Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 29.08.2014.
05:35
J. L. Petković - Vesti A

Stradao od onih koji su ga proterali

Majka, sestra i brat ubijenog pripadnika Žandarmerije Stevana Sinđelića, saznali su za tragičnu vest kada su bili u grupi Đakovčana kojoj je ponovo zabranjeno da Veliku Gospojinu obeleže u rodnom gradu.

Žandarm Stevan Sinđelić je naš drug, prijatelj, brat koji je poginuo braneći svoju državu: Đokica Stanojević, predstavnik raseljenih Srba iz Đakovice
 

- Potpuno smo van sebe. Oni su iz Đakovice i svi smo ih znali. Zabranili su nam da uđemo u grad, a onda nas je vest da je preminuo potpuno dotukla. Prvo smo čuli da je prebačen na VMA, ali smo se molili i nadali da će se izvući. To je naš drug, prijatelj, brat koji je poginuo braneći svoju državu - kaže za "Vesti" Đokica Stanojević, predstavnik raseljenih Srba iz Đakovice

.
Uz blagoslov vladike Teodosija, kaže on, najbliža familija ubijenog žandarma je hitnim vozilom prebačena u Kosovsku Mitrovicu. 

Stanojević dodaje da je 150 Đakovčana, koliko ih je bilo u tri autobusa, razočarano i uvređeno zbog poniženja koje su doživeli na ulasku u rodni grad.

Liturgiji i slavskom ručku su prisustvovali u manastiru Visoki Dečani.
 

Strah od povratka Srba

Marjan Šarić kaže da su za praznik i ranije u Mušutiše dolazila jedan ili dva autobusa Srba, ali da je ovo prvi put da su im je zabranjen ulazak u selo.
- Po priči Albanaca iz policije, ovo je bilo najmasovniji dolazak. U autobusima je bilo više od 150 Srba, pa su se navodno uplašili da je reč o povratku, a ne o verskoj poseti.

- Nas nisu pustili u Đakovicu. Zar ne mogu čak ni Kfor i Euleks i kosovska policija da nam garantuju bezbednost. Da ne možemo ni da prođemo pored svojih kuća. To je uvreda i poniženje i za nas, ali i za njih, da ne mogu da dozvole Srbima da proslave veliki verski praznik tamo gde su rođeni - kaže Stanojević.


Nekoliko stotina Albanaca juče ujutro i u selu Mušutište blokiralo prolaz raseljenim Srbima iz Suve Reke i okolnih sela koji su u tri autobusa krenuli do mesne crkve da obeleže praznik Velike Gospojine. Marjan Šarić iz Orahovca došao je ranije sa još trojicom Srba iz tog mesta i Velike Hoče.

Za "Vesti" priča da su oko osam ujutru ujutro videli samo grupu mladića od 20 do 25 godina.


- Videli smo da nema autobusa i čuli da ih je prvo pola sata držala kosovska policija ispred Suve Reke, a onda ih je na ulasku u selo dočekalo stotinu demonstranata s transparentima i zastavama Albanije uzvikujući "UČK!". Pokušali smo da zovemo i ministra Dalibora Jevtića, Oebs i Unmik... Demonstranti se razišli kada je policija vratila autobuse odakle su došli - priča Marjan.


Šarić dodaje da je i njih posle liturgije dočekala grupa demonstranata ispred crkve.
- Nije nam bilo svejedno. Pokazivali su nam srednji prst i dobacivali. Ovo je očigledno bilo planirano. I dva dana ranije videli su nas kada samo čistili portu crkve, ali nije bilo problema.

Ministarske suze

- Sprečavanje raseljenih Srba da posete svetinje u Mušotištu i Đakovici nedopustiv je čin, ravan zabrani propovedanja svoje vere - kaže ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
- Sprečavanje Srba da čak uprkos najavi posete svetinje i obeleže praznik nezamislivo je u današnjem vremenu. Treba da težimo ka međusobnom pomirenju i da idemo u pravcu da svi budemo jednaki i da svaki vernik može nesmetano da poseti svoju svetinju, ali danas se dešava upravo suprotna stvar - izjavljuje Jevtić.

POVEZANE VESTI

Petak 29.08.2014. 06:09
После великих патњи које трпимо доћи ће и наше време освете. Надајмо се да се ми нећемо светити мржњом као што је њихова,али биће "замољени" да напусте простор који им не припада.Ко су шиптари? Народ без културе!
Petak 29.08.2014. 05:42
ZBOG LUDOG I POGUBNOG POKUSAJA OKUPATORSKE HUNTE GINU SOPSTVENI GRADJANI, TO JE JOS JEDAN DOKAZ KO S TERORISTIMA SEDNE TOME NAROD GINE............NESPOSOBNJAKOVICI TESKI............NESMIJU NI MALINE PRODAT A KAMOLI REPUBLIKU SRBSKU BRANIT............SALJU LJUDE U SMRT BEZ ADEKVATNOG PLANA............CUJ UBILI ZANDARMA DOK JE OBEZBEDJIVAO MESTO!!!!!..............SVAKO KO IMA MALO ZNANJA MOZE DA ZAKLJUCI DA JE OVO JOS JEDNA VELIKA LAZ!!!!!!!!!
Petak 29.08.2014. 07:19
Picousto smrdljivo kopile iz bugojna, ni rec jednu nije reklo za onog nesrecnika, Bog da mu dusu prosti, Sindjelica.stigla te svaka suza majke nesrecne njegove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online