Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 29.10.2014.
02:30
J. L. Petković - Vesti A

Bagerima na srpske kuće

Novi napad na imovinu Srba, dogodio se u Đakovici, u kojoj je povratnicima zabranjeno da i o przanicima dolaze. U ponedeljak po podne, na Svetu Petku, u Srpskoj ulici u samom centru grada, srušeno je pet kuća porodice Stefić. Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih, kaže da je reč o "jasnom pokušaju zastrašivanja i uništenja srpskog ognjišta, a sve sa namerom brisanja srpskih korena u Đakovici”.

Bagerima na srpske kuće: Đakovica
 

- Javno pitamo ambasdore i predstavnike međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija, kao i verske poglavare u Prištini i Beogradu da li se bagerima gradi budućnost Kosova i Metohije. Do 1999. godine oko 12.000 Srba je živelo na području ove opštine, a trenutno u gradu u okviru crkve Uspenja presvete Bogorodice i to uz zaštitu policije, žive četiri monahinje. Albanci nam sve to vreme, petnaest godina, sitematski uništavaju imovinu, ruše groblja i kuće, uzurpiraju naša imanja, ali nam je sve to dalo snage, jačine i upornosti da se kolektivno vratimo - ističe Stanojević.

Rušenje srpskih kuća prijaviće Euleksu, a najavljuju i krivičnu prijavu protiv predsednice opštine Đakovica - Mimoze Kusari. Takođe, od međunarodnih institucija u Prištini tražiće da se porušene kuće obnove i vrate u prvobitno stanje.

Traže pomoć i od SAD

Đakovčani su uputili pismo i američkoj ambasadorki u Prištini Trejsi En Džejkobson, od koje su zatražili pomoć da ostvare osnovna ljudskih prava.

- SAD propagiraju demokratiju u svetu koja je i osnovno načelo u njihovom Ustavu, pa smo pitali gospođu Džejkobson da li ista načela važe i za raseljene Đakovčane, ali i sve ostale Srbe sa Kosmeta. Želimo da se i nama kao i svuda u demokratskom svetu obezbedi pravo na život i svoju imovinu - ističe Stanojević.

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, kaže da je zabrinjavajući nedostatak zaštite lokalne vlasti da spreče da dođe do rušenja tih kuća.

- Taj sam čin je više nego loša poruka, i dokaz da je Đakovica zabranjeni grad i za dolazak i za povratak Srba - kaže on.

Rušenje kuća porodice Stefić, koje se nalaze kraj crkve u centru sela, dogodilo se samo nekoliko dana pošto je oko 400 srpskih porodica iz Đakovice zatražilo da se vrati na svoja ognjišta.

O tome su obavestili UNHCR, koji im je odgovorio da će im obezbediti šatore i suve obroke.

- To je smatramo, vrlo cinično i neprimereno. Jer mi želimo da se vartimo svojim kućama, a ne da idemo pod šatore - ističu Đakovčani. 

POVEZANE VESTI

Sreda 29.10.2014. 06:56
СРБИЈО ПРОБУДИ СЕ ЗАР НЕ ВИДИШ ШТА СЕ ДЕШАВА.
Sreda 29.10.2014. 05:17
Samo vi pisite Tejsi pa cete jos takvog dobra videti. Ona kao jadna nije znala sta se radi Srbima na Kosmetu. Dobicete tople obroke i hladne satore - a mozda i malo milostinje, ako budete dobri. Sledeci put kad se uhvatite pera, pisite Putinu. Ako nista drugo, bar cete se izjadati nekom svom.
Sreda 29.10.2014. 12:28
. . . OVO BI TRTEBALO DA SE DA DO ZNANJA "OSLOBODIOCIMA" odnosno OTIMACIMA I OKUPATORIMA SRPSKOG KOSMETA, AROGANTNIM NATO-AGRESORIMA NA CELU SA DRSKIM AMERIKANCIMA I SVAPSKIM "HUMANISTIMA" borcima za ( tudja) ljudska prava, koji i dalje tutorisu i ucenjuju ponizenu Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online