Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 08.02.2015.
06:45
D. Dekić - Vesti A

Novi šamar zaštitniku građana!

Optužnice protiv osam žandarma, koji se sumnjiče da su 28. septembra prošle godine tokom Parade ponosa prebili Andreju Vučića, brata premijera Srbije Aleksandra Vučića, i odbacivanje krivičnih prijava koje je zaštitnik građana Saša Janković podneo protiv dvojice pripadnika vojne policije iz jedinice "Kobre", koji su tada obezbeđivali Vučića mlađeg - epilog je višenedeljne medijske halabuke i sukoba ombudsmana sa državnim funkcionerima.

A. Čukić
Treba sačekati epilog: Vladan Živulović

Janković je od 14. januara kada se pridružio krivičnoj prijavi policije protiv dvojice pripadnika vojske bezuspešno tražio od Ministarstva odbrane dokumenta o incidentu i, između ostalog, odgovor na pitanje da li su "Kobre" protivzakonito bile u pratnji premijerovog brata.

Ministar vojni Bratislav Gašić mu je uzvratio da je deo orkestrirane kampanje protiv Vojske Srbije. Odluke Tužilaštva Janković nije hteo da komentariše, a na Tviteru je kratko napisao: "Tužilaštvo treba da radi svoj posao bez pritisaka, baš kao što i ja treba da radim svoj."

Nema zavere protiv vojske

Čitav slučaj koji je podigao temperaturu posle krivičnih prijava ombudsmana protiv pripadnika jedinice "Kobre", predsednik Atlantskog saveta u Srbiji Vladan Živulović ne vidi kao napad na Vojsku Srbije, niti nekakvu zaveru. - Teorijama zavere kod nas se pribegava kad se javi neki teži problem u državi. Na te teorije i polemike se ide i u zavisnosti od ministara, da li su naklonjeni Zapadu ili Rusiji, pa onda jednoj strani ona druga pripisuje naklonjenost ili bliskost određenim spoljašnim faktorima - tumači Živulović.

Pravni stručnjak Bogoljub Milosavljević, uz podsećanje da Janković ima pravo na kontrolu organa državne uprave i rada vojske i policije i njihovih službi, iznosi ocenu da je velika šteta za Srbiju i njen sistem što se ne poštuje uloga ombudsmana. Dodaje i da ombudsman ne napada vojsku, već radi u skladu sa zakonom, a povodom izjave ministra vojnog da će ombudsman dobiti tražena dokumenta "tek kada Tužilaštvo to odobri, u skladu sa zakonom", Milosavljević kaže:

- Zaštitnik građana ima pravo na kontrolu, a obrazloženje da su dokumenta koja je tražio bila u Tužilaštvu, nije razlog da Janković kontrolu ne obavi.

U Prvom tužilaštvu koje je odbacilo Jankovićeve tužbe protiv pripadnika "Kobri" kažu da su na osnovu analize dokaza iz krivične prijave zaštitnika građana, i dokumenata u predmetu protiv osmorice žandarma, zaključili da nema osnova za pokretanje postupka protiv pripadnika "Kobri".

Advokat Božo Prelević, nekadašnji kooministar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, daje za pravo ombudsmanu Saši Jankoviću i tužbi protiv pripadnika "Kobri" jer, kako kaže, trebalo je da se njihov slučaj nađe na sudu i ide dalje da bi se konačno videlo šta se tačno desilo tokom tog incidenta.

- Mislim da odluku o odbacivanju krivičnih prijava protiv te dvojice pripadnika vojne policije iz jedinice "Kobre" nije doneo tužilac - kratko je prokomentarisao Prelević za naš list.

Čelnik Atlantskog saveta u Srbiji Vladan Živulović je mišljenja da treba sačekati suđenje žandarmima, pa videti šta će se tamo čuti.

- Ne vidim da iko napada vojsku, već mi deluje da se javio nesporazum na relaciji ministra vojnog i ombudsmana zbog dokumenata i informacija koje je Janković tražio. Vojska je u tome prilično spora, ali se nadam da će ih dati, pa ajde da i to sačekamo, pa da onda komentarišemo - kaže Živulović za "Vesti".

Žandarmi negiraju krivicu

Optuženi su pripadnici niškog odreda Žandarmerije, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Boban Lekić, Zlatko Gikić, Predrag Mitrović, Slavko Stojanović i Mitar Milosavljević, a na teret im se stavlja napad na vojno lice u vršenju vojne službe, kao i za zlostavljanje i mučenje. Komandant tog voda Rade Matić tereti se za zloupotrebu službenog položaja zato što je izdao naređenje za intervenciju. Žandarmi su na saslušanju negirali krivicu za prebijanje premijerovog brata, tvrdeći da su četiri muškarca odbila da daju dokumenta i da su pokušala da probiju kordon, a dvojica su navela da su videla kako te četiri osobe napadaju njihove kolege.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.02.2015. 10:33
Sve je ovo deo predstave za ovaj sluđeni narod... Dok se sprema prodaja "telekoma" i "eps" a pregovara se i oko privatizacije "vodovoda i kanalizacije", dotle raja treba da se zanima šta je rekao neki debelo preplaćeni iz*dajnik.... ?
Nedelja 08.02.2015. 07:26
Саша Јанковић сигурно не ради свој посао како треба.Ровари против државе од које прима плату од 340.000 дин.Неко му је дао много више да тако поступа.Чак и да су војници и Вучић вербално изазвали полицију,није то разлог да их онако претуку.Ако је "заштитник"грађана онда то исто право имају и војска и Вучић.Ваљда је сваком нормалном јасно ко је овде тукао и ко је тучен.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online