Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.11.2014.
03:33
Milan Stanimirović A

Tara pozira Mađarima

Čarobnim predelima Tare već treću godinu zaredom krstare majstori umetničke fotografije iz Mađarske. A sve je počelo slučajno. Bela Sabo iz Đera, profesor fotografije na tamošnjem univerzitetu i jedan od vodećih mađarskih umetničkih fotografa, boravio je u Guči. Poželeo je još nešto da vidi u Srbiji i put ga je odveo u Nacionalni park Tara.

Tara već treću godinu zaredom pozira umetničkim fotografima iz Mađarske
 

Upoznali su ga sa Borišom Čolićem, rukovodiocem službe informisanja u Nacionalnom parku, i saradnja je vrlo brzo uspostavljena. Sa profesorom Sabom od prvog dana u misiji predstavljanja lepota Tare našim severnim susedima je i Irena Beker iz Budimpešte, rođena Novosađanka. Ona je sa kolegom Sabom iz Guče došla na Taru, a njena fotografija sa Drine "Kućica na steni" proglašena je na svetskoj mreži Nacionalne geografije fotografijom meseca u avgustu 2012. godine.

Fotografije sa ove planine predstavljene su u Budimpešti, a obišle i mnoge gradove Rumunije, Mađarske i Srbije: Ovce na Tari
 


Fotografije sa Tare predstavljene su javnosti prošle godine u Nacionalnom plesnom pozorištu u Budimu, a gostovale su i u mnogim gradovima Rumunije, Mađarske i Srbije. Na ovogodišnjem foto-safariju osim profesora Bele Saboa, učestvuje i sedam njegovih učenika, kao i pet predstavnika Kulturno-dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj i bajinobaštanski fotografi.

Posle ovogodišnjeg foto-safarija fotografije će biti predstavljene na proleće u Budimpešti, u Kulturno-dokumentacinom centru Srba u Mađarskoj. Zahvaljujući jednom mađarskom snimatelju dva dokumentarna filma o lepotama Tare biće dostupna javnosti na internetu.

Tara svojom lepotom očarala fotografe: Prvi jesenji sneg
 


Profesor Bela Sabo slične programe organizuje u Parizu, Beču, Veneciji, na Baltiku, Rumuniji i na Jadranu, ali je posebno oduševljen lepotom Tare.

Kratki filmovi

Video-materijal sa Tare biće deo serijala kratkih filmova o foto-safarijima profesora Bele Saboa od Rumunije do Baltičkog mora. Serijal će biti premijerno prikazan na Otvorenim danima Kenona na proleće 2015. godine u Đeru.

- Iako postoji vekovna saradnja između dva naša naroda, Srbija kao turistička destinacija nije popularna u Mađarskoj. Foto-safari pomaže da se za Srbiju kao izuzetnu turističku destinaciju više sazna. Lepota predela, divljina krajolika, prelepo jezero sa jutarnjim isparenjima, razlika u nadmorskoj visini od 1.000 metara od jezera na Perućcu i vrhova Tare, uvek nama fotografima zbog neverovatnog svetla daje šansu za umetničku fotografiju. Nadam se da će se posle ovih foto-safarija povećati zainteresovanost za Taru - istakao je Bela Sabo.


Foto-safari na Tari otvorio je Milan Đurić iz Kulturno-dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj.

Predivan prizor: Jezero Perućac je najniža kota nacionalnog parka Tara
 


- Srpska zajednica u Mađarskoj nastoji da bude izlog svoga naroda i svoje matične države u Mađarskoj. Sa ovakvim manifestacijama pokazaćemo lepote Srbije i širiti prijateljstvo između srpskog i mađarskog naroda, jer mi Srbi imamo duboke korene u mađarskom društvu i nismo u prolazu - kaže Milan Đurić.

Dobar učenik

Umetničke fotografije Akaša Erdeljija, učenika profesora Bele Saboa, naprosto su oduševile sve prisutne, a on je skromno rekao:
- Treba prvo pogledati profesorove fotografije!

Profesor Bela Sabo

Ovu manifestaciju podržala je i Turistička organizacija Srbije. Željka Pudar iz TO Srbije kaže da je početna zainteresovanost stranaca za Beograd i Novi Sad proširena na celu Srbiju:


- U filmu koji smo upravo videli jedna devojka je kazala: "Nisam ni znala koliko je moja zemlja lepa." Postoji ideja da se ovaj projekat proširi i na druge nacionalne parkove u zemlji i da sa njima upoznamo zemlje u okruženju: Tursku, Rumuniju i Grčku. Srbija u ovom trenutku postaje jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija u svetu i mi zainteresovanost sveta za našu turističku ponudu moramo da iskoristimo.
 

Medvedi i divokoze

Nacionalni park Tara je osnovan 1981. godine. Njegova ukupna površina iznosi oko 19.200 hektara, nalazi se na području opštine Bajina Bašta i pokriva najveći deo planine Tara, Crni vrh i predele Zvezde sa delom kanjona reke Drine. Zaštićeno područje pokriva niz planinskih uzvišenja koje razdvajaju klisure reka Rače, Dervente i Brusnice. Najviša tačka je Kozji rid sa 1.591 metrom na Crnom vrhu, a najniža kota na jezeru Perućac, na 296 metara. Pančićeva omorika, koja je na ovoj planini otkrivena 1875. godine, ima poseban režim zaštite, kao i 25 ostalih endemskih i reliktnih vrsta. Najatraktivnije životinjske vrste su mrki medved i divokoza, a ovde žive i vukovi, srne, divlje svinje i lisice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online