Utorak 14.10.2014.
03:32
D. Dekić - Vesti

Priprema za novi ultimatum

Na raskršću: Tomislav Nikolić
 

On je, uz naprasno priznanje da shvata da bi Brisel mogao ultimativno staviti pred Beograd uvođenje sankcija Rusiji, protkao element pretnje (ne znaju kakva je Srbija) i apel istoku i zapadu za razumevanje. Nikolićev stav različito tumače i domaći politički analitičari.

Bivši ambasador u Francuskoj Predrag Simić ukazuje da je Brisel nervozan zbog globalne situacije, a Beograd svestan da njihovu volju testira i više nego što je potrebno.

Istoričar Dragoljub Anđelković je mišljenja da je iz ovih Nikolićevih izjava datih TV Rusije jasno da Srbija ne želi konfrontacije ni sa jednom stranom. Anđelković se slaže sa tim da Nikolić možda nije izabrao najsrećniju formulaciju da na to ukaže.

Na tankoj liniji

Predrag Simić kaže da dokaz da u EU shvataju da su zapustili Balkan je i nedavna konferencija zemalja tog regiona koju je sazvala nemačka kancelarka Angela Merkel.


- Srbija je na tankoj liniji zbog podrške Rusiji. Beograd pokušava da smiri tu situaciju pridruživanjem borbi protiv ekstremnog islamizma, na koji je stigao ekstremistički odgovor u grafitima na manastiru Dečani - ocenio je Simić.

Od najave dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina na beogradsku vojnu paradu, prema rečima Predraga Simića, sve je i počelo, jer je to najeksplicitniji znak bliskosti dve zemlje i podrške Srbije Rusiji.


- U Briselu je vidna nervoza. Izveštaj o Srbiji nije toliko loš, ne zato što smo toliko dobri, već što je EU shvatila da je zapadni Balkan prepustila Rusiji, da Kosovo može da im isklizne iz ruku i da je tu moguć novi vrtlog. EU na plećima nosi krizu sa Rusijom i sa islamskim pobunjenicima, gde je pravila greške, pa sirijsku opoziciju ima za vratom, a sada bi da mogu Sadama Huseina pravili od blata - objašnjava Simić za "Vesti" nervozu zbog koje Brisel može da povuče neočekivane poteze.


Dragomir Anđelković smatra da je Nikolić hteo da pošalje poruku Briselu da ne vrše pritisak na Srbiju, jer bi reakcije mogle da budu nepredvidive.


- Hteo je da im poruči i da nas ne guraju od sebe, a radi simetrije i Rusiji da kaže da nas ne konfrontira sa EU. Pozvao je obe strane na racionalnost kako bi Srbija ostala neutralna zona. Njegova formulacija jeste malo konfuzna, ali mu ne treba zameriti zbog delikatnosti situacije - zaključio je Anđelković u izjavi za naš list.
 

Poruka delu EU

- Dolazak Putina u Beograd ne smeta celoj evropskoj zajednici, jer ona nije homogena, već određenim centrima moći. Zato je, mislim, Nikolić poslao poruku tom delu Unije, ukazujući im da ne treba da prave problem ni sebi ni nama - tumači Anđelković.

2024 © - Vesti online