Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 11.11.2014.
16:39
Beta A

EU: Srbija i Albanija treba da obnove veze

Evropska komisija je danas u Briselu ponovo istakla da poseta albanskog premijera Edija Rame Beogradu treba da dovede do preokreta u odnosima Srbije i Albanije i da lideri dve zemlje pokažu novu rešenost za obnovu veza.

Izrazi lica sve govore o kvalitetu veze: Edi Rama i Aleksandar Vučić
 

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini, rekla je da EU "očekuje da vođe dve zemlje iskažu novu rešenost i političku odvažnost, tako da se okrenu budućnosti i ponovo izgrade veze posle toliko godina".

Ona je time odgovorila na pitanje da li smatra "provokacijom" izjavu albanskog premijera Edi Rame juče u Beogradu da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i da li će to naštetiti odnosima dve zemlje, jer se planira i poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Tirani.

"Mi imamo u vidu da je to prva takva poseta posle 68 godina, ali bi to označilo novu povoljnu promenu u regionalnom dijalogu na Zapadnom Balkanu", dodala je Maja Kocijančič.

I, kako je ukazala, "gledajući šire, jasno je koliko je regionalna saradnja važna u okviru evropske perspektive Zapadnog Balkana, isto kao i pitanje pomirenja, a mi ohrabrujemo sve zemlje regiona da nastave tim putem".

Upitana da li je saradnja na Balkanu u opasnosti, Maja Kocijančić je rekla da je EU ranije naglašavala i ponovo stavljado znanja da je saradnja na Zapadnom Balkanu od najvećeg značaja i da je ceo taj region opredeljen za približavanje Uniji, tako da "EU smatra da nastojanja u tom pravcu moraju da se nastave na dobrobit građana celog tog područja, isto kao i napori za pomirenje".

Na molbu da se osvrne na posetu Rame Preševu, Kocijančićeva je odgovorila da o tome ne raspolaže nikakvim pojedinostima, "ali da EU smatra da u oblasti Preševa srpska vlada treba da nastavi napore da pospeši ekonomski razvitak tog područja, a EU takođe pruža pomoć tamošnjem albanskom življu".

POVEZANE VESTI

Utorak 11.11.2014. 16:45
Vučiću smrade ubi se skote sad će Merkelova da ti jebe majku što pizdo nisi pristao da te Rama još i i.......
Utorak 11.11.2014. 16:45
Vučiću smrade ubi se skote sad će Merkelova da ti jebe majku što pizdo nisi pristao da te Rama još i i.......
Utorak 11.11.2014. 17:56
MOGERINI I KOCIJANCIC MOGU SAMO DA MASTAJU DA POPUSE SRPSKI KURAC I NISTA VISE. EVO NAMA VOJE PA NEKA POCNE VISE I TO STO MORA DA SE DESI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online