Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.03.2015.
16:52
Tanjug A

U kokpitu Er Srbije uvek dvoje

Aviokompanija Er Srbija saopštila je da je još pre dve godine uvela proceduru prema kojoj najmanje dva člana posade moraju da budu u pilotskoj kabini u svakom trenutku, uključujući i člana kabinskog osoblja, kad god su kapetan ili kopilot iz bilo kog razloga van kabine.

Reuters
Kad pilot ili kopilot moraju napolje zameni ih neko od kabinskog osoblja

Nacionalna aviokompanija Srbije podseća i da se u zdravstvenim kriterijumima letačkog osoblja dosledno primenjuju uputstva koje je propisao Direktorat za civilno vazduhoplovstvo (DCV), a ona su usklađena sa smernicama Evropske agencije za bezbednost u avijaciji, EASA.

Proceduru o najmanje dva člana posade odobrio je DCV, strogo se primenjuje i redovno se komunicira na brifinzima za letačko i kabinsko osoblje.

Uputstvima su jasno utvrđeni obim pregleda i zdravstveni kriterijumi za letačko osoblje. Svi pregledi za letačko osoblje se rade jednom godišnje, osim kada zbog određenih zdravstvenih stanja postoji vremensko ograničenje lekarskog uverenja, kada su pregledi češći.

U slučaju bilo kakvog odstupanja od propisanih zdravstvenih kriterijuma privremeno se suspenduje lekarsko uverenje. Za vreme suspenzije, pilot ne leti.

Pored ovih pregleda, u Er Srbiji su, prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, utvrđena radna mesta sa povećanim rizikom gde spadaju i radna mesta pilota. Pregledi za ta radna mesta podrazumevaju i preglede psihologa, koji se sastoje od intervjua i testova ličnosti i sposobnosti.

Testove obavlja psiholog zaposlen u Vazduhoplovno-medicinskom centru (VMC). Ako se utvrdi da bilo koji pilot nije psihofizički zdrav, lekarsko uverenje se suspenduje i pilot se podvrgava detaljnom ispitivanju, navedeno je u saopštenju Er Srbije.

EU preispituje pravila letenja

Evropska komisija preispituje bezbednosna pravila u avionskom saobraćaju kako bi se sprečilo ponavljanje tragedije nemačkog aviona koji se srušio u francuskim Alpima.

Kako je novinarima rekla portparolka Evropske komije, Mina Andrejeva, jedan od prioriteta je da se uvede pravilo da pilot ni u jednom trenutku ne sme da bude sam u kabini.

Iako su neki evropski avioprevoznici već samoinicijativno uveli ovo pravilo, Andrejeva je ukazala da sistem bezbednosti letenja na nivou EU neće biti formalno promenjen dok ne budu poznati zvanični rezultati istrage.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online