Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.10.2014.
06:50

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Srbija u kandžama klime (2): Puna kuća drveća

Tekiju, koja se nalazi dvadesetak kilometra od Kladova, bujični potoci sredinom septembra odsekli su od prilaznih puteva. Pola sela ostalo je zatrpano muljem, iščupanim stablima zbog kojih je ministar za vanredne situacije u Vladi Srbije, Velimir Ilić, prozvao nacionalni park Đerdap da snosi deo krivice za bujične poplave jer su nekontrolisano sekli šume.

 

Tekijani su strahovali i čuvali se od Dunava, a poplava je došla s leđa Miroča. Dve nedelje kasnije Tekija se raščišćava, ali i dalje se guši u mulju i blatu. Stabla i balvani vire iz nekih kuća, s jedne strane ušli, s druge izašli... Ljudi uplašeni, malo malo pa gledaju ka nebu, ne veruju mu više... Ipak, marljivo rade sa vojskom na raščišćavanju dvorišta i kuća.  

- Stanje je dramatično. Svi smo složni. Vojska Srbije radi bez prestanka, a i celo selo. Pomažu nam i iz Elektrodistribucije i iz RTB Bora, ali ipak, sporo se zemlja izvlači iz

Spavam kod komšije

- Nikada nismo radili u inostranstvu. Kuću je počeo da zida otac, a na meni je bilo samo da prepravim ono što je on već uradio i da dovršim. Čitav život smo se mučili i štedeli da bismo živeli koliko, toliko pristojno i na kraju priroda nam je uzela sve ono što smo decenijama kućili - očajan je Zoran koji spava u komšiluku. Komšijina kuća klizi, ali i to je bolje nego pod vedrim nebom.

kuća i dvorišta. Mokra je i teška, razliva se... Tog dana otišao sam na posao i pustili su nas da idemo kući jer nije ništa moglo da se radi. Na putu do kuće od Kladova ka Tekiji, obrušila se zemlja i bio sam zarobljen na nekih desetak kilometara od Tekije. Za to vreme se u mojoj kući i u pola Tekije odvijala prava drama. Bujice su krenule sa miročkih visoravni i kotrljale izvaljeno drveće, a onda su ulazile u kuće i iznosile nameštaj, štokove, vrata, prozore, kola, poljoprivredne mašine, ma sve što im se isprečilo na putu - kaže umornim glasom 34-godišnji Zoran Lapadatović. On se najviše brinuo za polupokretnog oca Jovana i 13-godišnju ćerku Anđelu, koji su ostali kod kuće.


- Kada sam prvi put pozvao Anđelu, rekla mi je da kiša pada, ali da nije strašno, međutim, pola sata kasnije, ona je jecala: "Tata, brzo dođi, kuća se ruši! Deda Jovan i ja smo u kući, jer on neće da napušta kuću." Tu se veza prekinula, a ja sam poludeo od brige i krenuo sam preko tih odrona peške - seća se sagovrnik "Vesti" krijući suze.

- Krenuo sam kroz šumu, vratio se nazad, pa se magistralom sa nekim ljudima probio do Tekije i kada sam stigao, imao sam šta da vidim: stabla iščupana sa korenom, ali i

Srbija u kandžama klime:

1. Godina koju su pojele poplave

isečena debla virila su iz kuće. Mulj je bio u podrumu, prizemlju, a na spratu voda. Vrata od terase na spratu kuće bila su izbijena, a moj otac i ćerka su sa mojim bratom i njegovom majkom nemo gledali u sav naš imetak, koji je poplava u deliću sekunde odnela - kaže Zoran i briše orošeno čelo.


Gleda ka nebu i veća sa rođakom da li će kiša opet padati, hvata se posla i kreće u dalje raščišćavanje.

SUTRA - Srbija u kandžama klime (3): Imovina na đubrištu

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.10.2014. 08:31
Kada se ovako nešto desi vidimo koliko je teško obijati pragove, jer država ne stoji iza svojih građana... Naša samo traži, a ne daje ništa za uzvrat.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online