Nedelja 22.03.2015.
08:00
D. Dekić - Vesti

Zapad čini sve da Srbiju udalji od Rusije: Zbogom neutralnosti!

A. Čukić
Iskorak u NATO budućnost: Kuda ide srpska vojska

Ovaj nimalo diplomatski savet izrečen u praskozorje 16. godišnjice od početka NATO bombardovanja Srbije, ponovo je nametnuo pitanje pritisaka Zapada kojima je izložena Srbija i aktuelizovao dilemu o daljim spoljnopolitičkim koracima Beograda.

Svestan otpora nacije približavanju NATO-u, šef diplomatije Ivica Dačić ističe da Srbija ostaje vojno neutralna, a korak ka NATO-u pravda sledećim rečima:

- Bitno je da je situacija promenjena, pre 16 godina smo bili sukobljene strane, a danas se nadam da možemo da budemo partneri, ako imamo zajednički interes da sačuvamo mir i stabilnost u regionu - rekao je Dačić nakon potpisivanja IPAP sporazuma sa NATO-om u Briselu, gde je nedavno sa njim bio i ministar odbrane Bratislav Gašić.

A. Čukić
Zbunjujuća politika: Zoran Dragišić

Zaokruživanje Partnerstva za mir

IPAP je dobar korak u pravcu evropskih integracija, ali ne i ubrzani ulazak u NATO, već zaokruživanje Partnerstva za mir. Nijedna od bivših socijalističkih zemalja nije ušla u EU, a da pre toga nije postala članica NATO-a, ali i kada bismo mi aplicirali za ulazak, ne bismo bili primljeni. Ne samo da bi nam Albanija i Hrvatska postavile nemoguće uslove već i zbog problematičnih odnosa s Rusijom - tumači Zoran Dragišić, ukazujući da Crna Gora pokušava da uđe u NATO od nezavisnosti 2006, a Makedonija još od 1992. godine.

Srbija ovim sporazumom srlja u naručje NATO-a - nema dilemu nekadašnji jugoslovenski ministar inostranih poslova Živadin Jovanović.

- Veze Srbije sa Rusijom su samo maska i predstava za naš narod. Da je državna politika neuravnotežena govori jedna vojna vežba sa Rusijom i 15 sa NATO-om. Našoj neupućenoj raji se pri tom govori kako Srbija ne napušta neutralnost, a potpisani sporazum IPAP nije ništa drugo do neobjavljena kandidatura za članstvo u zapadnoj vojnoj alijansi. Srbija je tim sporazumom napustila vojnu neutralnost, što je još ranije učinila prema SAD, a sada i prema svim članicama tog pakta - ističe Jovanović za "Vesti".

On smatra da potezima prema Beogradu, zapad, prvenstveno SAD, žele da odvoje Srbiju od Rusije.

- Ma šta na zapadu govorili, podozrivi su i prema najnižem vidu saradnje Beograda i Moskve - rekao je Jovanović.

A. Čukić
Živadin Jovanović

Novo zaduživanje

- U Srbiji prema IPAP-u mogu da budu stacionirani strani vojnici, da imaju manevre i vežbe. Navodno sa našom vojskom, ali kakvu danas vojsku imamo? Sporazumom se Srbija obavezala svim članicama NATO-a na diplomatski status njihovih vojnika, što znači da dok borave na našoj teritoriji ne podležu našim zakonima. Srbija mora, ne samo naoružanje, već i celu ratnu tehniku i infrastrukturu da prilagodi standardima NATO, i mora to da plati, pa koliko ćemo se još zaduživati - pita Jovanović.

Dok Tomislav Nikolić odgovara Eduardu Kukanu "uzalud pritisak, idem u Moskvu", evropski diplomata ne krije zadovoljstvo zbog poruke Vučićeve Vlade da EU nema alternativu. Kukan, međutim, ne krije zabrinutost što će Srbija i pored približavanja NATO-u, u septembru imati zajedničku vojnu vežbu sa Rusijom.

Većinski protiv alijanse

Građani Srbije su i dalje većinski za ulazak u EU, ali i savez sa Rusijom, dok je tri četvrtine njih protiv ulaska u NATO, pokazala je anketa Nove srpske političke misli rađena u decemru prošle i januaru ove godine.
U EU bi 51,2 odsto ili četiri odsto manje nego u novembru 2014, dok bi u "savez sa Rusijom" 64,3 odsto. Velika većina ispitanih - 75,5 odsto je protiv ulaska u zapadni vojni savez, a svega 9,4 odsto za, dok su dvotrećinski protiv "trampe Kosova u zamenu za EU".

Čitava ova situacija, prema oceni vojnog analitičara Zorana Dragišića, nameće Srbiji potrebu da se jasno odluči, ne samo deklarativno, već i da nedvosmisleno pokaže kojim će putem.

- Srbija svojim ponašanjem govori da ima dve politike, Vlade Srbije koja potvrđuje EU pravac, i šefa države koji u stilu Slobodana Miloševića "Srbija se saginjati neće" zbunjuje suprotnom porukom. To je konstantno sluđivanje javnog mnjenja, uz već besmislenu priču o vojnoj neutralnosti. Mislim da je bolje reći i da nećemo u EU, nego da se vrh države ovako ponaša - ocenio je za "Vesti" Dragišić.

On ukazuje na to da parafiranjem NATO sporazuma i naumom o srpsko-ruskoj vojnoj vežbi Srbija pokazuje da ne zna šta hoće.

- EU poruka je da se ne može se potpisivati IPAP sporazum o humanitarnim akcijama sa NATO-om, a sa Rusijom imati humanitarni centar u Nišu i zajedničke vojne vežbe - smatra Dragišić.
Komentarišući objašnjenje šefa diplomatije da treba zaboraviti šta je bilo, ovaj analitičar ukazuje da je i Nemačka posle Drugog svetskog rata, iako sravnjena od SAD-a i Velike Britanije, ušla u savez sa njima.

2024 © - Vesti online