoju studiju "Srbija na Balkanu u 20. veku" u izdanju "Filipa Višnjića".

Srna
Vlasti u Srbiji neće priznati Kosovo: Konstantin Nikiforov

Nikiforov je u razgovoru za Sputnjik između ostalog, govorio o situaciji u kojoj se Srbija nalazi u ovom trenutku.

- Srbija između Rusije i Zapada, to je dilema koja je stara onoliko koliko i ti odnosi. Međutim, u narodu nema te dileme. Mislim da je ta "ili-ili“ dilema lažna. Uprkos činjenici da je Srbija mala zemlja, ona može da ima dobre odnose i sa Zapadom i s Rusijom. Tito je jedan od najboljih primera koji dokazuje da je to moguće. Jugoslavija nikada ne bi mogla da zauzme tako važno mesto na svetskoj mapi da nije imala takvu diplomatiju, koja je uvek umela da nađe srednju meru kaže on.

Kada je reč o pritiscima Zapada Nikiforov navodi Češku kao primer:

- Meni se ipak čini da svaka zemlja, bez obzira na to da li je mala ili velika, treba da čuva svoje dostojanstvo. Dobar primer za to je Češka, za koju se ne može reći da je velika zemlja. Kada američki ambasador u Beogradu srpski narod nazove šizofrenim, mislim da srpska diplomatija treba od njega da zatraži da bira reči. U tom smislu sviđa mi se reakcija češkog predsednika Miloša Zemana na upozorenja američkog ambasadora povodom njegove najave da će ići na Paradu pobede u Moskvi. To što je neka zemlja mala ne znači da je manje vredna u istorijskom smislu od velikih -smatra Nikiforov.

Srbija trpi pritiske i zbog učešča na paradi u Moskvi.

- Srbija i tu trpi pritiske, ali bez obzira na njih, smatram da treba da insistira da je poštuju. Bilo je mnogo konferencija posvećenih Drugom svetskom ratu i biće ih još mnogo, i uvek svi govore o Zapadnom frontu, a ja stalno govorim da je na teritoriji Jugoslavije, odnosno Srbije, otvoren Zapadni front. I moguće je da Nemci nisu uspeli da osvoje Moskvu upravo zbog toga što su ljudi ovde ratovali. Srbija ima puno pravo da učestvuje na Paradi pobede na Crvenom trgu i mislim da je to najnormalnija odluka - kaže Nikiforov.

On smatra da je malo verovatno da će Srbija priznati Kosovo.

- Što se priznavanja Kosova tiče, imamo situaciju de fakto i de jure. Mislim da je u pravnom smislu malo verovatno da neka vlada u Srbiji prizna nezavisnost Kosova. De fakto, ono je već priznato sporazumom potpisanim u Briselu. De fakto, na Kosovu gotovo i nema srpskog stanovništva. Treba biti realističan. Istorija je krenula u tom smeru. Treba spomenuti i nedavnu izjavu albanskog premijera Edija Rame da će Kosovo, ukoliko ne bude primljeno u Evropsku uniju, krenuti putem ujedinjenja s Albanijom. To je, po mom mišljenju, probni balon za reakciju srpskih vlasti. Nažalost, čini mi se da je taj scenario realističniji od onog po kojem Kosovo ostaje u sastavu Srbije - smatra on.

Što se tiče budućnosti Balkana i Srbije, ona je u stvaranju neke nove zajednice

 - Dopada mi se pozicija češkog predsednika Zemana. Smatram da je to dostojanstvena pozicija, koja ne podrazumeva da Češka želi momentalno da izađe iz EU ili iz NATO-a (mada se stanovništvo veoma negativno odnosilo prema tenkovima NATO-a koji su prolazili po Pragu). Možda zvuči kao utopija, ali ja mislim da je budućnost balkanskih naroda u stvaranju neke nove zajednice. To bi omogućilo manje mešanja spolja. Zašto bi bilo nemoguće živeti na drugi način, potruditi se da bude bolje? Zapadne zemlje kada nameću odnose zemljama kao što je Srbija, ponašaju se kao da najbolje znaju kakvi su joj zakoni potrebni, kod Rusa nema takvih pretenzija - zaključuje Nikiforov.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.04.2015. 22:06
Главни град Србије од 5. октобра је Брисел .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online