Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.12.2014.
03:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Od danas "Pupin" u funkciji

Kineski premijer Li Kećijang otvoriće danas svečano Pupinov most koji povezuje Zemun sa Borčom. Ovaj most preko Dunava rasteretiće saobraćaj u prestonici, s obzirom da je preko naše najveće reke dosad postojao samo jedan most, čuveni "Pančevac" koji je u nekoliko navrata morao da bude rekonstruisan.

i
Fonet/B.P.
Koštao 200 miliona dolara: Most "Mihajlo Pupin"
 

Gradnju Pupinovog mosta finansirala je banka Eksim iz Kine, a projektovanje i izvođenje radova vrednih oko 200 miliona dolara izveli su kineski radnici, te je praktično ovaj objekat uvezen iz Kine. Radove je izvela kompanija Čajna roud end bridž korporejšn, a 45 odsto materijala je proizvedeno u Srbiji. Most posebno znači građanima Zemuna i Novog Beograda, odnosno Borče. Dugačak je 1.482 metara, širok 29,1 i visok 22,8 metara, sa ukupno šest traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane. Imaće raspon za prolaz brodova. Dužina svih pristupnih saobraćajnica biće 21,6 kilometara.

Valter otvorio radove

Gradilište Pupinovog mosta je otvoreno jula 2011. Na kinesku Novu godinu 23. januara 2012. kineske radnike je posetio "Valter", popularni glumac Velimir Bata Živojinović.

Kina je veoma zainteresovana za infrastrukturne projekte u inostranstvu koje želi da finansira i izvodi radove kako bi svoju građevinsku operativu držala uposlenom. Podsetimo, kineska ekonomija polako usporava, iako je njen rast i dalje impresivan. Upravo je građevinski sektor problematičan jer bi mogao da se stvori finansijski mehur koji bi kinesku privredu mogao da otera u recesiju. Upravo zato kineski državnici grade puteve, pruge, luke i mostove od Afrike do jugoistočne Azije kako bi održali ogroman broj radnika i kapital u funkciji.

Po današnjem otvaranju novog mosta, kamioni u tranzitu više neće moći da idu kroz Beograd, već okolo, obilaznicom koja se postepeno kompletira.

Gradska vlast podseća vozače kamiona u tranzitu kroz Beograd da su Kružnim putem i Obilaznicom povezani pravci iz Smedereva (u Leštanima), Niša (Auto-put kod Bubanj Potoka), Kragujevca, Čačka (kod Orlovače), Obrenovca (kod Ostružnice), iz Novog Sada i Šida, na petlji Dobanovci.

"Sahranili" kineski most!

Tabla sa imenom mosta i podacima o gradnji koja je postavljena na prilazu saobraćajnici u najmanju ruku je čudna. Na društvenim mrežama osvanule su fotografije koje su građane podsetile više na nadgrobni spomenik, nego na tablu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online