Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.09.2016.
16:39
Vestionline, Alo.rs A

Ako Vučić ne podrži sebe, podržaće...

Premijer Aleksandar Vučić će na predstojećim predsedničkim izborima podržati Tomu Nikolića ukoliko ne odluči da se lično kandiduje, saznaje "Alo!" u krugovima bliskim Vladi Srbije.

Tanjug
Podržaću, podržaću...: Aleksandar Vučić

- Premijer i predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić će odlučiti pobednika. Bilo da se kandiduje sam ili da pruži podršku nekom od kandidata, on svakako može da odredi budućeg šefa države stavljajući mu svoje glasove u glasačku kutiju. On mora da vodi računa da će svi koji su protiv njega pokušati da od ovih izbora naprave referendum za i protiv Vučića, što bi u slučaju neuspeha moglo da ga skupo košta. Zato je, ukoliko ne želi da se ostvari takav scenario, najlogičnije da u poslednjem trenutku uključi moćnu stranačku mašineriju SNS-a koja bi Nikoliću omogućila prolaz u drugi krug izbora, gde bi dobio podršku provladinih kandidata, među kojima je i Ivica Dačić - tvrdi izvor “Alo!”.

I po mišljenju analitičara najveće su šanse da Vučić podrži Nikolića u borbi za novi mandat. Marketinški stručnjak Nebojša Krstić smatra da je od ove tri kombinacije najmanje verovatno da se Vučić sam kandiduje.

- Kada bih se kladio, ne bih dao nijedan dinar na drugu kombinaciju. Najviše para bih dao na to da će Vučić podržati Tomislava Nikolića, na to bih dao 70 odsto sume za opkladu. Od, na primer, 100 dinara, 70 bih dao na to da će podržati Nikolića, a 30 dinara na to da će kandidovati Nikolu Selakovića - kazao je on za “Alo!”.

Janković kandidat opozicije

Proevropska opozicija je sve bliža odluci da na predsedničkim izborima ima zajedničkog kandidata i da to bude zaštitinik građana Saša Janković, saznaje “Alo!” iz dobro obaveštenih izvora. “Opozicija nema jakog lidera koji bi mogao da izađe na megdan kandidatu vladajuće koalicije, a ombudsman je prihvatljiv za sve, tako da ne bi čudilo da se baš on pojavi kao predsednički kandidat”, objašnjava naš izvor. Inače, osim Saše Jankovića, u javnosti se pominjalo da bi bivši poslanik Vladimir Pavićević mogao biti kandidat, što je on u intervju za “Alo!” demantovao. Pavićević je prethodnih dana naveo da smatra da je “Saša Janković pobednički kandidat”.

Slično mišljenje ima i Vladimir Pejić, direktor agencije “Faktor plus”, koji navodi da se s jedne strane prevelika težina daje predsedničkim izborima, a s druge strane podseća na to da su se na predsedničkim izborima okliznuli Boris Tadić i Slobodan Milošević.

- Što se tiče Vučićeve podrške Nikoliću, tu je neophodan dogovor između njih i mislim da mnogi potcenjuju njihov odnos. Taj odnos je mnogo bolji nego što se misli i mislim da je to realna kombinatorika - kazao je on za “Alo!” i dodao da je “Vučić pragmatičan političar koji neće gledati samo koga bi želeo na mestu predsednika, nego ko je u mogućnosti da te izbore i dobije”.

- Što se tiče druge kombinacije, da se Vučić sam kandiduje, mislim da bi njegova kandidatura bila samo u slučaju neke krajnje nužde, iskreno, mislim da su šanse male. Kada je reč o Nikoli Selakoviću, on ispunjava sve uslove da bude kandidat, mlad je, nekompromitovan, lojalan. Međutim, Vučić je pragmatičan i ukoliko proceni da Selaković ne može da pobedi, neće ga kandidovati - naveo je Pejić, ističući da je od sve tri kombinacije najrealnije da Vučić podrži Nikolića, s tim što će mnogo zavisiti i od istraživanja javnog mnjenja.

Cvetićanin: Strategija čekanja

Dr Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka navodi da je još rano ozbiljno govoriti o predsedničkim izborima i da se o tome se ne izjašnjavaju ni glavni akteri. “Jedino što u ovom momentu imamo jeste najava Rasima Ljajića da će se kandidovati i oprezni nagoveštaj Ivice Dačića da bi i on mogao da se kandiduje. Svakako da je Vučićeva podrška veoma bitna, međutim, glavno pitanje koje će se postaviti na predsedničkim izborima, budući da za pobedu treba nešto više od dva miliona glasova, jeste u čije ruke će Vučić staviti te glasove”, kazao je on za “Alo!” i dodao da odluka da se toliki broj glasova da nekome nije jednostavna i zato je razumljivo što se sa izjašnjavanjem čeka. “U ovom momentu svi čekaju, i pozicija i opozicija, niko se ne izjašnjava direktno i jasno”, naveo je Cvetićanin, dodavši da će ta tema obeležiti sledeću godinu.

Za razliku od ostalih, Dragomir Anđelković smatra da je malo verovatno da Vučić podrži aktuelnog šefa države.

- Tomislav Nikolić je na neki način politički prevaziđen, rejting mu nije visok. Sve su to stvari koje mi ne deluju kao dobar osnov za to da ga Vučić podrži. Što se tiče Vučićeve kandidature, mislim da bi to bilo najracionalnije. Najsigurnije je i za njega i za stabilnost Srbije da se kandiduje - kazao je analitičar za “Alo!” i dodao da misli da će se Vučić odlučiti za kandidaturu samo u slučaju da proceni da je to stvarno neophodno i da je pred nama turbulentan politički period i da postoje šanse da u zemlji dođe do nekih komešanja, pa možda odluči da se kandiduje radi stabilnosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.09.2016. 17:49
Naravno da će podržati Tomu. Neće valjda čedu i njuihovog pulena na žutoj patki Sašu Jankovića.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online