Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.02.2015.
05:00
N. S. Preradović - Vesti A

Propao pokušaj spasa Smedereva

Premijer Aleksandar Vučić saopštio je juče građanima Srbije da je njegova vlada odbila ponudu Esmarka za preuzimanje Železare Smederevo. Tako je stavljena tačka na dugo najavljivanu pa odlaganu odluku o sudbini Železare.

Fonet
I dalje na grbači naroda: Železara Smederevo

Obraćajući se javnosti, Vučić je rekao da je "do poslednjeg trenutka želeo da potpiše taj ugovor" i naglasio da "ovo nije kraj Železare".

Kolekcija kredita i dugova

Ljubomir Madžar ocenjuje da je problem Železare osetljiv na političkom planu "jer nije lako priznati da od celog posla nema ništa".
- Nikad Železara Smederevo nije bila rentabilna, pogotovo ne u poslednjih nekoliko godina kada je sakupila kolekciju kredita i dugova. Možda je vreme da se stavi tačka na celu priču o Železari - kaže dr Madžar.

- Mi nismo izgubili bitku. I bitku i rat za život Železare ćemo dobiti - obećao je premijer i dodao da će u ponedeljak biti objavljen javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora za vođenje Železare.

- Pokušaćemo da dobijemo najbolje ljude u svetu. Do kraja marta očekujemo da Železara počne da radi povećanim kapacitetima i da do kraja godine bude pokrenuta druga peć. To je naš cilj - poručio je Vučić.

U toku jučerašnjeg dramatičnog dana objašnjeno je da je posle "poslednje ponude Srbije stigla poslednja kontraponuda Esmarka", te su pregovori ipak produženi. Javnost je uglavnom bila uskraćena za relevantne informacije, ali je ipak saznala da je glavna prepreka u dogovoru sve vreme bio zahtev Vlade Srbije o garanciji Esmarka da neće biti otpuštanja radnika koje američka firma nije želela da potpiše.

Premijer Vučić je otkazao sve obaveze da bi se posvetio problemu smederevskog giganta, čijim radnicima je ranije poručio da će, bez obzira na ishod pregovora, Železara nastaviti da radi.

Najavljen je i plan B o angažovanju menadžmenta koji će nabavljati sirovine i prodavati čelik, naravno pod punom kontrolom države.

Procurelo je da Esmark nema logistiku, odnosno ljude preko kojih bi mogao da nabavi sirovine po povoljnijoj ceni, kao i da nema dovoljno novca, s obzirom na to da je tražio od Vlade Srbije da bude garant kredita od najmanje 200 miliona evra, koji bi ta kompanija uzela radi ulaganja u čeličanu.

Esmark nije pristajao ni da položi minimalnu garanciju u visini do 20 miliona evra.
Vlada Srbije je od Esmarka tražila čvrste garancije da će obezbediti proizvodnju u narednih pet godina, ne želeći da se dogodi da Esmark napusti Smederevo kada potroši postojeće sirovine u Železari, vredne oko 90 miliona dolara.

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, objasnio je za "Vesti" uoči donošenjaodluke da je suština problema bila u tome što su Amerikanci tražili veće subvencije od države nego što ih ona može dati.

- Oni su tražili da sva dugovanja i rizik njihovog poslovanja na sebe preuzme država Srbija. To je veoma loše za Srbiju i možda bi bilo mnogo bolje da smo odustali od Železare. Jer, zbog situacije na svetskom tržištu čelika, sigurno je da Železara u narednim godinama neće donositi profit. Verovatnije je da će praviti dugove koje će država morati da plaća - naveo je Pavlović.
Ekonomista dr Ljubomir Madžar rekao je "Vestima" da je Vlada Srbije bila pred izborom između dva zla.

- Jedno zlo je sklapanje poslova sa investitorom koji postavlja uslove da bi došao u Železaru, a drugo zlo je da ostane status kvo. Možda bi najbolje rešenje bilo da se za 5.000 radnika Železare nađe alternativno rešenje u vidu prekvalifikacija. To bi bilo jeftinije za državu Srbiju - smatra dr Madžar.

Politički vrh se malo zaneo

Prema rečima Branka Pavlovića, u protekle tri do četiri godine Vlada je potrošila oko 500 miliona dolara na subvencije Železari.
- To su bačene pare, bolje bi bilo da su iznašli rešenje za tih 5.000 ljudi koji rade u tom posrnulom gigantu i prekvalifikovali ih za neki drugi posao. Problem leži u činjenici da se politički vrh malo zaneo i sada mu je teško da prizna grešku - kaže Pavlović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online