Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 22.03.2015.
08:00
D. Dekić - Vesti A

Zapad čini sve da Srbiju udalji od Rusije: Zbogom neutralnosti!

Nova u nizu preporuka Brisela Beogradu stigla je od Eduarda Kukana, šefa delegacije Evropskog parlamenta. On je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću savetovao da ne ide na vojnu paradu u Moskvi povodom 70 godina od pobede nad fašizmom.

A. Čukić
Iskorak u NATO budućnost: Kuda ide srpska vojska

Ovaj nimalo diplomatski savet izrečen u praskozorje 16. godišnjice od početka NATO bombardovanja Srbije, ponovo je nametnuo pitanje pritisaka Zapada kojima je izložena Srbija i aktuelizovao dilemu o daljim spoljnopolitičkim koracima Beograda.

Svestan otpora nacije približavanju NATO-u, šef diplomatije Ivica Dačić ističe da Srbija ostaje vojno neutralna, a korak ka NATO-u pravda sledećim rečima:

- Bitno je da je situacija promenjena, pre 16 godina smo bili sukobljene strane, a danas se nadam da možemo da budemo partneri, ako imamo zajednički interes da sačuvamo mir i stabilnost u regionu - rekao je Dačić nakon potpisivanja IPAP sporazuma sa NATO-om u Briselu, gde je nedavno sa njim bio i ministar odbrane Bratislav Gašić.

A. Čukić
Zbunjujuća politika: Zoran Dragišić

Zaokruživanje Partnerstva za mir

IPAP je dobar korak u pravcu evropskih integracija, ali ne i ubrzani ulazak u NATO, već zaokruživanje Partnerstva za mir. Nijedna od bivših socijalističkih zemalja nije ušla u EU, a da pre toga nije postala članica NATO-a, ali i kada bismo mi aplicirali za ulazak, ne bismo bili primljeni. Ne samo da bi nam Albanija i Hrvatska postavile nemoguće uslove već i zbog problematičnih odnosa s Rusijom - tumači Zoran Dragišić, ukazujući da Crna Gora pokušava da uđe u NATO od nezavisnosti 2006, a Makedonija još od 1992. godine.

Srbija ovim sporazumom srlja u naručje NATO-a - nema dilemu nekadašnji jugoslovenski ministar inostranih poslova Živadin Jovanović.

- Veze Srbije sa Rusijom su samo maska i predstava za naš narod. Da je državna politika neuravnotežena govori jedna vojna vežba sa Rusijom i 15 sa NATO-om. Našoj neupućenoj raji se pri tom govori kako Srbija ne napušta neutralnost, a potpisani sporazum IPAP nije ništa drugo do neobjavljena kandidatura za članstvo u zapadnoj vojnoj alijansi. Srbija je tim sporazumom napustila vojnu neutralnost, što je još ranije učinila prema SAD, a sada i prema svim članicama tog pakta - ističe Jovanović za "Vesti".

On smatra da potezima prema Beogradu, zapad, prvenstveno SAD, žele da odvoje Srbiju od Rusije.

- Ma šta na zapadu govorili, podozrivi su i prema najnižem vidu saradnje Beograda i Moskve - rekao je Jovanović.

A. Čukić
Živadin Jovanović

Novo zaduživanje

- U Srbiji prema IPAP-u mogu da budu stacionirani strani vojnici, da imaju manevre i vežbe. Navodno sa našom vojskom, ali kakvu danas vojsku imamo? Sporazumom se Srbija obavezala svim članicama NATO-a na diplomatski status njihovih vojnika, što znači da dok borave na našoj teritoriji ne podležu našim zakonima. Srbija mora, ne samo naoružanje, već i celu ratnu tehniku i infrastrukturu da prilagodi standardima NATO, i mora to da plati, pa koliko ćemo se još zaduživati - pita Jovanović.

Dok Tomislav Nikolić odgovara Eduardu Kukanu "uzalud pritisak, idem u Moskvu", evropski diplomata ne krije zadovoljstvo zbog poruke Vučićeve Vlade da EU nema alternativu. Kukan, međutim, ne krije zabrinutost što će Srbija i pored približavanja NATO-u, u septembru imati zajedničku vojnu vežbu sa Rusijom.

Većinski protiv alijanse

Građani Srbije su i dalje većinski za ulazak u EU, ali i savez sa Rusijom, dok je tri četvrtine njih protiv ulaska u NATO, pokazala je anketa Nove srpske političke misli rađena u decemru prošle i januaru ove godine.
U EU bi 51,2 odsto ili četiri odsto manje nego u novembru 2014, dok bi u "savez sa Rusijom" 64,3 odsto. Velika većina ispitanih - 75,5 odsto je protiv ulaska u zapadni vojni savez, a svega 9,4 odsto za, dok su dvotrećinski protiv "trampe Kosova u zamenu za EU".

Čitava ova situacija, prema oceni vojnog analitičara Zorana Dragišića, nameće Srbiji potrebu da se jasno odluči, ne samo deklarativno, već i da nedvosmisleno pokaže kojim će putem.

- Srbija svojim ponašanjem govori da ima dve politike, Vlade Srbije koja potvrđuje EU pravac, i šefa države koji u stilu Slobodana Miloševića "Srbija se saginjati neće" zbunjuje suprotnom porukom. To je konstantno sluđivanje javnog mnjenja, uz već besmislenu priču o vojnoj neutralnosti. Mislim da je bolje reći i da nećemo u EU, nego da se vrh države ovako ponaša - ocenio je za "Vesti" Dragišić.

On ukazuje na to da parafiranjem NATO sporazuma i naumom o srpsko-ruskoj vojnoj vežbi Srbija pokazuje da ne zna šta hoće.

- EU poruka je da se ne može se potpisivati IPAP sporazum o humanitarnim akcijama sa NATO-om, a sa Rusijom imati humanitarni centar u Nišu i zajedničke vojne vežbe - smatra Dragišić.
Komentarišući objašnjenje šefa diplomatije da treba zaboraviti šta je bilo, ovaj analitičar ukazuje da je i Nemačka posle Drugog svetskog rata, iako sravnjena od SAD-a i Velike Britanije, ušla u savez sa njima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.03.2015. 08:17
ovaj analitičar ukazuje da je i Nemačka posle Drugog svetskog rata, iako sravnjena od SAD-a i Velike Britanije, ušla u savez sa njima..... Ovaj " analitičar " je glup ko točak, čim uspoređuje na/cističku Njemačku i njeno sravnivanje sa zemljom i bombardovanje Srbije, zato što se nekom u NATO prohtjelo ! Vlada Srbije je izd/ajnička, jer ne poštuje ustav, poštuje tuđi, a ne interesuje je vlastiti teritorijalni integritet, da ne pričamo o ostalim detalima, mogli bi do sutra ! Referendum za EU, za RF i za NATO ! Nije Srbija Vučučijevog ćaće pa da sam odlučuje šta će mo i gdje će mo !
Nedelja 22.03.2015. 08:22
Више је него очигледно да нас Вучић и Николић удаљавају од Русије а приближавају НАТО-у. Ова двојица нигде не спомињу УН резолуцију 1244. Ова двојица нигде не спомињу Кумановски мировни споразум. Ова двојица раде по неком бриселском споразуму којим се бетонским објектима утврђује граница ка КиМ-у. Ова двојица настављају са задуживањем Србије за "подршку буџету", уместо да се кредити узимају за изградњу и производњу. Вучић се руковао са Тоније Блером, да симболично покаже Србији да је Тоно Блер имао право што нас је бомбардовао. Пре неки дан, Вучић каже да је господин Кирби добар човек, човек који понижава институције Републике Србије и вређа достојанство српских и руских институција. И да не набрајам ... Јадна нам је Србија са Вучићем и Николићем ...
Nedelja 22.03.2015. 09:44
Iskreno se nadam da u toj "ipap" kapitulaciji postoji i ona "čuvena" stavka 100 za 1 !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online