Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.02.2015.
16:47
sputniknews.com A

"Zapad ne želi formiranje Zajednice srpskih opština"

Bez pritiska međunarodne zajednice na zvaničnu Prištinu, teško je očekivati da bude pokrenuto formiranje Zajednice srpskih opština, tvrdi za Sputnjik član upravljačkog tima za formiranje ZSO Dragan Jablanović.

D. N. Petrović
Nema volje da se ZSO formira: Dragan Jablanović

On je za Sputnjik rekao da je pre nekoliko meseci postojala određena inicijativa sa Zapada da se to pitanje sredi, međutim sada je ponovo sve zamrlo.

- Iako je model za satut ZSO uzet doslovce iz evropskih regija, dakle u skladu sa evrospkim standardima i Briselskim sporazumom, odgovor Zapada na naš predlog je uvek — ne. To samo mogu da protumačim da nema volje da se Zajednica srpskih opština formira - ocenjuje on.

Jablanović, koji je ujedno i gradonačelnik Leposavića, dodaje i da je finalni tekst Statuta Zajednice srpskih opština gotov, i uskoro će biti zvanično poslat u Brisel. Na pitanje da li vidi ikakve perspektive da se pitanje formiranja Zajednice srpskih opština reši, Jablanović je za Sputnjik rekao da su, sudeći po trenutnoj situaciji, šanse za to veoma male.

- Iako sam po prirodi optimista, sada vidim da se ovo radi namerno, da je prešlo svaku granicu. Ovo više nije ni cinizam, i stičem utisak da neko hoće namerno da se igra sa nama - zaključuje on.

Jablanović je takođe dodao da je Srpska lista pravila sa premijerom Kosova i drugim  zvaničnicima koalicioni sporazum u kome se govori da treba zaustaviti sve privatizacije dok god se ne preispitaju sve prethodne koje su rađene na "divlje“. Međutim, kako je rekao, niko ovde ne poštuje zakon, iako je to ono što srpska zajednica zahteva.

Pitanje formiranja Zajednice srpskih opština bila je nedavno i tema između zamenika premijera Kosova i funkcionera Srpske liste Branimira Stojanovića i evropskog komesara Johanesa Hana, tokom njegove posete Kosovu.

"Kolaicioni partneri ne poštuju dogovore"

Stojanović je tom prilikom rekao da je Hanu ukazao kako je jedan od razloga zbog čega Srpska lista ne učestvuje u radu prištinskog parlamenta i vlade upravo i činjenica da koalicioni partneri ne poštuju dogovor, odnosno, da nisu formirane nove opštine sa srpskom većinom i da nije zaustavljena privatizacija u srpskim sredinama na Kosovu.

- Razgovarali smo i o temi koja je za nas najvažnija, a to je sprovođenje Briselskog sporazuma u tački koja se tiče formiranja ZSO, što je i prva tačka o kojoj bi trebalo da se razgovara, odnosno, prva tema koja bi trebalo da bude na stolu u Brisleu. Dakle, treba da se pregovara o Statutu ZSO, da se razgovara o direktnim kompetencijama i nadležnostima. To je najvažnije. Nakon toga ćemo razrađivati sve ostale detalje - rekao je je Stojanović.

Lista "Srpska“ je uoči formiranja kosovske vlade sa njima potpisala sporazum koji predviđa da Zajednica srpskih opština bude formirana u roku od tri do pet meseci.

Ovo je jedna od ključnih tačaka na kojima počiva koalicioni sporazum između DPK i DSK sa jedne, i Srpske liste sa druge strane.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, izjavio je ranije da je formiranje Zajednice srpskih opština centralna tačka srpske političke borbe na Kosovu i Metohiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online