Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.12.2014.
07:47

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Led doneo mrak, a odneo milione

Saniranje štete od klimatskih užasa, koji su u maju, septembru i početkom decembra pogodili istočnu Srbiju, potrajaće i iduće godine, u selima Kladova, Negotina, Majdanpeka, Knjaževca i Svrljiga.

Mrak kao sudbina: Do proleća bez struje
 

Poplave, klizišta i odroni ostavili su u istočnoj Srbiji bez krova nad glavom oko 500 porodica, razorili više stotina kilometara lokalnih i magistralnih puteva i srušili desetak mostova. A nedavni olujni vetrovi, kiše, sneg i led uništili su električne i telefonske vodove u oko stotinu sela i zaselaka u istočnom i jugoistočnom delu države. Šteta, koja je u ovom delu Srbije nakon majske i septembarske katastrofe procenjena na više od milion evra, nakon decembarske pošasti očekuje se da bude višestruko uvećana.

Vanredna situacija u selima knjaževačke opštine, koja su još 30. novembra ostala bez struje, biće na snazi dok električna energija ponovo ne stigne u svaki zaselak, poručio je sa poslednje sednice Skupštine opštine predsednik Milan Đokić.

On je rekao da je tokom poslednjeg nevremena, koje je istočnu Srbiju okovalo ledom i pogodilo veći deo knjaževačke opštine, nastradalo, prema preliminarnim procenama Srbijašuma, više od 30.000 kubika šume i oko 500 hektara voćnjaka.

- To je prva i preliminarna procena na voćnjacima. Uradićemo konačnu procenu i tražiti pomoć od države kako bi pomogli očajnim ljudima čiji je glavni izvor prihoda voćarstvo - kazao je Đokić.

Podsećanja radi, 28 knjaževačkih seoskih naselja ostalo je bez struje i prema Đokićevim rečima stabilizacija snabdevanja električnom energijom ne bila moguća bez podrške Vojske Srbije.

- Od njihovog dolaska krenulo je nabolje i danas nemamo struju još samo u tri sela: Gornjem i Donjem Dejanovcu i Papratni. Sedam sela strujom snabdevamo preko agregata. I ako se neki od njih pokvari, kao na primer u Vlaškom Polju, odmah dovozimo drugi. Dobili smo ih u Sektoru za vanredne situacije iz Beograda, od Vojske Srbije, a i kupili smo agregate manje snage. U sedam sela, agregati će ostati do proleća, jer je trasa elektromreže uništena - žali se Đokić.

Prema prvim procenama, šteta u opštini Kladovo je oko milijardu i 200 miliona dinara na poljoprivrednom zemljištu, infrastrukturnim, privrednim i privatnim objektima, kaže za "Vesti" Jovan Stingić, funkcioner u lokalnoj samoupravi.

- Pošto je budžet opštine Kladovo 650 miliona dinara za iduću godinu, onda se jasno vidi da opština neće moći sama da reši problem. Posebno u Grabovici i Tekiji, gde su najveći problemi - ukazuje Stingić.

Na svu muku i klizišta

Mada u Negotinu još nije završeno saniranje puta Slatina-Urovica, koji je oštetilo klizište tokom septembarskih poplava, novo klizanje zemljišta pojavilo se ovog meseca u Jabukovcu.
- U majskim poplavama najveća šteta je bila na njivama gde je potpuno stradalo više od 90 odsto poljoprivrednih kultura. Septembarska vodena neman pričinila je najveću štetu na infrastrukturi, privrednim i privatnim objektima. Pre desetak dana proradilo je klizište u Jabukovcu koje je već je dostiglo dubinu od oko tri i po metra. Isključena je i ulična rasveta oko klizišta, pošto preti i pad bandera - ispričala nam je Nadica Vasić, zamenica predsednika opštine Negotin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online