Utorak 11.11.2014.
16:39
Beta

EU: Srbija i Albanija treba da obnove veze

Izrazi lica sve govore o kvalitetu veze: Edi Rama i Aleksandar Vučić
 

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini, rekla je da EU "očekuje da vođe dve zemlje iskažu novu rešenost i političku odvažnost, tako da se okrenu budućnosti i ponovo izgrade veze posle toliko godina".

Ona je time odgovorila na pitanje da li smatra "provokacijom" izjavu albanskog premijera Edi Rame juče u Beogradu da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i da li će to naštetiti odnosima dve zemlje, jer se planira i poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Tirani.

"Mi imamo u vidu da je to prva takva poseta posle 68 godina, ali bi to označilo novu povoljnu promenu u regionalnom dijalogu na Zapadnom Balkanu", dodala je Maja Kocijančič.

I, kako je ukazala, "gledajući šire, jasno je koliko je regionalna saradnja važna u okviru evropske perspektive Zapadnog Balkana, isto kao i pitanje pomirenja, a mi ohrabrujemo sve zemlje regiona da nastave tim putem".

Upitana da li je saradnja na Balkanu u opasnosti, Maja Kocijančić je rekla da je EU ranije naglašavala i ponovo stavljado znanja da je saradnja na Zapadnom Balkanu od najvećeg značaja i da je ceo taj region opredeljen za približavanje Uniji, tako da "EU smatra da nastojanja u tom pravcu moraju da se nastave na dobrobit građana celog tog područja, isto kao i napori za pomirenje".

Na molbu da se osvrne na posetu Rame Preševu, Kocijančićeva je odgovorila da o tome ne raspolaže nikakvim pojedinostima, "ali da EU smatra da u oblasti Preševa srpska vlada treba da nastavi napore da pospeši ekonomski razvitak tog područja, a EU takođe pruža pomoć tamošnjem albanskom življu".

2024 © - Vesti online