Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.12.2014.
16:53 >> 17:44h
Beta, Srna A

Kina i Srbija: Međusobna podrška i poštovanje

Premijer Kine Li Kećijang počeo je u sredu popodne zvaničnu posetu Srbiji sastankom delegacija dve zemlje u Beogradu. Premijera Kine je ispred Palate Srbija dočekao premijer Aleksandar Vučić, uz prisustvo počasne jedinice Garde Vojske Srbije i intoniranje himni dve države.

Fonet/N. Đ.
Kineski i srpski premijer: Li Kećijang i Aleksandar Vučić
 

Posle svečanog dočeka, počeo je sastanak delegacije dve vlade, na kojem je Vučić rekao da Srbija "oseća Kinu kao velikog prijatelja" i zahvalio zbog njene podrške Srbiji i njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, dodavši da Srbija podržava politiku jedne Kine.

Donacija za Srbiju

Premijer Srbije izjavio je da je Srbija od Kine dobila donacijuod 35 miliona juana (oko 4,5 miliona evra). Vučić je kazao da ta donacija, za koju je zahvalan Kini, može da bude upotrebljena za plaćanje kamata na ranije kredite.

Li je izrazio zadovoljstvo što je u Beogradu, i to kao prvi šef vlade Kine u poseti Srbiji posle 28 godina. Takođe je zahvalio za gostoprimstvo i "izvarednu organizaciju" samita lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Kineski premijer je rekao da je, bez obzira na veličinu, svaka zemlja ravnopravna članica međunarodne zajednica i da je to načelo kineske politike.

On je rekao da Srbija i Kina poslednjih godina unapređuju saradnju na principima uzajamnog poštovanja.

Vučić je rekao da Srbija želi da privuče veći broj kineskih privrednika da osvajaju treća tržišta kojima Srbija ima pristup na osnovu ugovora o slobodnoj trgovinskoj razmeni - Evropske unije, Rusije, Belorusije, Kazahstana i Turske.

"Srbija smatra da postoji veliki prostor za unapređenje bilaterlane saradnje. Imamo odlične političke odnose, očekujemo da unapredimo ekonomske odnose", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su na sastanku s delegacijom Vlade Kine svi ministri njegove vlade, čime Srbija želi da ukaže koliko joj znači poseta kineskog premijera.

Potpisano 13 dokumenata

Srbija i Kina su potpisale 13 dokumenata o saradnji u oblasti privrede, kulture, turizma, bankarskim zajmovima, vazdušnom saobraćaju, te finansiranju raznih infrastrukturnih projekata.

Na ceremoniji u Palati Srbije dokumente su potpisali ministri u vladama Srbije i Kine, kao i predstavnici grada Beograda i nacionalnih banaka, u prisustvu premijera Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Li Kećijanga.

Donacija

Kineska kompanija "Huavej" donirala je Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu savremenu IT laboratoriju baziranu na savremenoj 3D tehnologiji.

Potpisani su Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji, Memorandum o otpočinjanju studije izvodljivosti o izgradnji industrijskog parka, Sporazum o međusobnom osnivanju kulturnih centara između Srbije i Kine.

Sporazum o uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Srbije i Kine, Protokol o zdravstvenim zahtjevima za izvoz smrznutog jagnjećeg mesa iz Srbije u Kinu.

Potpisani su Ugovor o zajmu za drugu fazu paket projekta Termoelektrane Kostolac B, Sporazum o saradnji Narodne banke Srbije i Kineske razvojne banke, Memorandum o razumijevanju u sveobuhvatnoj finansijskoj saradnji Kineske razvojne banke i Vlade Srbije.

Potpisani su i Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i kineske kompanije "Huavej" o saradnji u oblasti sistema, Memorandum o razumijevanju i partnerskoj saradnji između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i kineske korporacije "ZTI".

Potpisani su i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu dela obilaznice oko Beograda, Bubanj potoka i Vinče između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i kompanije "Sajnohidro".

Među potpisanim dokumentima su i Memorandum o razumevanju o finansiranju između Eksim banke i grada Beograda, Memorandum o razumevanju o finansiranju između Eksim banke i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.12.2014. 17:33
Seseljevci muk , najglasnije se cuje vasa tisna !
Sreda 17.12.2014. 17:56
A podrska suverenitetu Srbije i zahtev za povlacenje priznanja KiM zapadnim naci-*asistima??? Nije *izdousti smeo da pomisli da pokrene to pitanje!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online