Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 09.10.2014.
13:07
Srna A

"Evropska bezbednost kao zajednički projekat"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je u Helsinkiju na oživljavanje i zajedničku izgradnju jakog OEBS-a, kao i na obnavljanje poverenja, sveobuhvatnog dijaloga i konsenzusa o evropskoj bezbednosti među članicama ove organizacije.

Obnoviti poverenje i ojačati ulogu OEBS-a: Ivica Dačić
 

"Treba da težimo ponovnom učvršćivanju evropske bezbednosti kao zajedničkog projekta i da ojačamo ulogu i kapacitet delovanja OEBS-a", rekao je Dačić na seminaru o budućnosti OEBS-a i ulozi u bezbednosnoj strukturi Evrope "OEBS - Lakmus-test bezbednosne zajednice u razvoju".

On je naveo da su brojna nerešena političko-vojna pitanja negativno uticala na eroziju poverenja između država učesnica OEBS-a, dok je aktuelna situacija u Ukrajini zaoštrila takvo stanje.

Dačić je istakao da bi diskusije o oživljavanju uloge OEBS-a trebalo da obuhvate razmišljanja o aktuelnim događajima i odgovarajućim iskustvima i da se radi na mirnom rešavanju krize u Ukrajini.

"Umesto duha saradnje, sada preovlađuje nepoverenje", naveo je Dačić, ocenjujući da bi uspešno rešenje ukrajinske krize moglo da sadašnje bezbednosno okruženje transformiše u međusobno korisnu bezbednosnu zajednicu kojoj se odavno teži.

Prema njegovim rečima, da bi OEBS i dalje bio relevantan bitno je da se dalje osnaže njegovi kapaciteti i mehanizmi za aktivni odgovor na konflikte, "počev od ranog upozorenja do postkonfliktne rehabilitacije i pomirenja, kao i da bi se ostvarili konkretni rezultati u oblasti stabilizacije prilika na terenu".

Imajući u vidu iskustva na zapadnom Balkanu, Dačić je istakao da se konkretna i održiva rješenja, uključujući i ukrajinsku krizu, mogu postići isključivo putem konstruktivnog političkog delovanja.

"Države učesnice trebalo bi da rade na ponovnom učvršćivanju konsenzusa o evropskoj bezbednosti, pre svega tako što će potvrditi osnovne norme, principe i obaveze OEBS-a, kao i njihovo puno provođenje u dobroj veri", naveo je Dačić, dodajući da se Srbija od samog početka ukrajinske krize zalagala za poštovanje međunarodnog prava.

On očekuje da će Protokol iz Minska i Minski memorandum o provođenju prekida vatre u Ukrajini označiti početak sveobuhvatnog mirovnog procesa, koji će ne samo osigurati bezbednost na terenu, već i omogućiti uslove za inkluzivne političke procese u okviru Ukrajine.

Dačić je ocenio da proces Helsinki +40 i dalje pruža adekvatan okvir za rešavanje ovih pitanja i izrazio nadu da će iduće godine u Beogradu na obilježavanju 40 godina OEBS-a biti istvaren suštinski napredak u okviru navedenog procesa.

"To je u skladu sa našim ciljem o transformisanju Srbije u dugotrajnog pozitivnog doprinosioca evropskoj bezbednosti", rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.10.2014. 15:47
Evropska bezbednost "zajednicki" projekat...jel ovaj video kursnu listu i vrednost RSD-a !?
Četvrtak 09.10.2014. 16:41
Zajednička bezbednost,tu je ivek u pravu samo koga briga za koga sem za sebe samoga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online