Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 16.02.2015.
05:44
B. Đokić - Vesti A

Gasi se Tužilaštvo za ratne zločine?

Nakon što je predsednik Toma Nikolić oštro stao na stranu načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, koga je Fond za humanitarno pravo optužio da je odgovoran za zločine na Kosmetu 1999. godine, razvila se polemika u javnosti zbog čega sada, deceniju i po posle sukoba na Kosovu i Metohiji, neko izlazi s ovakvim tvrdnjama.

A. Čukić
Ostaje bez posla: Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine

U slučaj se uključio i Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, koji je rekao da će ovo tužilaštvo ispitati sve navode iz optužbi.

Pojedinci smatraju da je u pitanju u stvari "pravljenje posla" specijalnom tužilaštvu, čija je budućnost veoma neizvesna. Naime, kako "Vesti" saznaju u krugovima bliskim Vladi Srbije, postoji velika mogućnost da se Posebno odeljenje suda i Tužilaštvo za ratne zločine ugase, a buduća suđenja za zločine prepuste redovnom sudstvu.

Čim su stigle optužbe na račun Dikovića, prvi je reagovao Nikolić, koji je odmah načelniku Generalštaba uručio orden. U intervjuu za beogradske medije, Nikolić je na pitanje kako reaguje na optužbe protiv Dikovića, objasnio da je već sutradan razgovarao s njim i izrazio stav da stoji uz njega.

mc.rs
Čedomir Antić

- Siguran sam da general Diković nije nikakav ratni zločinac. Biti tužilac za ratne zločine u Srbiji je vrlo delikatno, jer on nije pion Haškog tribunala, niti jedna ruka koja potpisuje dekrete iz Haga. Sad će meni tužilac za ratne zločine u Srbiji 16 godina posle bombardovanja da kaže da će nešto da ispituje, a i mandat mu je istekao - izjavio je predsednik Nikolić.

Da pitanje ratnih zločina posle gotovo dve decenije od ratnih sukoba i dalje rasplamsava sukobe i pažnju u javnosti, činjenica je sa kojom je saglasan i istoričar Čedomir Antić iz Naprednog kluba.

- Svakako da ratni zločini i genocid ne zastarevaju. Međutim, u ovom slučaju znamo da su se pre nekoliko godina pojavile iste optužbe na račun Dikovića i ne vidim da su sada nađeni neki novi dokazi. Verovatno je i ovo neka kampanja, čiji smo svedoci s vremena na vreme - kaže Antić.

On dodaje i da vladajuća koalicija čim izbije neka afera, odmah na nju reaguje kontraaferom.

- Prošle godine imali smo sukobe među načelnicima u MUP-u Srbije, odmah je bila afera Kosmajac, pa onda doktorat ministra policije Nebojše Stefanovića, odmah onda smo imali doktorat Miće Jovanovića. Sada smo imali aferu s Vojno-bezbednosnom agencijom i prebijanjem brata premijera Vučića i odmah potom se svi bave Dikovićem. Ono što je najbitnije, ipak, jeste da li je shodno da posle 25 godina od rata, ova pitanja ratnih zločina postavljamo na ovaj način - kaže Antić.

Traže ostavku predsednika Nikolića

Povodom ovog slučaja oglasila se i Socijaldemokratska stranka bivšeg predsednika Borisa Tadića. Oni su osudili, kako kažu, skandalozne pretnje koje je predsednik Nikolić uputio tužiocu Vukčeviću i zatražili su pokretanje zakonske procedure za Nikolićevu smenu.

"On je najbrutalnije prekoračio ustavna ovlašćenja i nadležnosti i doveo u pitanje osnovni princip podele vlasti. Do sada smo ukazivali na niz besmislenih izjava i poteza predsednika Nikolića, ali je ovaj put najozbiljnije ugrozio pravnu i demokratsku državu i ugled Srbije u svetu", saopštila je ova stranka.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.02.2015. 05:53
Nikad vise da zapad zlocinacko-kolonijalisticki Srbima da kroji kapu ! Srbi se protive uzaldnom i kriminalnom pokusaju da pretvore Srbe u duznicke robove e-U-a ! Pitamo se svakodnevno kako da ostavise Onolike Neduzne Civile Srbskoga Porijekla krvavim usstassama na noz..........Eto vam odgovora !
Ponedeljak 16.02.2015. 10:04
Nikolic mora zastitit zlo-gen.Dinkovic jer ON samo je vrsi naredjenje tadasne vlade tz. Oba uhapsi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online