Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 11.03.2015.
05:12
Lj. Ivanović - Vesti A

Radne grupe šefuju ministrima

Radne grupe koje premijer Srbije naziva "deliveri junitima" (jedinice za izvršenje) a javnost Blerovim savetnicima počele su s radom i, kako se Vučić pohvalio, "već počinju da daju rezultate".

Tanjug
Počeo da primenjuje Blerov koncept u Srbiji: Aleksandar Vučić

- Timovi će raditi samo pri mom kabinetu i izveštavati me na dnevnom nivou, ili najmanje jednom u dva dana, o tome kako napreduju ključni projekti koje smo izdvojili - rekao je premijer.

Iz skromnih informacija saznali smo da se radi o 15 ljudi u pet timova. To su zapravo radne grupe za restrukturiranje i privatizaciju, reformu državne uprave, infrastrukturu i poljoprivredu. Zasad se znaju imena trojice nameštenika.

Kameron otpustio Blerove jurišnike

Vučić se gotovo podjednako divi vladama laburiste Tonija Blera i konzervativca Dejvida Kamerona koji na vlast dolazi 2010. Šta je Kameron mislio o ovim neformalnim centrima moći svedoči i to što je "deliveri junite" rasformirao prvog radnog dana.

Srđan Kuprešanin, bivši zaposlenik Ruvelm internešenela i Rajfajzen investmenta, zadužen je za restrukturiranje i privatizaciju javnih preduzeća. On se već pohvalio da je "savetnik premijera".

Radna grupa koju vodi Ivan Lončarević zadužena je za infrastrukturu. Lončarević je prethodno radio kao partner i šef odeljenja za poreske i pravne poslove revizorske kuće KPMG.

Na čelu tima za poljoprivredu je bivši ministar, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Dragan Glamočić koji je vodio taj resor u kabinetu Ivice Dačića od avgusta 2013. do pada vlade januara 2014.

Još nisu poznata imena vođa timova za privlačenje stranih investicija i reformu državne uprave. Svaka radna grupa broji po tri člana i pored "direktora" tu su i "stariji službenik" i "analitičar".

Biće imenovan i šef svih radnih grupa koji će Vučića svakodnevno informisati o radu.

Nezvanično se čuje da u Vladi nisu svi oduševljeni "diliveri junitom" i da postoji snažan otpor ovim neformalnim šefovima koji su neka vrsta tampon zone između premijera i ministara.
Premda premijer navodi kako je to nešto sasvim novo i dobro za srpsku vladu, to nije tako. Miroljub Labus navodi da su takve "međuresorske radne grupe" postojale i u vreme vlada Đinđića i Koštunice.

Odgovor KPMG d.o.o.

Poštovani,

Povodom objave u dnevnom listu “Frankfurtske vesti“ i na web portalu “Vesti-online“, dana 11. marta 2015. godine, a koja se odnosi na tekst: "Radne grupe šefuju ministrima",

KPMG d.o.o. Beograd daje sledeći ODGOVOR:

KPMG d.o.o. Beograd dužna je da javnosti pruži objektivnu i tačnu informaciju o navodima objavljenim u dnevnom listu “Frankfurtske vesti“ i na web portalu “Vesti-online“. Ivan Lončarević nije nikada bio zaposlen u revizorskoj kući KPMG, nije radio kao partner niti kao šef Odeljenja za poreske i pravne poslove KPMG-a. Rukovodilac Odeljenja za poreske i pravne poslove KPMG-a je Igor Lončarević, koji u KPMG-u radi već 12 godina i koji nije uključen ni u jednu jedinicu u okviru Delivery Unit-a. U cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti, neophodno je da mediji koji su objavili navedene informacije u vezi sa KPMG-om objave i ovaj odgovor.

KPMG d.o.o. Beograd

- Imali smo problem kada je više ministarstava nadležno za jedan projekat. Nije se znalo ko će biti na čelu projekta, ko će imati kakva ovlašćenja, pa su se tada formirale radne grupe koje su koordinirale rad ministarstava - kaže Labus koji je obavljao funkcije potpredsednika vlada Jugoslavije i Srbije.

Skrajnute institucije

Londonski konsultant Nil Barnet rekao je za "Blic" da su "deliveri juniti" bili način da bivši premijer Toni Bler izbegne sektore javne službe.
- Bler je želeo da vlada bez formalnih institucija i zato je uveo taj sistem. Blerov način funkcionisanja kabineta nije donosio rezultate - navodi on.

Tranziciona Srbija se dakle već nauživala raznih radnih grupa, anketnih odbora, specijalnih timova i kriznih štabova. Nijedan od njih nikada nije doneo rezultate zbog kojih su bili osnivani gromoglasno, a raspuštani tiho. Svojevremeno je britanski premijer Vinston Čerčil izjavio: "Formiraj komisiju da se ništa ne reši".

Cena besplatnog ručka

Vlada navodi da je "otkupila" program organizacije kabineta premijera od firme "Toni Bler asosiets", a istovremeno i Vučić i ministri ističu kako to nije koštalo ništa budžet Srbije, te da je sve platila vlada Emirata. Nejasno je kako je srpska vlada nešto kupila, a zapravo nije. Ne znamo ni koliko je koštao poklon Emirata, kao ni zbog čega bi Emirati (čijeg prestolonaslednika takođe savetuje Bler) darivali nekoj državi takav program. Svakom razumnom, međutim, jasno je da u politici i poslu "nema besplatnog ručka".

civilserviceworld.com
Sve što je važno stane u 200 reči: Aleks Ejken

Vučiću pomaže još jedan spin doktor

Svakoj vladi na svetu je važno da poruka koju šalju bude formulisana tako da je građani prihvate ali je za Vučićevu vladu to vrhunski prioritet.

Posle predavanja koja su ministrima održali Alister Kembel, zloglasni Blerov savetnik, iz Britanije stiže još jedan propagandista. Ovoga puta to je konzervativac Aleks Ejken koji slovi za inteligentnog i sposobnog "spin doktora" i za razliku od Kembela i Blera, on je aktuelni funkcioner vlade u Londonu i na čelu je njene kancelarije za komunikacije.

Nedavno je vodio kampanju protiv osamostaljivanja Škotske, a u protekloj deceniji je bio na čelu propagandnog tima Konzervativne partije i šef izbornog štaba. Osnivač je konsultantske firme Vestko i Srbija mu nije prva inostrana destinacija. Zagovornik je radikalne promene komuniciranja vlade s javnošću i većeg fokusiranja na društvene mreže.

- Pisanje saopštenja je mrtva stvar. To više niko ne čita. Ako imate nešto da poručite, učinite to najpre na Tviteru. Svaka vladina poruka duža od 200 reči je promašaj. Prošlo je vreme velikih i skupih kampanja - smatra Ejken.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.03.2015. 06:04
Ocigledan dokaz da su Vlada i premijer nesposobni ,kad im treba horda savetnika ...
Sreda 11.03.2015. 06:24
ma mu ti je bem izda jnicku...go vno je dno...gl avu bi ti sad od sekao..du so prod ana...se me bi ti zat ro...
Sreda 11.03.2015. 06:31
vu cic je pi zda,,,al grande...ufff...bas zelim da se vidim sa njim...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online