Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.03.2015.
20:25
Tanjug A

Hrvatska ublažila stav o Srbiji

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu iz redova EPP-a (Evropske narodne stranke), ublažili su svoje stavove prema izveštaju o napretku Srbije.

Reuters/A.B.
Hrvatski poslanicpristali na kompromisno rešenje sa amandmanima

Kako navodi Jutarnji list, oni više ne uslovljavaju Srbiju njenim odustajanjem od zakona koji joj omogućava da sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

Jutarnji list piše da u kompromisnu verziju amandmana oko kojih su se trudili hrvatski poslanici iz redova stranaka desnog centra, ušao je poziv Srbiji da "pojača saradnju sa susednim zemljama i pojača napore u pronalasku nestalih osoba, te da u potpunosti podeli sve relevantne podatke".

Poslanik HDZ-a Andrej Plenković je uoči večerašnjeg početka rasprave u Strazburu izjavio za "Jutarnji list" da ne smatra da su hrvatski poslanici reterirali u svojim zahtevima.

- Ovo je šansa da Evropski parlament pošalje određene poruke vodstvu Srbije koje su ključne za dalji napredak Srbije prema Evropskoj uniji. Izveštaj je balansiran, a kao poslanici iz Hrvatske zadovoljni smo zato što smo uspeli naglasiti pitanja kao što su zaštita manjina, založili smo se za poštovanje čitavog niza bilateralnih sporazuma, a naravno, posebno nam je drago da je u rezoluciji naglašeno pitanje nestalih osoba - rekao je Plenković.

Kada je reč o zakonu koji se odnosi na proširenje jurisdikcije, naveo je on, smatramo da je to pitanje koje mora biti na dnevnom redu izmedu EU i Srbije, jer je reč o zakonu bez presedana.

- Želimo da se omogući politički prostor Evropskoj komisiji da se taj problem reši u vreme otvaranja Poglavlja 23 pregovora koje se bave pravosuđem - rekao je Plenković.

On je odbio kritiku da su se amandmani mogli pripremiti i očekuje da će se ovo pitanje, kako je rekao, "kvaziselektivne jurisdikcije" Srbije za područje cele bivše Jugoslavije rešavati u narednim mesecima.

- I dalje stojim kod svog mišljenja da pojedini predstavnici Evropske komisije nisu razumeli problem i krivo ga interpretirali, a potom ga i javno iskazali. Mi smo tu materiju puno bolje proučili, znamo o čemu se radi i odgovorno tvrdimo da takvog primera nigde nema -kazao je evropski poslanik iz Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.03.2015. 20:40
Baš su me "obradovali" ... Ko bre jeb. te Hrvate u životu i kome je bitno njihovo mišljenje ? Nacionalni interes Srbije je da odmah i bez odlaganja istera sve Hrvatske firme iz Srbije . A onda Hrvati neka jedu gov.a bez ograničenja ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online