Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.03.2015.
04:12
N. Jokić - Vesti A

Avion padao sporo "kao da posada spava"

Zašto je avion tipa erbas, nemačke kompanije Džermanvings, na liniji Barselona-Diseldorf, našavši se iznad južnih francuskih Alpa, u utorak ujutru otpočeo spuštanje letelice koje je trajalo osam minuta pre nego što je udario u liticu na visini od 2.500 metara?

Reuters
Krije strašnu tajnu: Oštećena "crna kutija" iz palog aviona

Juče još nisu bili saopšteni rezultati analize crne kutije pronađene nekoliko sati posle udesa. Crna kutija snima razgovore u pilotskoj kabini i njena analiza bi, i pored oštećenja, trebalo da pruži odgovor na pitanje da li je bilo komunikacije među pilotima ili su oni bili u nesvesnom stanju.

Prema rečima više francuskih stručnjaka za avijaciju, neobično je da je avion gubio visinu relativno sporo - u smislu da se nije najednom vertikalno obrušio, već je postupno, linearno silazio tokom osam minuta, posle čega je udario u liticu južnih francuskih Alpa.

Stručnjaci za avijaciju, čije mišljenje prenose francuski mediji, kažu da ovaj način pada ne odgovara ni proceduri hitnog sletanja koje je mnogo brže - 3.000 metara za minut, umesto oko 900 metara kao što je to bio slučaj sa erbasom Džermanvingsa.

"Angažovana je procedura spuštanja koju mora da pokrene pilot, bez obzira na to što je letelica na automatskom upravljanju, a zatim vidimo da se tokom osam minuta dešava nešto čudno - kao da posada spava", rekao je juče ujutru Mišel Polako, bivši pilot i aeronautički ekspert.

Za razliku od prvobitne informacije o tome da je posada prekasno uputila kodirani poziv za pomoć, Generalna uprava francuske civilne avijacije je saopštila da ni u jednom trenutku posada nije uputila poziv za pomoć, bilo vokalni, bilo kodirani. Stručnjaci za avijaciju čije analize su preneli francuski mediji konstatuju da je to čudno.

Oni ističu da je za sada nejasno zašto pilot, videvši da ima problem, nije pokušao da promeni putanju kako bi izašao iz zone Alpa nepogodne za prinudno sletanje, tim pre što u blizini ima pogodniji teren i više aerodroma. Znači li to da piloti nisu bili u svesnom stanju?

Za sada jedino što stručnjaci smatraju izvesnim jeste da avion nije eksplodirao tokom leta, da nije došlo do pada pritiska u avionu i da se nije zapalio motor. Stanovnici sela u francuskim Alpima, koji su videli avion neposredno pred pad, izjavili su da su letelicu videli celu u veoma niskom letu.

Porodice žrtava u Francuskoj

U selo Senlezalp, naselje najbliže mestu udesa, juče po podne su počeli da stižu članovi porodica žrtava iz Španije i Nemačke. Njih su sačekale spremne ekipe za psihološku podršku i prevodioci na španski i nemački jezik, koji su mobilisani među nastavnicima u školama u regionu. Ekipa od 30 psihologa pokušaće koliko je moguće da pomogne porodicama žrtava da se suoče sa činjenicom da ne postoje tela njihovih bližnjih koji su nastradali, već da je u toku sakupljanje ostataka koji će naknadno moći da se identifikuju. Obližnje mesto Dinjleben stavilo je na raspolaganje 900 kreveta za prihvat porodica žrtava, kao i medicinske ekipe.

Iako teza o terorističkom aktu nije "privilegovana", ne isključuje nijedan scenario kada je reč o mogućim uzrocima udesa aviona kompanije Džermanvings - ponovio je juče ministar unutrašnjih poslova Francuske Mišel Kaznev.

U isto vreme Lufthanza, koja je vlasnik niskotarifne kompanije Džermanvings i konstruktor erbasa, ostala je juče pri konstataciji da je reč o nesreći za koju za sada nema objašnjenja.

Merkelova, Rahoj i Oland

U selo Sendezalp u blizini mesta udesa juče su stigli predsednik Francuske Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i španski premijer Rahoj. Oni su se sastali sa članovima porodica žrtava i ekipama žandarmerije i vojske koji učestvuju u potrazi i obezbeđivanju zone udesa.
Kancelarka Merkel i predsednik Oland zajedno su stigli helikopterom, pošto su prethodno nadleteli mesto udesa.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.03.2015. 05:17
Ovo je opomena američkihte-ro-rista evropskim saveznicima da se ne igraju sa ukidanjem sankcija Rusiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online