Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 08.01.2015.
22:44
Blic A

Tomislav Nikolić bi da menja Ustav Srbije

Nakon rešenja za Kosovo, predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložio promenu Ustava kojom bi predsednik države umesto direktno izborima bio biran u parlamentu.

Fonet/N. Đ.
Ustav je ostao manjkav: Tomislav Nikolić
 

Nikolić je objasnio i da se u vreme pisanja Ustava on zalagao da se predsednik bira u Skupštini, dok je tadašnji predsednik Boris Tadić bio za direktan izbor. Nikolić je na kraju prihvatio ovaj zahtev i to je bio, kako kaže ”ustupak DS”.

- Stekneš poverenje većine građana, a potom predstavljaš zemlju, a da ne određuješ predsednika vlade, ne sastavljaš vladu kao što to rade ostali predsednici direktno izabrani, poput predsednika Rusije, SAD ili Francuske. Mislim da je tu Ustav ostao manjkav. Teško ga je promeniti, ali u toku nekih promena Ustava, mislim da bi to moglo da se izvede. Treba rešiti: ili će predsednik imati moć a ja sigurno tada neću biti kandidat, ili će ga birati Skupština sa težim uslovima da ga razreši nego što ga bira - rekao je Nikolić.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je predsednik Nikolić u pravu kada kaže da je Ustav nedorečen u pogledu ove funkcije, a glavni raskorak je u tome što se predsednik bira neposredno od strane građana, a ima relativno mala ovlašćenja.

- Ipak politički je nejasno zašto sada pokreće ovo pitanje. Nije jasno da li Nikolić želi veća ovlašćenja ili promenu načina izbora- kaže Vukadinović, dodajući da ne zna i da li se radi o želji da se nađe povod za promenu Ustava.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.01.2015. 22:53
Kao radikal ovo gov.o je tražilo da u preambuli USTAVA bude da je Kosovo neodvojivi deo Srbije . Tako je bilo dok je u njemu bilo malo ljudskog . Danas kada je đubre naplatilo izdaju sada treba tu izdaju OVERITI promenom ustava ? Ma nemoj ? Žeilmi svima koji bi menjali USTAV Srbije da to nikada ne dočekaju ...
Petak 09.01.2015. 08:25
HAHAHA ikebani se svidela uloga fikusa, pa bi da nastavi ? Čuvena prevara - demokratija - treba da obezbedi ovakvim beskičmenjacima da ih biraju polupismeni debili za litru ulja, kilo brašna i jetrenu paštetu...
Petak 09.01.2015. 10:12
Nije jasno da li Nikolić želi veća ovlašćenja ili promenu načina izbora- kaže Vukadinović, dodajući da ne zna i da li se radi o želji da se nađe povod za promenu Ustava. Nikolić samo želi da ima veća ovlaštenja, inače on i ustav......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online