Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 20.03.2015.
16:54
sputniknews A

"Na Kosovu su SAD vodile rat protiv Srbije i ruskih interesa"

Francuski pukovnik Žak Ogar jedan je od prvih oficira sa zapada koji je ušao na teritoriju Srbije, tačnije na Kosovo i Metohiju, posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma 1999. godine i povlačenja srpske vojske.

A. Čukić - Vesti
Hapse srpske patriote iz političkih razloga: Žak Ogar

Ono što je za svega 12 dana, koliko je kao oficir prethodnice Kfora video i doživeo na Kosmetu pretočio je u knjigu Evropa je skončala u Prištini“.

Ogar u razgovoru za Sputnjik kaže da je i pre dolaska na Kosmet bio svestan da se ne radi o "humanitarnom ratu“, već o ratu koji su Sjedinjene Američke Države planirale protiv Srbije, ali i protiv evropskih i ruskih interesa u istočnoj i južnoj Evropi.

Da li Kosovo kao "nezavisna država“ po vama može da preživi? Ili mislite da Evropu čeka novi rat ukoliko projekat "velike Albanije“ bude krenuo u realizaciju?

- Kosovo nije država, i ne može da postane država. Može da postane deo velike Albanije“ na osnovu političke i etničke pripadnosti, ili da zauvek ostane u sklopu svoje matične države, a to je Srbija.

Da li su Srbi i dalje žrtve na Kosmetu?

- Naravno, jedna od najvećih posledica rata iz 1999. je da Srbi i dalje mnogo pate na teritoriji Kosova i Metohije, koje je i dalje njihova teritorija! Na primer, ne mogu da se pomirim sa činjenicom da je jedan hrabri srpski partiota kao što je Oliver Ivanović sada u zatvoru, da — zatvoru! Na Kosovu, u svojoj državi, bez ikakvog ozbiljnog osnova, isključivo iz političkih razloga!

Kako gledate na nova hapšenja Srba, kao što je slučaj sa Oliverom Ivanovićem, i na nove optužnice koje se podižu i protiv srpskih generala koji su branili Srbe na Kosmetu? Da li su ambasadori koji su na Kosovu, uključujući i Vašeg, s obzirom na blisku saradnju sa gospodinom Ivanovićem, trebalo da se oglase u slučaju njegovog hapšenja?

- Ova hapšenja su nelegalna. Razlozi zbog kojih su ove hrabre srpske patriote u zatvoru su isključivo politički. Oni nemaju nikakve veze sa pravdom. Svako kome je stalo do slobode i pravde mora da traži njihovo oslobođenje. Oliver Ivanović je dobro poznat stranim zvaničnicima na Kosovu, i aktuelnim, i bivšim. Šta oni čekaju, zašto ga ne oslobode?

Da ste na mestu vlasti u Srbiji, da li biste potpisali Briselski sporazum? Da li je to rešenje za problem secesije Kosova?

 -Ja nisam Srbin, i nisam deo srpske vlasti koja mora da se suoči sa velikim pritiskom. Ali, naravno da nema nikakvog razloga da se sa bilo kim o Kosovu raspravlja van Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, koja je veoma jasna: Kosovo i Metohija je integralni deo Republike Srbije. Sve druge deklaracije su nelegalne sa međunarodnog i objektivnog stanovišta.

A. Čukić - Vesti
Rat protiv Srbije je bio velika greška Francuske

Kako vidite mogućnost mira na Kosovu?

- Svi faktori su i dalje prisutni za rat na Kosovu sve dok je ovo mesto pod kontrolom Srbije, pod kontrolom legalne Vlade a neke imaginarne republike. Kriminalci su sada na čelu Kosova i zato je mir nemoguć. To je razlog zbog kojeg nema mira

Da li je tačno da je OVK blisko sarađivala sa britanskim vojnicima? U jednom trenutku Vi ste faktički sprečili da Albanci, uz pomoć Britanaca, pređu u severni deo Mitrovice.

-  Da, mogu da potvrdim da su članovi specijalnih jedinica NATO-a, posebno britanske nacionalnosti, ali i Amerikanci i Nemci, tesno sarađivali sa OVK. Lično sam video članove britanskih specijalnih jedinica, SAS, kako pomažu teroristima iz OVK i podržavaju ih.

Preko sećanja o onome što ste činili i videli na Kosovu, koju ste poruku hteli da uputite svojoj, francuskoj javnosti? Da li među vojnicima koji su bili sa Vama ima još onih koji su istinu saznali kao i Vi — na licu mesta?

-  Poruka koju pokušavam da pošaljem zapadnoj javnosti, a posebno francuskom narodu, jeste da je NATO demonizovao Srbiju i da je to bio rezultat ogromnog broja dezinformacija u propagandnom ratu koji su protiv nje vodili zapadni mediji. Rat protiv Srbije bio je velika greška Francuske. Na neki način, bila je to i izdaja. Smatram da je veliki broj francuskih vojnika, ali i diplomata, poput recimo ambasadora Gabrijela Kelera, koji je bio „broj dva na Kosovu“ (zamenik šefa misije OEBS-a na Kosovu), bio u istoj situaciji.

Zbog samoinicijativne odluke da spasete manastir Devič, nagrađeni ste orednom Svetog Save. Da li biste i danas postupili isto kao tada?

 - Da, naravno da bih. Ponovo bih postupio na isti način kao te 1999. godine. I za Devič, i za bilo koji drugi hrišćanski manastir.

POVEZANE VESTI

Petak 20.03.2015. 17:12
Dobro kad Ti tako kažeš.I ja tako kažem.
Petak 20.03.2015. 19:35
И шта, да нећеш можда да сведочиш против светских терориста?! Чисто сумњам! Што сте покварили уништили сте, сада ћемо ми да поправимо, на овај или онај начин!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online