Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 10.03.2015.
14:56
Srna, Tanjug A

Vučić: Treba mi gas da preživimo!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd ostaje na evropskom kursu i da insistiranje na očuvanju dobrih odnosa sa Rusijom ne znači da Srbija traži alternativu putu ka EU.

Tanjug
Srpski vođa: Idemo ka EU i tačka! Njihova pravila ćemo poštovati tek kad postanemo punopravni član

- Srbija neće napustiti put ka Briselu, ali naravno želimo da očuvamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom. To ne znači, da tražimo alternativnu rutu. Ne, Srbija ostaje na EU-kursu. Tačka - rekao je Vučić i istakao da od Srbije nije traženo da se priključi sankcijama i ukazao da Srbija nije članica EU.

- Kada budemo pripadali EU, pridržavaćemo se pravila - rekao je Vučić i ukazao na to da se Srbija češće pridržava principa EU nego njene pojedine članice.

Kada je reč o odustajanju Rusije od gasovoda "Južni tok", Vučić je istakao da nije bio zadovoljan tom odlukom i da Srbija sada istražuje sve opcije kada je pitanju snabdevanje gasom i razgovara "sa Amerikancima, sa Rusima i drugima".

- Svejedno mi je da li energija dolazi iz Novog Zelanda ili Makedonije ili sa nekog drugog mesta. Potreban mi je gas po dobroj ceni - rekao je Vučić za švajcarski dnevnik "Noje zirher cajtung".

On je istakao da pitanje gasa za Srbiju nije geopolitička igra, nego pitanje preživljavanja.

- Kad nam snabdevač ponudi kubni metar gasa za, recimo, 280 dolara, a drugi za 400 dolara, onda nam je lakše da prvom damo prednost. Za nas to nije politička igra, već igra za preživljavanje - objasnio je Vučić.

Ista stara priča (za Kosovo)

Što se Kosova tiče, podsetio je, pokrenut je dijalog, Srbija je napravila mnoge kompromise kojima stanovništvo Srbije nije uvek zadovoljno, ali je to činjeno na najbolji mogući način, kako bi se život i bezbednost srpske manjine na Kosovu štitili, i Srbiji omogucio put u EU.

- Međutim, nismo spremni da Kosovo priznamo kako nezavisnu državu. Nadam se da Brisel ne očekuje samo ustupke od Srbije - naglasio je Vučić dodajući da nije mišljenja da je Kosovo de fakto nezavisno.

- Srpsko-albanski odnos je od velikog značaja za zapadni Balkan, ali nije najveći problem regiona - podvukao je premijer dodajući da se radi o stvarima koje nemaju dirketne veze sa Srbijom. Kako je dodao, druge zemlje u regionu, ne navodeći na koje misli, imaju veće probleme. 

Stabilnost je ključna reč moje politike

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prvi put je potpuno uveren da će Srbija biti 29. članica Evropske unije, ukazuje da nije pitanje hoće li Zagreb uticati na naš put u EU, već naša zajednička budućnost, te ističe da je stabilnost ključna reč njegove politike.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.03.2015. 15:08
Vučić: Treba mi gas da preživimo!.....Najprije jednina, pa tek onda množina..., valjda bi trebao da kažeš : Treba nam gas da preživimo, jer mi nismo TI.....
Utorak 10.03.2015. 15:21
Samo ti idi u tu EU a nas ostavi na miru!!!
Utorak 10.03.2015. 15:25
Ti idi mi nećemo ostajemo ovde na svojim ognjištima.Pročitaj šta kaže pametan čovek a ne ti. Nebojša Katić, ekonomski analitičar "Insistiranje na razvojnom modelu koji se bazira na stranim investicijama je ključni mehanizam moderne kolonizacije. Za razliku od klasičnog kolonijalizma koji je nametan uz otpor stanovništva i lokalnih elita, na novi kolonijalizam građani pristaju dobrovoljno, političke elite ga prizivaju, a ekonomski teoretičari ohrabruju. Nerazvijene i slabe države danas mole da budu ekonomski potčinjene, čak i plaćaju da budu kolonizovane. Klasični kolonizatori su civilizovali prostor koji su osvajali, o svom trošku gradili infrastrukturu i gradove, i iza sebe nešto ostavljali. Novi kolonizatori uglavnom samo uzimaju. I najporaznije od svega - danas se kolonizuju i države koje nikada nisu bile kolonije, koje imaju dugu tradiciju nezavisnosti i koje su umele da funkcionišu samostalno kao nezavisne države. Ovakvo stanje se može održavati (a da ne dovede do pobune) samo kontinuiranim ispiranjem mozga, mantričnim ponavljanjem uvek istih fraza, stvaranjem zombi generacija koje nisu u stanju da misle, niti da kritički, otvorenih očiju analiziraju svet oko sebe. Upravo u tome i jeste smisao neprekidne promocije liberalnih ideja - iz ograđenog prostora i zatvorenog uma ne može se pobeći."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online