Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 24.01.2015.
09:38
Beta A

“Srbija ne može da izgubi spor sa Hrvatskom“

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da Srbija ne može da izgubi u sporu sa Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbama za genocid, čija će presuda biti objavljena početkom februaru ove godine.

Fonet/A. L.
Srbija će od presude imati više koristi nego štete: Rasim Ljajić

- Za nas je vrlo važno da se ta presuda donese i ja sam siguran da mi taj spor ne možemo da izgubimo i da Srbija neće biti optužena za ono što je Hrvatska teretila od kad je 1999. godine podnela tužbu - rekao je Ljajić za RTS.

Prema njegovom mišljenju, sa stanovišta srpskih interesa ovaj sudski spor nije najgora solucija koja je mogla da joj se dogodi, iako je podigao tenzije u odnosima između dve države.

- Ako nije moglo da se postigne rešenje dogovorom dve strane onda je ovo dobar puta za Srbiju, da jedna međunarodna nezavisna sudska instanca da svoju procenu i odluku i presudu. Siguran sam da će Srbija od toga imati više koristi nego štete - rekao je Ljajić.

On je istakao da je bilo zločina i na jednoj i na drugoj strani i da niko to ne treba da spori, ali da misli da će sud doneti odluku da nije bilo genocida.

Ljajić je naveo da će se presudom u formalno pravnom smislu zaokružiti jedna epoha u odnosima Srbije i Hrvatske, ali da se suštinski tu neće ništa bitnije promeniti, kakva god presuda da bude, jer će i jedna i druga strana imati svoju interpretaciju o onome što se dešavalo tih ratnih godina.

Glavna rasprava po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde počela je 3. marta prošle godine, posle više razmena pisanih podnesaka.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje SR Jugoslavije podnela u julu 1999, a Srbija je u januaru 2010. sudu predala kontratužbu.

Pregovori oko imovine biće najteži

Ljaljić se osvrnuo i na pregvore u Briselu istakavši da će najvažnija ali i najteža tema razgovora sa Prištinom biti imovina na Kosovu i Metohiji.

- Priština će na svaki način gledati da izbegne ovu temu. Neće biti ni malo lako ni brzo i to će biti jedna od najtežih tema tokom pregovora. Ali mi ne možemo dobrovoljno da dižemo ruke od naše imovine", rekao je Ljajić za RTS.

On je naveo da postoje orijentacioni podaci o vrednosti imovine koja je povezana sa njegovim ministarstvom, ali da je važnije od toga da je ukupna vrednost srpske imovine koja je do 1990. godine uložena u putnu infrastrukturu, telekomunikaciju, energetsku infrastrukturu i privredne objekte oko 17 milijardi dolara.

Prema njegovim rečima, u tu vrednost nije uračunata vrednost poljporivrednog, građevinskog, šumskog zemljišta, rudna bogatstva, kao ni zgrade i stambeni i poslovni objekti u koje je Srbija ulagala.

POVEZANE VESTI

Subota 24.01.2015. 10:51
Me zanima koj proces je dobio Srbija u MSP ?
Subota 24.01.2015. 10:11
Sumnjam , nesto mi govori da ce napraviti bilo sta da bi dovelo do destabilizacije na Balkanu i rata !! To je sve ove godine mudro i licemjerno spremao zapad , dakle , bice tuzbe odbacene ali sa tekstom o srpskoj agresiji koji podrazumjeva krivicu bez mogucnosti odstste !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online