Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 15.11.2014.
16:40 >> 22:42h
Beta A

Patrijarsi osveštali "Ruski nekropolj"

Patrijarh mosksovki i cele Rusije Kiril i srpski patrijarh Irinej u subotu su osveštali obnovljeni memorijalni kompleks "Ruski nekropolj" na beogradskom Novom groblju, i služili opelo vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu.

Ruski patrijarh zahvalio je svima koji su učestvovali u obnavljanju tog memorijalnog kompeksa i podsetio da se time odaje počast svima koji su stradali za veru, otadžbinu i cara.

"Ovo je spomenik koji treba da podseća na bratsvo srpskog i ruskog naroda. Ipak, ovo nije samo simbol prošlosti i istorijskog prijateljsva, već treba i da bude pokazatelj za budućnost", kazao je patrijarh Kiril.

On je istakao da je srećan i zadovoljan jer heroji Prvog svetskog rata nisu zaboravljeni i istakao da je obeležavanje stogodišnjice "Velikog rata" bitno.

Na "Ruskom nekropolju", koje je u sastavu beogradskog Novog groblja, sahranjeni su ruski vojnici koji su se u Prvom svetskom ratu borili za slobodu Srbije, kao i ruski imigranti koji su pred Oktobarskom revolucijom 1917. godine pobegli u Srbiji.

Letos je otvoren obnovljeni kompleks u kojem su Iverska kapela, memorijalni spomenik Ruske slave i svih 755 grobnih mesta u kojima je sahranjeno 3.000 ljudi.

Ruski patrijarh u Beogradu: "Osećam se kao kod kuće"

U obnavljanje koje je trajalo pet godina uloženo je više od dva miliona evra, uz inicijativu Fondacije "Ruski nekrpolj" iz Beograda, kao i uz pomoć srpske i ruske vlade. Rekonstrukciju je sa 300.000 evra pomogla ruska firma "Gasprom njeft".

Predsednik Fondacije "Ruski nekropolj" Nenad Popović istakao je da obnova pre svega ima duhovni značaj.

Popović je podsetio da se ove godine obeležava stogodišnjica početka Prvog svetskog rata i sedamdesetogodišnjica od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu - važnih istorijskih događaja u kojima su se Srbi i Rusi držali zajedno.

"Najbitnija je upravo ta duhovna veza i značaj, da se pokaže da su Srbi i Rusi u najtežim trenucima bili zajedno, i da se pokaže ko su najblizi prijatelji nama i ko su Rusima najbliži priajtelji", kazao je Popović.

Nenadu Popoviću orden Prepodobnog Serafima Sarovskog

Predsedniku Fondacije "Ruski nekropolj" Nenadu Popoviću večeras je uručen crkveni orden Prepodobnog Serafima Sarovskog, a odlikovao ga je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril. Popoviću je orden uručen u beogradskom Hramu svete Trojice, a zaslužio ga je angažmanom u obnovi memorijalnog kompleksa "Ruski nekropolj" na Novom groblju u Beogradu.

Popović je istakao da je pre svega bio vođen duhovnom važnošću projekta, jer je reč o simbolu velikog bratstva i prijateljstva srpskog i ruskog naroda.

"Želja mi je da to postane mesto okupljanja Rusa i Srba i sigurno je da ovakvi spomenici zbližavaju narode, a to je danas najvažnije", kazao je Popović.

POVEZANE VESTI

Subota 15.11.2014. 17:29
I ova dvojica su Papisti. izvorno Pravoslavlje brane monasi iz manastira Esfigmen na Svetoj Gori, ili Ziloti tj Revnitelji.kao i Prresvetli Vladika Artemije.
Subota 15.11.2014. 17:37
osvestaj ti tomu i vucica u njima stanuje sotona oce da uniste svoj narod zarad americkih dolara
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online