Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 09.03.2015.
12:36
Tanjug A

Sećanje na prve demonstracije protiv Miloševića

Od demonstracija 9. marta 1991, prvog masovnog protesta protiv Slobodana Miloševića, protekle su 24 godine.

Jutjub
Sećaš li se 9. marta? Vuk Drašković na balkonu pozorišta

Tim je događajem praktično započeo i period vaninstitucionalne političke borbe opozicije u Srbiji, a devetomartovske demonstracije organizovao je i predvodio Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića, tada najjača opoziciona stranka.

U sukobima koji su se proširili na ceo centar Beograda, život su izgubile dve osobe.

Policajac Nedeljko Kosović (54) poginuo je kad je bežeći od demonstranata pokušao da preskoči zid terase u Masarikovoj ulici kod "Beograđanke" i pao sa visine od pet metara udarivši glavom o trotoar.

Maturant Branimir Milinović (18) smrtno je ranjen kada je grupa policajaca sa ugla ulica Admirala Geprata i Kneza Miloša otvorila vatru prema demonstrantima ispred kafane "London".

U sukobima demonstranata i policije je povređeno 114 osoba - 58 policajaca i 86 građana  a uhapšeno je 158 ljudi.

Protestu u organizaciji SPO pridružile su se ostale opozicione partije i prevashodno je bio uperen protiv uređivačke politike Radio-televizije Srbije, u redovima opozicije nazvanom "TV Bastilja".

Glavni zahtev bila je smena tadasnnjeg generalnog direktora RTS-a Dušana Mitevića i još četvorice urednika zbog uvredljivih komentara na račun opozicije.

Iako su demonstracije bile zabranjene, na Trgu republike u centru Beograda, okupilo se, kako su naveli novinari, oko 100.000 građana.     

Pred naletom policije, lideri opozicije i deo njihovih najbližih pristalica sklonili su se u Narodno pozorište, a vrata im je otvorila tadašnja upravnica, dramski pisac Vida Ognjenović.

Na batinanje demonstranata, lider SPO Vuk Drašković je sa balkona pozorišta pozvao na "juriš" posle čega su počeli okršaji. U nameri da razbije demonstracije, policija je upotrebila suzavac, vodene topove i gumene metke, a u akciju je bila uključena i konjica, da bi u večernjim satima na ulice bili izvedeni tenkovi koji su prošli centrom grada.

Fotografija na kojoj članica SPO Dragana Srdić Milojević sa tri podignuta prsta prkosi vodenom topu obišla je istog dana ceo svet i postala simbol otpora demonstranata.

Drašković je kasno popodne pokušao da uđe na sednicu vlade, a pošto je u tome sprečen, krenuo je s demonstrantima prema železničkoj stanici i tom prilikom je uhapšen.

Hapšenje lidera SPO izazvalo je revolt studenata koji su ubrzo iz Studentskog grada na Novom Beogradu krenuli ka Terazijama.

Policija je studente dočekala na Brankovom mostu, ponovo su upotrebljeni suzavac i palice, a pošto su oni posedali na asfalt, akcija policije je ubrzo prekinuta.

Protesti nekoliko hiljada studenata i građana nastavljeni su na Terazijama sve do 14. marta, kada su Drašković i svi uhapšeni oslobođeni, a Skupština Srbije usvojila ostavke direktora RTS-a Dušana Mitevića i ministra unutrašnjih poslova Radmila Bogdanovića.

Analitičari su naknadno ocenili da su dometi 9. marta bili ograničeni, jer srpska opozicija tada još nije bila spremna na njihovu radikalizaciju, ali su saglasni u oceni da je tada prvi put ozbiljno uzdrman apsolutistički režim Slobodana Miloševića.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.03.2015. 15:44
Srpski Mefisto .............. Međe Vuka manitoga .................................. Slučaj Vuka Draškovića, novog lažnog cara Šćepana, mnogo je više klinički, a mnogo manje č/etnički, te tako danas potvrđuje tezu da je Srbija sigurna kuća i najbolja domovina populističkih hohštaplera bez morala i stida. Ovaj "osvetnik Kosova", "osvajač" severne Dalmacije, Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, komandant Srpske garde koji se nikada tako nije predstavio. .............................. Od siromašnog koloniste iz Hercegovine, zajedno sa svojom suprugom Danicom Drašković (iz siromašnog Bjelog Polja), postaće ubrzo gazda i gospodar. Opelješio je Beograd i Srbiju za nekoliko stotina stanova, lokala, vila, za desetine miliona evra. Njegov šurak Veselin Bošković u,bijen je zbog pohlepe. .................... Bivši novinar, bivši savetnik, a po potrebi raznih režima i cinkaroš, tribun, lažov, ministar, pisac, nevernik, vernik, komunista, antikomunista, Hrist i antihrist, šovinista i mondijalista, srpska sablja u Sandžaku, kosovski plačni Jeremija, i ko zna šta sve još treba dopisati u dosadašnju biografiju ovog MORALNOG BEDNIKA.
Ponedeljak 09.03.2015. 13:07
Легендарне демонстрације. Мада, тад сам био клинац, и ја и екипа из краја смо ишли на те демонстрације чисто из "зезања", да се проведемо мало. Сећам да смо међу првима кренули у напад на зграду РТС-а, када су бацили сузавац на нас....лудило ! Такође се сећам када ми је чувена српска глумица Љиљана Лашић са мотком од 2м у руци саветовала да не би требао да разбијам ништа "јер је то све наше" - и сад се сећам њених речи и морам да признам да ми је у том тренутку отворила очи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online