Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 19.02.2015.
17:58
sputniknews A

Srbija lagano klizi u NATO

"U saradnji Srbije i NATO-a je napravljeno već dosta konkretnih poteza, iako se oni ne pokazuju u javnosti, jer NATO nije popularan kod nas", kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

endthelie.com i wallpapersgalaxy.com
Srbija potpisala sporazum koji predstavlja najviši stepen saradnje za zemlje koje nisu članice Alijanse

Iskorak u saradnji Beograda i NATO-a napravljen sredinom januara ove godine završetkom procedure usvajanja Individualnog akcionog plana partnerstva Srbije (IPAP) i zapadnog vojnog saveza, po rečima američkog ambasadora u Srbiji Majkla Kirbija, u martu ove godine mogao bi da dobije nadgradnju.

Inače, IPAP se smatra najvišim stepenom saradnje jedne države nečlanice sa ovim savezom, a nadogradanja o kojoj je Kirbi govorio, odnosi se na individualni akcioni plan koji bi trebalo da bude potpisan, a koji će, prema njegovim rečima Srbiji pružiti nove mogućnosti za nastavak i unapređivanje saradnje sa NATO-om.

Srbija nije vojno neutralna

Ovaj oblik saradnje, objašnjavaju sagovornici Sputnjika, doduše ne podrazumeva članstvo u Alijansi, već ima za cilj pružanje pomoći državi-partneru, u reformi i modernizaciji sistema odbrane i bezbednosti. S druge strane, kažu oni, takav dokument jasno nagoveštava da, što Srbija bude bliže prijemu u Evropsku uniju, sve je izvesnije da će morati da se prikloni NATO-u. Drugim rečima, Srbija će najverovatnije morati da se odrekne "vojne neutralnosti“.

A. Čukić
Srbija nikada nije bila vojno neutralna

Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu bezbednost u Beogradu kaže da Srbija ne "klizi“, već ide ka NATO-u jer, kako tvrdi, nemamo nikakav međunarodni dokument o tome da smo vojno neutralna država.

- Srbija nikada nije ni bila vojno neutralna, jer jedino mesto u kome se vojna neutralnost pominje je u kosovskoj dekleraciji iz doba Vojislava Koštunice. Da bi država bila zaista vojno neutralna, ona mora da ima potpisan međudržavni sporazum sa drugim državama, što mi nemamo. S druge strane, država koja je već u Pratnerstvu za mir NATO-a, a preferira da postane članica Evropske unije, ne može za sebe da kaže da je vojno neutralna - tvrdi Dragišić.

Paradoks

On ujedno napominje i da Srbija nema definisanu vojnu strategiju u odnosima sa Rusijom i da će tim momentom morati da se pozabavi u narednom periodu, posebno u trenutku kada su odnosi Rusije i NATO-a u vrlo rizičnoj zoni.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, podseća da je za Srbiju i njen odnos prema NATO-u i Evropskoj uniji relevantan proces kroz koji su prolazile zemlje zapadnog Balkana i istočne Evrope.

- Odnos, recimo Norveške i drugih zemlja koje nisu u NATO-u, a jesu članice EU, za nas nije relevantan. Evropska unija negira da je članstvo u NATO-u uslov za ulazak u EU, što je formalno tačno, ali isto tako je činjenica da su sve zemlje ove regije ipak postale i članice NATO-a, pre prijema u Evropsku uniju. Uz to, ako se pogledaju godišnji akcioni planovi NATO dokumenata, vidi se da su u njima otvorene navedene odredbe koje se odnose na pribižavanje Evropskoj uniji. Iz toga se jasno zaključuje da su NATO i Evropska unija dva nerazdvojna procesa, i sve je jasnije da niko neće moći da postane član EU, dok ne postane član NATO-a. U saradnji Srbije i NATO-a je napravljeno već dosta konkretnih poteza, iako se oni ne pokazuju kroz javnost, jer NATO nije popularan kod nas. Zbog toga imamo i paradoksalnu situaciju. Aktuelni plan Vlade Srbije partnertsva Srbije i NATO-a predviđa javnu kampanju i promociju ovog vojnog saveza, a s druge strane Srbija slovi za vojno neutralnu zemlju - objašnjava Radić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.02.2015. 18:09
А некада су ови данас на власти били енергично против НАТО-а.Стока из-дајни-чка!!!
Četvrtak 19.02.2015. 18:08
petokolonasima ce nesto blago zasiljeno i nauljeno da sklizne na terazijama.
Četvrtak 19.02.2015. 19:18
Treba narod da se digne, jer ovako vise ne moze. Ako treba da umiremo u bedi neka to bude dostojanstveno, znaci okrenuti se Rusiji u potpunosti i po cenu sankcija. Ako ovako nastavi nasa poltronska vlada koja se prodala za saku dolara umiracemo od gladi ponizeni i tretirani kao stoka od strane zlikovaca koji su nas ubijali kroz istoriju! Budi se narode Srbski!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online