Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Utorak 14.10.2014.
03:32
D. Dekić - Vesti A

Priprema za novi ultimatum

Poslednje ocene Tomislava Nikolića o odnosima Srbije sa Briselom i Moskvom izazvala je nedoumice u javnosti kojoj nije jasno šta je srpski predsednik hteo da poruči.

Na raskršću: Tomislav Nikolić
 

On je, uz naprasno priznanje da shvata da bi Brisel mogao ultimativno staviti pred Beograd uvođenje sankcija Rusiji, protkao element pretnje (ne znaju kakva je Srbija) i apel istoku i zapadu za razumevanje. Nikolićev stav različito tumače i domaći politički analitičari.

Bivši ambasador u Francuskoj Predrag Simić ukazuje da je Brisel nervozan zbog globalne situacije, a Beograd svestan da njihovu volju testira i više nego što je potrebno.

Istoričar Dragoljub Anđelković je mišljenja da je iz ovih Nikolićevih izjava datih TV Rusije jasno da Srbija ne želi konfrontacije ni sa jednom stranom. Anđelković se slaže sa tim da Nikolić možda nije izabrao najsrećniju formulaciju da na to ukaže.

Na tankoj liniji

Predrag Simić kaže da dokaz da u EU shvataju da su zapustili Balkan je i nedavna konferencija zemalja tog regiona koju je sazvala nemačka kancelarka Angela Merkel.


- Srbija je na tankoj liniji zbog podrške Rusiji. Beograd pokušava da smiri tu situaciju pridruživanjem borbi protiv ekstremnog islamizma, na koji je stigao ekstremistički odgovor u grafitima na manastiru Dečani - ocenio je Simić.

Od najave dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina na beogradsku vojnu paradu, prema rečima Predraga Simića, sve je i počelo, jer je to najeksplicitniji znak bliskosti dve zemlje i podrške Srbije Rusiji.


- U Briselu je vidna nervoza. Izveštaj o Srbiji nije toliko loš, ne zato što smo toliko dobri, već što je EU shvatila da je zapadni Balkan prepustila Rusiji, da Kosovo može da im isklizne iz ruku i da je tu moguć novi vrtlog. EU na plećima nosi krizu sa Rusijom i sa islamskim pobunjenicima, gde je pravila greške, pa sirijsku opoziciju ima za vratom, a sada bi da mogu Sadama Huseina pravili od blata - objašnjava Simić za "Vesti" nervozu zbog koje Brisel može da povuče neočekivane poteze.


Dragomir Anđelković smatra da je Nikolić hteo da pošalje poruku Briselu da ne vrše pritisak na Srbiju, jer bi reakcije mogle da budu nepredvidive.


- Hteo je da im poruči i da nas ne guraju od sebe, a radi simetrije i Rusiji da kaže da nas ne konfrontira sa EU. Pozvao je obe strane na racionalnost kako bi Srbija ostala neutralna zona. Njegova formulacija jeste malo konfuzna, ali mu ne treba zameriti zbog delikatnosti situacije - zaključio je Anđelković u izjavi za naš list.
 

Poruka delu EU

- Dolazak Putina u Beograd ne smeta celoj evropskoj zajednici, jer ona nije homogena, već određenim centrima moći. Zato je, mislim, Nikolić poslao poruku tom delu Unije, ukazujući im da ne treba da prave problem ni sebi ni nama - tumači Anđelković.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.10.2014. 03:37
Zakoni EU su iznad zakona država članica. I vrlo su opsežni: ustav EU ima 170. 000 stranica. Svi dosad izdani Službeni listovi EU, u kojima Unija štampa svoje brojne propise, teški su poput jednog nosoroga.Evropska komisija (birokratska vlada EU u kojoj papire piše preko 30. 000 eurokrata) može pokrenuti tužbu pred Evropskim sudom protiv zemlje članice za koju smatra da je prekršila neku odredbu evropskog prava. Kazne za neposlušne države članice su astronomske. Samo Komisija ima pravo predlaganja zakona i nadzire, usmerava i ima vlast nad čitavim zakonodavnim procesom. Podsećamo, uvek kada izvršnu vlast prestane kontrolisati volja naroda – demokratija se pretvara u diktaturu!
Utorak 14.10.2014. 10:08
Hteo je čovek da kaže da nam je dosta sulude politike srljanja u zločinačku eu koja nas je bombardovala.
Utorak 14.10.2014. 08:45
Nikako da sklopi neke ispravne rečenice, sve same grubosti i nelogičnosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online