Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.03.2015.
05:12
R. Lončar, Đ. Janković - Vesti A

Otadžbinu sad ruše i klizišta

Vreme kao da se urotilo protiv Srbije! Posle katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju tokom prošle i ove godine, sada joj preti i čak 36.000 klizišta o čemu su "Vesti" opširno pisale pre nekoliko dana. Nevolja je sada stigla dijasporsko naselje Jabukovac, u opštini Negotin, gde je klizište proradilo još decembra prošle godine i neprekidno se širi. Trenutno je, u zapadnom delu, dugačko oko 80 metara, a duboko između pet i šest metara.

Reuters/M.Đ.
Ugrožene i kuće: Klizišta kod Krupnja (Foto: Arhiva)

- Imali smo tri poplavna talasa, maja, juna i septembra prošle godine, sneg i led, koji nas je okovao zimus, zamenile su sadašnje dugotrajne i obilne kiše. Zemlja je rastresita, glinovita i od velike količine vode pretvara se u žitko blato, klizi i tone. Klizište je veoma aktivno u centralnom delu koje je najbliže naselju. Geolozi iz Beograda su nas upozorili da nikakvi poslovi na sanaciji ne smeju da se izvode dok se zemlja sama ne smiri. Srećom, kuće i žitelji u selu za sada nisu ugroženi - kaže za "Vesti" Nadica Vasić, zamenica predsednika opštine Negotin.

Oštećeni put prema Jabukovcu je zatvoren, stanovništvu je zabranjeno kretanje, a celom dužinom klizišta postavljene su bezbedonosne trake i znaci upozorenja.

- Građevinska inspekcija opštine i predstavnici Saveta Mesne zajednice svakodnevno obilaze teren kako bi u slučaju potrebe blagovremeno evakuisali meštane - ističe Nadica Vasić.

Da bi se pristupilo sanaciji, napominje ona, neophodno je najpre izvršiti geološka istraživanja. Dodaje da je upravo "završen opštinski tender za izvođenje istražnih radova i izradu geotehničkog elaborata i glavnog projekta sanacije klizišta i puta sa tehničkom kontrolom u Jabukovcu".

Zemlja ne miruje ni u Rađevini, gde je registrovano oko 300 klizišta, od čega oko 150 u zoni stambenih objekata, a ostala oko lokalnih puteva. Zbog velikog klizišta koje se pojavilo u krupanjskom selu Likodra, ove sedmice je prekinuta nastava u seoskoj školi.

Klizište je oštetilo i zgradu seoskog doma u kome su prostorije Mesne zajednice, a pošto je u blizini školska zgrada, dvadesetak učenika ide na nastavu u selo Krasava. Prema rečima zamenika predsednika opštine Predraga Marjanovića, školska zgrada nije oštećena, ali je nastava prekinuta iz predostrožnosti dok se teren ne sanira.

Vojska priskočila u pomoć

Vojska Srbije uključila se akciju pomoći Rađevcima. Pripadnici inženjerijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske preko reke Bogoštice postavili su teški mehanizovani most, dugačak deset i po metara. To je za oko hiljadu žitelja sela Tomanj, Bogoštica i Šljivovo omogućilo vezu do Krupnja, kažu u opštini koja se od maja bori sa klizištima.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online