Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
26
Petak 05.09.2014.
15:07 >> 17:44h
rt.com, b92.net A

Dogovoren prekid vatre u Ukrajini

Predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Narodnih Republika Donjecka i Luganska potpisali su u Minsku Protokol o prekidu vatre, javlja Raša tudej. Primirje bi trebalo da počne u 18 sati po lokalnom vremenu.

Vođe prorusa na sastanku u Minsku: Aleksandar Zaharčenko i Andrej Purgin
 

Ovu informaciju prenele su i agencija Interfaks i Ukrajinska pravda pozivaću se na svoje izvore.

Kako javlja BBC, ukrajinski predsednik Petro Porošenko potvrdio je informaciju o postizanju sporazuma o prekidu vatre.


Protokol o prekidu vatre obuhvata 14 tačaka među kojima su svi aspekti kontrole, razmene zatvorenika i razna druga pitanja, javlja Interfaks.

Predstavnici samoproglašene Narodne Republike Donjeck potvrdili su informaciju o dogovorenom primirju putem zvaničnog Tviter naloga DNR.


Lider Narodne Republike Lugansk Igor Plotnicki rekao je da sporazum o prekidu vatre sa Kijevom ne menja želju proruskih boraca na istoku Ukrajine da se odvoje od Kijeva.

 

"Prekid vatre ne znači kraj naše politike odvajanja od Ukrajine", rekao je Plotnicki novinarima.

Kremlj je pozdravio prekid vatre koji su postigli predstavnici proruskih boraca na jugoistoku Ukrajine i Kijeva i apelovao da sve strane poštuju primirje.

"Kabinet ruskog predsednika pozdravlja potpisivanje protokola u Minsku", rekao je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.


On je napomenuo da je sporazum usledio nakon inicijativa Putina i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, prenosi Interfaks.

"Moskva se nada da će strane u sukobu poštovati sve odredbe dokumenta i postignute sporazume, te da će se nastaviti pregovarački proces dok se u potpunosti ne reši ukrajinska kriza", navodi se u saopštenju.


Pregovori o prekidu vatre u Ukrajini počeli su nešto ranije u okviru Kontakt grupe koja okuplja predstavnike Rusije, Ukrajine, OEBS-a, sa prorusima, rekao je agenciji Frans pres neimenovani beloruski zvaničnik.

Sastanak Kontakt grupe njavaljivan je kao poslednji pokušaj za primirje na istoku Ukrajine nakon višemesečnih sukoba ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko u četvrtak je rekao da plan o prekidu vatre na istoku Ukrajine treba da bude potpisan u Minsku i da će vladinim trupama na jugoistoku zemlje naložiti obustavu vatre ako se u Minsku održi sastanak Kontakt grupe.

POVEZANE VESTI

Petak 05.09.2014. 15:06
Prekasno za kijevsku huntu. Rat za Dombas je izgubljen, a neonacisticke jedinice zbrisane sa lica Zemlje i iz brojnog stanja.
Petak 05.09.2014. 15:17
Ovim aktom je priznata NOVO RUSIJA i time sve do Dnjepra će biti Rusko za ostatak Ukrajine će se dogovarati NOVO RUSIJA I UKRAJINA.
Petak 05.09.2014. 15:35
Циљ Народне војске - ослободити Мариупољ - Народна војска је у активној фази операције ослобађања Мариупоља. У циљу тога концентрисано је пет хиљада војника и 70 јединица различитих оклопних возила и неколико батерија вишецевних ракетних бацача. Народна војска је у овом подручју надмоћнија са тешким наоружањем, посебно са тенковима. Предност у пешадији је око 2-2.5 хиљаде војника. Дакле, у светлу могућег прекида ватре 5. септембра постоји могућност да ће Народна војска данас ући град у Мариупољ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online