Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 31.01.2015.
04:44
D. Dekić - Vesti A

Počeo lov na "izdajnike"

Velika nervoza manifestovana u obračunom vlasti sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem kulminirala je izjednačavanjem državne institucije ombudsmana sa nevladinim Fondom za humanitarno pravo.

Ljubiša Diković i Tomislav Nikolić

Dok na Jankovićeva pitanja o nepravilnostima o radu vojnih službi još uvek nema odgovora, Fond je ponovo "pucao" na načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića optužbama za učešće u zločinima na Kosovu. Iako se pre tri godine ispostavilo da je Fond nišanio praznom puškom, zbog čega je Diković tadašnju čelnicu ove NVO Natašu Kandić poslao na sud, napadi su ponovo aktuelizovani.

Vladajuća garnitura je, međutim, uvezala ombudsmana i Fond tvrdeći da se iza njihovih nastupa krije napad na premijera Aleksandra Vučića, pa se naprednjaci spremaju da ga brane mitinzima u Beogradu i Novom Sadu. Opozicija i građanska javnost uzvraćaju da je na delu obračun sa neistomišljenicima.

Da se protiv vojske vodi orkestrirana kampanja čiji je cilj napad na premijera, smatra ministar odbrane Bratislav Gašić koji je u koš sa Jankovićem i Fondom strpao "transrodnog majora Helenu" i poverenika za informacije Rodoljuba Šabića. Zapitao ih je javno "za koga oni to rade", ukazujući da je reč o spoljnom neprijatelju.

- Iza cele priče stoje određeni krugovi i u okruženju naše zemlje kojima ne odgovara jaka i moderna vojska koja ima sve veće poverenje građana. Tim interesnim krugovima smeta i činjenica da ne mogu da komanduju Vučiću - rekao je Gašić beogradskim medijima.
Ovakav nastup ministra odbrane medijski stručnjak Cvijetin Milivojević vidi kao spajanje "baba i žaba".

Bojan Pajtić

DS: Repriza devedesetih

Bojan Pajtić tvrdi da je u Srbiji postojanje pravne države, demokratije i slobode medija samo privid i da se satanizuje svako ko iznese neki stav koji se ne dopada Vučiću i SNS-u.
- Suočavamo se sa situacijom nalik 90-im i na nivou onog što izgovaraju ljudi iz režima, ježimo se kada prepoznamo metafore, upućene recimo ombudsmanu da je izdajnik otadžbine. Samo čekamo da ga još proglase stranim plaćenikom, pa da taj vokabular 90-ih bude isti - kazao je Pajtić.

- Spojio je srpske nacionaliste sa onima koji misle da vlast nije dovoljno dobro izdala Kosovo i one koji dovode u sumnju vojni izveštaj s incidenta na Paradi ponosa, ali i sve koji kritički razmišljaju i one koji smatraju da Gašić ne radi dovoljno dobro svoj posao - ocenio je Milivojević, ističući da poslednji događaji pokazuju da su "napredni radikali porasli na teoriji zavere" i da su "prema obrascu javnog nastupa jednom radikali - uvek radikali".

Vojne tajne nisu za javnost

- Saša Janković može da dođe u kontrolu i proveri sumnje u rad VBA, a on na skupštinskom odboru otvorenom za javnost pokazuje strogo poverljiva dokumenta, iako nema pravo na to. Tako me je Rodoljub Šabić kritikovao jer nisam dostavio tražene informacije agenciji Beta. Pa neću valjda novinare da informišem sa koliko pilota, aviona i ostalog raspolaže vojska - rekao je Gašić, dodajući da je istovremeno dobio i tužbu udruženja Egal koje je podneo transrodni major Helena zbog diskriminacije.

Ombudman Saša Janković kao institucija države nikako se ne može se trpati u isti koš sa Fondom za humanitarno pravo kao nevladinom "stranom ekspoziturom", decidan je stručnjak za ustavno pravo Kosta Čavoški. On ističe da zaštitnik građana po Ustavu ima pravo da traži od vojske dokumenta, a vlast ne sme da procenjuje da li treba da mu ih dostavi, već je na to obavezna.

Vučića branei kad ne treba

- Ministar odbrane čita teorije zavere na svoj način, ali nije jedini. Međutim, takvim pristupom, vlast od vojske pravi upotrebnu robu. Povodom incidenta na Paradi ponosa svaki ministar policije bi se pitao da li je samo mojih sedam žandarma krivo ili su možda ipak kriva i dvojica iz vojne službe. Takođe, svaku kritičku reč na račun vlasti u SNS-u tretiraju kao napad na Srbiju. Vučića brane i kad nije napadnut, pa bih ja, da sam na njegovom mestu, rekao da prestanu - kaže Milivojević.

A. Čukić
Ombdusman je u pravu: Kosta Čavoški

- Morali su da mu daju ono što traži, čak i da nije bilo osnova za pokretanje prekršajne ili krivične tužbe jer ombudsman utvrđuje činjenice i to su morali da uvaže. Pošto nisu hteli, navodi na pomisao da tu zaista ima nečega što se krije - ocenio je Čavoški dodajući da je čudno i prisluškivanje civilnih telefona nekih političara i sindikalaca, a da se pritom ne tvrdi da su oni nekakvi strani špijuni.

Lider opozicione Demokratske stranke Bojan Pajtić ukazuje da je posle obračuna s političkim oponentima isto postupanje vidno i prema zaštitniku kao nezavisnom državnom organu i delu pravnog sistema.

Mitinzi podrške naprednjacima

Beogradski i novosadski odbori SNS-a traže su hitnu sednicu rukovodstva SNS-a zbog "orkestriranih napada na premijera i Vladu". Odbor u Beogradu smatra da treba razmotriti "aktuelne i sve učestalije napade na suverenost Srbije", a predsednik novosadskog odbora Miloš Vučević predlaže organizaciju skupa koji će pokazati "da li su građani Srbije za politiku Aleksandra Vučića i moderne, pristojne, suverene Srbije, ili žele da njihovim životima upravljaju svojim lažima razni Pajtići, Jankovići i Kandićke". Pozivu se priključio i leskovački odbor SNS-a Ministar policije Nebojša Stefanović kaže da odbori SNS hoće mitingom da pruže podršku državotvornoj politici, ali je premijer Vučić odgovorio da nije vreme za to.

- To je zato što zaštitnik neće da igra kako Vlada Srbije svira - kazao je lider DS optuživši "režim" za brutalnost prema neistomnišljenicima.

Na stranu Saše Jankovića stali su čelnici Demokratske stranke Srbije i Dveri, ističući da u sporu SNS-a i zaštitnika građana "naravno" biraju zaštitnika građana. Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić optužila je naprednjake za zaostatak iz komunizma koji se zove izmišljanje unutrašnjih neprijatelja i za "tobož ugroženost premijera". Član Starešinstva Dveri Boško Obradović je podsetivši da je zaštitnik građana izneo u javnost da je VBA pratila Dveri, najavio da će tražiti taj dokument na uvid, kao i razlog za praćenje političkih protivnika.

Podrivanje Srbije!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, napade na načelnika GŠ vidi kao pokušaje da se ponizi sve što je u Srbiji dobro učinjeno u prethodne dve i po godine vlasti SNS. Nikolić, koji se juče sreo sa generalom Ljubišom Dikovićem, napade na ovog "časnog oficira" vidi kao pokušaj da se diskredituje i destabilizuje vojska.

- Očigledno postoje pojedini krugovi kojima nije u interesu da Srbija bude moderna i razvijena i koji žale za vremenima kada su cvetali korupcija i samovlašće jer su tada odlično prolazili, dok su građani živeli sve gore. Zato žele po svaku cenu da izazovu nestabilnost u Srbiji i da je vrate u haos iz kojeg je počela da izranja. Upravo tome služe orkestrirani napadi na državne institucije, a, evo, sada i Vojsku - rekao je Nikolić.

Premijer Aleksandar Vučić takođe smatra da se protiv Vojske vodi kampanja i da deo političke javnosti i političara pokušava da sruši sve što je u Srbiji dobro. Napadi su, kaže, počeli nakon doprinosa Vojske u odbrani Srbije od poplava, a nastavljeni još žešće posle parade povodom oslobođenja Beograda.

Dačić: Cilj slabljenje vojske

Svako rušenje ugleda Srbije i kredibiliteta vojske je, prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, upereno protiv prosperiteta zemlje. On smatra da je cilj slabljenje Vojske i države, ali ističe i da su napadi upereni i protiv regionalne stabilnosti.
- Ponavljanje nikad dokazanih optužbi protiv načelnika GŠ VS nanose štetu Vojsci i državi- rekao je Dačić.

- To ima veze i sa izazivanjem nestabilnosti u Srbiji. Moja poruka svima njima jeste da Srbiju neće umeti i neće moći i neće uspeti da sruše - rekao je premijer istakavši da je lično uveren da Diković nije nikakav ratni zločinac, a da će institucije pokazati da li je ovo istina ili ne - dodao je Vučić.

 

POVEZANE VESTI

Subota 31.01.2015. 11:34
Sto puta sam rekao, ali se uvek nadju neke neverne tome da pobivaju moje misljenje. Niko nama nije veci neprijatelj nego sto smo mi sami. Da je Srbija bila jedinstvena 90-tih, Nebi izgubili sve ratove, niti bi iko imao hrabrostio da stisne petlju da nas bombarduje. Sve su nas pecali na mrznju politickih partija i njihovih sledbenika. Sta smo dobili? Dobili smo po nosu na svim poljima i gubitak teritorije. Neki ne miruju ni danas, pa se svake godine vrsi orkerstriran napad, na premijera, predsednika Republike, pa onda na red dolazi vojska, kad ih odbijes od vojske onda dolazi nacelnik generalstaba Dikovic. Kako se sve to zove presudite sami, ali ono sto ne radi ni zapad ni Sud u Hagu rade nasi domaci takozvane "Nevladine organizacije" pa cak im se pridruzuju i politicke partije koje su i postavile Dikovica na mesto nacelnika, a tu su i dezurni papucari koji mrzeci ovu vlast mrze i Srbiju.
Subota 31.01.2015. 16:20
Toje srbija nacelu vs Dikovic ubica civila na Kosovo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online