Ponedeljak 16.02.2015.
05:44
B. Đokić - Vesti

Gasi se Tužilaštvo za ratne zločine?

A. Čukić
Ostaje bez posla: Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine

U slučaj se uključio i Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, koji je rekao da će ovo tužilaštvo ispitati sve navode iz optužbi.

Pojedinci smatraju da je u pitanju u stvari "pravljenje posla" specijalnom tužilaštvu, čija je budućnost veoma neizvesna. Naime, kako "Vesti" saznaju u krugovima bliskim Vladi Srbije, postoji velika mogućnost da se Posebno odeljenje suda i Tužilaštvo za ratne zločine ugase, a buduća suđenja za zločine prepuste redovnom sudstvu.

Čim su stigle optužbe na račun Dikovića, prvi je reagovao Nikolić, koji je odmah načelniku Generalštaba uručio orden. U intervjuu za beogradske medije, Nikolić je na pitanje kako reaguje na optužbe protiv Dikovića, objasnio da je već sutradan razgovarao s njim i izrazio stav da stoji uz njega.

mc.rs
Čedomir Antić

- Siguran sam da general Diković nije nikakav ratni zločinac. Biti tužilac za ratne zločine u Srbiji je vrlo delikatno, jer on nije pion Haškog tribunala, niti jedna ruka koja potpisuje dekrete iz Haga. Sad će meni tužilac za ratne zločine u Srbiji 16 godina posle bombardovanja da kaže da će nešto da ispituje, a i mandat mu je istekao - izjavio je predsednik Nikolić.

Da pitanje ratnih zločina posle gotovo dve decenije od ratnih sukoba i dalje rasplamsava sukobe i pažnju u javnosti, činjenica je sa kojom je saglasan i istoričar Čedomir Antić iz Naprednog kluba.

- Svakako da ratni zločini i genocid ne zastarevaju. Međutim, u ovom slučaju znamo da su se pre nekoliko godina pojavile iste optužbe na račun Dikovića i ne vidim da su sada nađeni neki novi dokazi. Verovatno je i ovo neka kampanja, čiji smo svedoci s vremena na vreme - kaže Antić.

On dodaje i da vladajuća koalicija čim izbije neka afera, odmah na nju reaguje kontraaferom.

- Prošle godine imali smo sukobe među načelnicima u MUP-u Srbije, odmah je bila afera Kosmajac, pa onda doktorat ministra policije Nebojše Stefanovića, odmah onda smo imali doktorat Miće Jovanovića. Sada smo imali aferu s Vojno-bezbednosnom agencijom i prebijanjem brata premijera Vučića i odmah potom se svi bave Dikovićem. Ono što je najbitnije, ipak, jeste da li je shodno da posle 25 godina od rata, ova pitanja ratnih zločina postavljamo na ovaj način - kaže Antić.

Traže ostavku predsednika Nikolića

Povodom ovog slučaja oglasila se i Socijaldemokratska stranka bivšeg predsednika Borisa Tadića. Oni su osudili, kako kažu, skandalozne pretnje koje je predsednik Nikolić uputio tužiocu Vukčeviću i zatražili su pokretanje zakonske procedure za Nikolićevu smenu.

"On je najbrutalnije prekoračio ustavna ovlašćenja i nadležnosti i doveo u pitanje osnovni princip podele vlasti. Do sada smo ukazivali na niz besmislenih izjava i poteza predsednika Nikolića, ali je ovaj put najozbiljnije ugrozio pravnu i demokratsku državu i ugled Srbije u svetu", saopštila je ova stranka.

2024 © - Vesti online