Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 20.03.2015.
04:14
D. Dekić - Vesti A

Grafiti ruglo, a plakati ukras?

Naum beogradskih vlasti da se obračunaju sa grafitima koji su naružili srpsku prestonicu, koji se poklopio sa lepljenjem plakata sa kojih se smeši premijer Aleksandar Vučić, podstakao je deo javnosti da ukaže na ružnu sliku grada u kojem lete pocepani plakati po ulicama u svakoj izbornoj kampanji.

Twitter/SlobaGeorgiev
Bilo kuda, Vučić svuda: Ruženje Beograda
Ispada, kako kaže predsednik beogradskog odbora demokrata Balša Božović, da su za gradsku vlast grafiti ruglo, a lik Vučića, čiji kadrovi vode Beograd, ukras grada.
 

- Naravno da grafite mržnje treba odvojiti od onih umetničkih koji krase grad i što pre treba doneti uredbe kojima se ta mržnja kažnjava, ali se mora uspostaviti komisija koja bi utvrdila kriterijume, jer su bez toga kazne besmislene.

Vidimo i da je grad oblepljen sa skoro 200.000 plakata s likom premijera i da su njim ukrašene i sve bandere i mada su kazne za oblepljivanje na mestima gde to nije dozvoljeno, sumnjam da će nadležni na to reagovati - kaže za "Vesti" Božović.

On ukazuje kako gradski oci pričaju o ruženju grada grafitima dok ne mare "buvlju pijacu" u srcu grada - Knez Mihailovu ulicu.

- Komunalna policija privodi ljude koji u gradskom prevozu nemaju kartu, a ne reaguje na mnogo krupnije stvari. Penzionerima i javnom sektoru smanjena su primanja za deset odsto, pa im se onda nude nepostojeći stanovi u neizgrađenom Beograd na vodi. To sve vređa zdrav razum - zaključio je Božović.

Vlast iznad svemira

Na društvenim mrežama bilo je puno komentara u kojima je naprednjacima zamereno što su plakati lepljeni u noći 15. marta. U vreme žalosti povodom helikopterske nesreće Beograd je oblepljen plakatima nasmejanog Vučića koji poziva građane da se "bore za modernu Srbiju". Ovim plakatima se našalio satirični portal Njuz.net koji je tekst pored Vučića, zamenio citatom "samo su moja vlast i svemir beskonačni. Mada za ovo drugo nisam siguran".

Sam Vučić je, komentarišući plakate sa njegovim likom, rekao da ne vidi u čemu je problem kada imaju pravo na to. Da naprednjaci time nisu kršili izborne zakone, potvrdio je izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, koji kaže da na pitanje o estetici grada poslednju reč treba da daju nadležni komunalni organi.

- Novi zakon zabranjuje oglašavanje izvan izborne kampanje, ali samo u elektronskim medijima, pa SNS nije prekršio odredbe. Takođe, njihove poruke nisu partijske, već promocija uspeha vlasti koju predvode, pa je zakonski sve u redu, a da li će reagovati komunalna policija, ostaje da se vidi - pojašnjava Klačar.

Drže birače u tenziji

Bojan Klačar kaže da SNS želi da je non-stop u nekoj vrsti kampanje. Osim plakata, u najavi je novosadski miting stranke, a neretko se na televizijama mogu gledati videti sednice Vlade Srbije i događaji čiji je Vučić glavni akter.
- SNS želi da svoje birače konstantno drži u tenziji, jer, kako vreme odmiče, može doći do zasićenja ili apatije. Alarmiraju ih da ne bi otišli u apstinenciju ili se, eventualno, priklonili nekoj drugoj partiji - ocenio je Klačar.





 

POVEZANE VESTI

Petak 20.03.2015. 08:05
najveće ruglo ne Beograda već Srbije je ova jadna i bedna kreatura od čoveka koja se kiselo smeje na slici
Petak 20.03.2015. 13:22
Šta vam smetaju Moji plakati? Vidite kako lep osmeh imam?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online