Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 01.03.2015.
15:53
Tanjug A

Dačić: Srbija ne sedi na dve stolice

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je u nedelju u Beogradu da Srbija ne sedi na dve stolice već "na svojoj stolici", kada je reč o spoljnopolitičkoj orijentaciji naše zemlje.

Tanjug
Tekst potpisa

- Mi ne sedimo na dve stolice, sedimo na svojoj stolici i ona je čvrsta. Uopšte nemamo nameru da sedimo na tuđoj stolici. Ne vidim bolji način vođenja spoljne politike u ovom trenutku. To je objektivan, iskren i pošten pristup svim problemima - rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara tokom redovne konferencije za medije u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je istakao da nikoga ništa nismo lagali i da svi znaju da je Srbija prijatelj sa Rusijom i da neće glasati za sankcije protiv Rusije, ali i da Rusija zna da mi idemo u Evropsku uniju.

Dačić je rekao da svi znaju da Srbija ima principe kada je reč o Ukrajini i drugim krizama, koje mora objektivno da sprovodi kao predsedavajući OEBS-u.

Šef srpske diplomatije naveo je da je pre nekoliko meseci u javnosti bilo mišljenja da će Srbija tokom predsedavanja OEBS-u biti pod neizdrživim pritiscima sa više strana, ali da Srbija ima svoj stav.

- Svi nas pritiskaju i svi imaju svoje interese, ali mi imamo svoj stav koji se ceni. A šta je sada sa onima koji su govorili da Srbija neće moći da odgovori na to? Kako će sada da reaguju kada je 15 država članica Saveta bezbednosti UN  pohvalno govorilo o srpskom predsedavanju? - kazao je Dačić.

Dačić je zaključio da pozicija Srbije jeste delikatna, ali da je umešnost politike upravo u tome da se uspešno deluje u okolnostima koje nisu lake i da je za to potrebna umetnost diplomatije da bi se pronašla najsigurnija staza između dve tačke- Svih 15 država članica SB UN podržalo je prioritete Srbije u predsedavanju OEBS-u.

Najvažnije je da se produži mandat misije OEBS u Ukrajini koji ističe krajem marta. Mandat treba da bude produžen na 12 meseci, a ne na šest kao do sada - rekao je novinarima Dačić koji je predsedavajući OEBS-u.

Dobre vesti iz Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je svih 15 država članica Saveta bezbednosti UN podržalo prioritete predsedavanja Srbije OEBS-u, kao i da iz Ukrajine stižu prve dobre vesti.

On je naveo da je Normandijska četvorka koju čine lideri Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine poverila misiji OEBS-a u Ukrajini da kontroliše i verifikuje primenu Minskog sporazuma, kojim je predviđen prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja.

Dačić je na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova naveo da su prethodnih dana stigle prve dobre vesti iz Ukrajine kada je reč o primeni Minskog sporazuma, kao i da na istoku te zemlje u dogovoru sa vlastima u Kijevu  treba da budu održani lokalni izbori, a da Ustav bude promenjen.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.03.2015. 16:08
Дачићу ти желиш Србију у ЕУ и НАТО зато што си плаћеник Вашингтона и Брисела и испуњаваш све жеље дивљег запада .Потписујеш све што желе САД .Народ Србије не жели да буде роб ЕУ .Распиши референдум и видећеш да 95% народа Србије НЕ жели у ЕУ .
Nedelja 01.03.2015. 16:08
Srbija ne sedi ni na jednoj, ali ti sedis na 16 stolica debeli!
Nedelja 01.03.2015. 21:09
овај је мој набољи ученик. вучић је био мој министар. њи двоица се такмичу кој ће буде већи издаица од мене
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online