Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.03.2015.
13:25 >> 14:37h
Tanjug A

Opasna klizišta prete

Zbog obilnih padavina na području opštine Ivanjica pojavila su se brojna klizišta, a sednočlana porodica Kolarević je bila prinuđena da se iseli iz svog doma. Na području opštine Aleksandrovac, zbog obilnih padavina i podzemnih voda, do danas (18. mart) je evidentirano tridesetak klizišta, a ugrožene su tri porodice.

youtube/Zenicablog
Klizišta prete velikom štetom: Meštani se plaše urušavanja kuća

Elementarne nepogode koje su zadesile Srbiju uzimaju danak i u opštini Ivanjica. Reč je o brojnim klizištima koja prete da nanesu veliku štetu. Najugroženiji deo je gradsko naselje Šljivići gde erozija zemljišta ugrožava veći broj stambenih objekata.

Posebno teška situacija je u domaćinstvu Milosava Kolarevića, čija je sedmočlana porodica morala da se iseli.

- Ovu kuću sam izgradio još pre 42 godine. Sa decom i unučićima srećno smo živeli, ali sada nas je snašlo veliko zlo - sa suzama u očima priča on za Tanjug. Da zlo bude veće, dodaje, u tom okruženju je ugrožen veliki broj kuća.

- Potkopavanje temelja i odron zemlje primetio sam posle zemljotresa u Kosjeriću. Geolozi iz Valjeva su pregledali teren i upozorili na još veće posledice ukoliko bude novih padavina - navodi on.

Slična je situacija i u komšiluku porodice Kolarević. Svi strepe i noćima ne spavaju plašeći se osipanja kuća.

Prema izveštaju specijalizovane službe iz Valjeva na području opštine Ivanjica uočene su, pored naselja Šljivići, još tri lokacije kojima prete klizišta, kaže danas za Tanjug direktor ivanjčke Direkcije za puteve i izgradnju Vanja Glavinić.

- Stručnjaci predviđaju da će sanacija u Šljivićima koštati od 4 do 6 miliona dinara. Za pomereno tlo u  Šumljanskoj ulici za sanaciju je  predviđeno  oko 3 miliona.Što se tiče klizišta na putu Bukovica - Zaglavak, neophodno je oko 5 miliona dinara, dok je za sanaciju kod  puta Robaje potrebno 4 miliona dinara - rekao je on.

Obzirom na nepovoljne meteorološke prognoze, žitelji ivanjičke opštine strahuju da će na tom području biti još pomeranja tla.

Evidentirano tridesetak klizišta na području Aleksandrovca

Član lokalnog štaba za vanredne situacija Siniša Mladenović rekao je Tanjugu da je najteža situacija na putu koji vodi od Kruševca do Jošaničke banje, gde je dozvoiljen samo saobraćaj za automobile. On je objasnio da na tri tačke te deonice neprestalno dežuraju radnici "Kruševac puta" koji pokušavaju da saniraju klizišta i da se kamioni i autobusi usmeravaju na alternativne pravce.

Mladenović je naveo da su zbog klizišta ugožene tri kuće u blizini te saobraćajnice, dok ostalim objektima na području opštine Aleksandrovac ne preti opasnost.

Prema njegovim rečima, klizišta su evidentirana na poljskim i lokalnim putevima, a "jedna poljana je bukvalno potonula u blizini mesta Stanjevo".

Mladenović je dodao i da se situacija na terenu neprestano prati i da su formirane komisije koje će evidentirati štetu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online