Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 12.02.2015.
15:24
Beta A

Vučić: Železara nastavlja rad ako je ne kupi Esmark

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da će u naredna dva dana biti poznato da li će američki Esmark biti većinski vlasnik Železare Smederevo, a i ako to ne bude dogovoreno Železara će nastaviti proizvodnju.

Fonet/Z. M.
Vlada će dati sve od sebe da postigne dogovor sa Esmarkom: Aleksandar Vučić

- Daćemo sve od sebe da postignemo dogovor s Esmarkom - kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi i podsetio da će danas u Pitsburgu u SAD ministar finanija Dušan Vujović početi završne pregovore s Esmarkom.

On je kazao da će, u slučaju da Esmark odustane od kupovine Železare, to preduzeće, koje je u državnom vlasništvu, nastaviti da radi.

- Napravićemo menadžment u Železari gde će biti angažovani ljudi koji su najbolji za kupovinu sirovina i prodaju čelika, kako bi proizvodnja bila nastavljena u punom obimu - rekao je Vučić.

On je dodao da će biti zaštićeni zaposleni u Železari i da neće biti dodatnih ulaganja države u to preduzeće, jer je "država dala sve što je mogla".

Pregovori Vlade Srbije s rukovodstvom Esmarka počeli su 27. januara jer je ta kompanija jedina dala ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Sa Esmarkom se pregovara o 30 elemenata važnih za ugovor i odnose se na obaveza obe strane i garancije za nastavak proizvodnje i zaposlenost u Železaru.

Vlada Srbije će, u slučaju uspešnih pregovora s Esmarkom, bitiž vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.

Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Esmark je porodična kompanija, osnovana 2003. godine i jedna je od vodećih u SAD u proizvodnji i prodaji ravno-valjanog čelika i čeličnih ploča. Njen osnivač, izvršni direktor i predsednik je Džejms Bušar.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.02.2015. 15:53
Rešiće se i to, naime, jedini problem je taj što se nisam dogovorio sa Esmarkom koliku ću proviziju od prodaje železare da strpam sebi u džep, a da zemlju uvalim u još veća gov... ovo nije trebalo javno da kažem, jel da?... opet nisam popio lek, dođavola!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online