Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.04.2019.
23:55
sputniknews.com, Vestionline A

Kritičnih 16 metara: Srbija mora da sačuva Taru (VIDEO)

Klizište u Zaovinama na Tari ugrozilo je veliki broj kuća i objekata, ali i prirodu. U požarima pre sedam godina stradalo je oko 2.000 hektara šuma. Ipak, Tara je i dalje jedna od najlepših i najšumovitijih planina Evrope. I dok svoje blago poklanja ljudima, s pravom očekuje da ono bude i sačuvano, prenosi RTS.

Jezero Zaovine i brana su, za potrebe reverzibilne hidroelektrane "Bajina Bašta", sagrađeni 1982. godine. Nivo vode oscilira u skladu sa izdatim vodnim dozvolama. Međutim, obala, brdo koje se iznad nalazi i voda koja nedostaje, ovog proleća u zbiru daju rušenje.

U elektranama kažu da će šteta na objektima, gde postoji pravni osnov, biti nadoknađena. Ukazuju i na to da se pridržavaju svih propisa u režimu vodostaja jezera, koje je u okvirima Nacionalnog parka Tara.

- Najniža dozvoljena kota je 815 metara. Mi smo u ovoj godini imali najnižu kotu 831 metar. Ta kota je 16 metara viša od minimalno dozvoljene - ukazuje Mikajilo Zlojutro, direktor za proizvodnju energije "Drinsko-limske hidroelektrane".

Direktor Nacionalnog parka Tara Dragić Glišić ističe da treba da se uvedu procedure sa novim parametrima.

- Sve su procedure sprovedene, dozvole postoje. Znači da verovatno svi zajedno moramo da uvedemo neke nove procedure, da se dozvole donesu ponovo, prema novim elementima i parametrima - naveo je Glišić.

Požar gašen 36 dana

U Zaovinama je Pančić 1875. pronašao živi fosil flore Evrope - omoriku. Ona je tu preživela ledeno doba.

Posle požara 2012. godine, upravo na obodima ovog sela, gotovo da nije preživelo ništa. Vatrom je bio zahvaćen i spomenik prirode - kanjon Sklopovi.

- Zavod za zaštitu prirode treba sad da ponudi program za njegovu obnovu, za njegovu rehabilitaciju, da se napravi balans u svim sferama ekosistema. Retke prirodne vrste su možda nestale, a možda i nisu, to još dosad niko nije video - ukazuje Vaso Đurić iz Zaovina.

Nacionalni park pošumljava i neguje šume Tare, ali nadoknada štete, koja je u ekološkom smislu mnogo veća od ekonomske, ovde podrazumeva dugotrajni, veliki trud.

Nikada nije utvrđeno kako je ili ko je izazvao požar na Tari, koji je potom gašen 36 dana.

Statistika kaže da je u takvim slučajevima, najčešće, krivac čovek. A upravo zaboravljajući svoju odgovornost prema prirodi, ljudi zaboravljaju i koliko od nje zavise.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online