Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 01.03.2015.
06:48
J. Arsenović - Vesti A

Blerova pomoć dobrodošla?!

Srpski ministri će se još nagledati i naslušati bivšeg premijera Velike Britanije a danas vlasnika privatne konsultantske kuće Tonija Blera! Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Bler vrlo brzo ponovo doći da obučava sve ministre "koji treba da isporuče rezultate".

Tanjug
Nezgodna pitanja: Aleksandar Vučić

- Ja želim da svakoga dana napredujem i učim, a svako ko može tome da doprinese je dobrodošao u Srbiju - rekao je predsednik Vlade Srbije.

A ko je platio dolazak u britanskoj kompromitovanog, a u srpskoj javnosti i omraženog Tonija Blera, bilo je sledeće pitanje na koje su novinari želeli da čuju odgovor od Blerovog pozivara Vučića?
Premijer uzvraća da Vlada "nije dala ni dinara". Novinari ne odustaju, pa pitaju zašto bi Bler koji svoje usluge basnoslavno naplaćuje, radio za džabe?

Ne pije kafu

Na pitanje da li je "ćaskao i pio kafu" sa bivšim britanskim premijerom, kako je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i opisala Blerov sastanak sa članovima Vlade, Vučić odgovara da nikada ne "ćaska" kada su takve stvare u pitanju već da su to bili ozbiljni razgovori, a da sa druge strane čak i ne pije kafu!
Svi ovi "biseri" srpskog premijera izrečeni su kada je Vučić u pratnji ministra Aleksandra Vulina obišao Gerontološki centar na Bežanijskoj kosi. Pojedini domaći mediji više su prostora dali za šahovski remi premijera i deda Milana (95), nego za njegove odgovore o sramnom angažovanju Tonija Blera.

- To morate da pitate njega, što se nas tiče to je džabe, ja taj novac nemam, a Vlada Srbije nije dala ni dinar - odgovara Vučić, već vidno iznerviran, ali očito i pripremljen, jer odmah kreće u kontranapad.

- Da li je neko čuo za Advanst praktikal solušens LLC iz Ilinoisa u SAD, koju je bivša vlada platila milion dolara? Šta smo mi to platili milion dolara, ne znam ni sam, ni do dana današnjeg, a to nikada nikoga u javnosti nije interesovalo. A ovde nismo platili ništa, a imaćemo dobar rezultat i na tu činjenicu sam veoma ponosan - rekao je Vučić.

Koje ćemo to dobre rezultate imati od čoveka koji je svojevremeno u britanskom parlamentu bio prinuđen da prizna da je lagao kada je tvrdio da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje kako bi dobio podršku javnosti za napad na Irak, a o lažima kojima se služio kako bi moralno opravdao agresiju NATO 1999. na SR Jugoslaviju da i ne govorimo?

- Čemu je Bler mogao da nauči našu Vladu? Jedino onome što najbolje zna, a to je manipulisanje javnošću. On i njegov savetnik (Alister) Kembel su pojam za spin. Oni su tako spinovali raspoloženje javnosti prema Jugoslaviji i Srbiji u vreme bombardovanja, ja sam to video iz prve ruke - konstatuje Vladeta Janković, bivši jugoslovenski ambasador u Velikoj Britaniji.

Janković za RTS kaže da je proverio kakva je bila cena jednog predavanja Tonija Blera iz 2008. godine - iznosila je 250.000 dolara za 90 minuta!

DS: Đinđić ga ne bi angažovao

Vučić je isprozivao DS zato što su kada su bili na vlasti gostili, i time se hvalili, i bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka i nemačkog kancelara Gerharda Šredera, dok sada kritikuju dolazak Blera. Demokrate su uzvratile da Vučić zamenjuje teze.
- Đinđić nije plaćao Blera i nikada ne bi uzeo za savetnika čoveka koji je, po sopstvenom priznanju, najodgovorniji za bombardovanje Srbije - saopštavaju iz DS.
Demokrate podsećaju da se Đinđić sastajao sa tadašnjim britanskim premijerom Blerom, a ne sa "Blerom kao savetnikom koji će podučiti nesposobne članove Vlade Srbije kako se radi posao, niti je sa građaninom Blerom pio kafu o direktnom ili indirektnom trošku poreskih obveznika".

I sam podatak da je kritički nastrojeni bivši funkcioner DSS-a Janković dobio prostor na Javnom servisu govori koliko je potez srpskih vlasti da angažuju Blera naišao na nepodeljenu osudu javnosti. Toliku, da čak i uigrani tim naprednjačkih botova zaduženih po internet forumima za odbranu Vučićevih poteza, ne može da dođu do izražaja od salvi kritika povređenog i ojađenog građanstva.

Prozivkom na izveštaj o medijima

Komentarišući izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije u kojem se govori o raznim oblicima pritisaka i cenzure medija, premijer je kratko odgovorio da "veruje u sve što kažu Radulovićevi i Šešeljevi savetnici".
Ovom ironičnom opaskom Vučić je pokušao da izbegne detaljniji osvrt na navode izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije u kojem se na dokumentovan način objašnjavaju sve veze i tehnologije uticaja i cenzurisanja domaćih medija. Njegova opaska o savetnicima odnosila se na Miroslavu Milenović, članicu Saveta i nekadašnju savetnicu bivšeg ministra privrede Saše Radulovića i na Ivana Ninića koji je kao saradnik radio na izveštaju, a za kojeg pojedini mediji tvrde da je član SRS-a.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.03.2015. 07:02
neka,neka.neces ni ti doveka
Nedelja 01.03.2015. 09:06
Verovatno ste platili onog klempavog Britanca od para sto je ostavio Dragomir Kosmajac za kauciju, da bi se branio sa slobode.
Nedelja 01.03.2015. 11:28
Ovo je neviđena sramota ! Zoveš onoga koji je ubijao srpsku decu da te savetuje kako ćeš da im omogućiš bolji život ? I pazi, došao a nije mu na pamet došlo da se bar izvini.... Rešio Vučić da usvoji sebi nov imidž kako bi ga zapadnjaci prisvojili .Tos e zove pokornost , poniznost i izdaja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online