Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 27.09.2014.
08:44
Blic A

Javna preduzeća kriju poslovanje: Njihove tajne nas koštaju tri miliona

Deo Javnih preduzeća oštetilo je svoje budžete za najmanje tri miliona dinara zbog kršenja zakona jer svoje poslovanje nisu učinila javnim. Ovi podaci su rezultat istraživanja koje je „Blic“ sproveo o poštovanju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Rekorderi u kršenju zakona o tajnosti poslovanja su "Srbijagas" i "Železnice Srbije", ali ni EPS ne zaostaje mnogo za njima
 

Skoro 1.200.000 dinara još čeka naplatu jer državne kompanije nisu platile do sada izrečene kazne. Kršenje propisa najbolje ilustruje broj žalbi koje su povereniku podnete protiv JP i to - 650. Iako su po zakonu rešenja poverenika obavezujuća, konačna i izvršna, preduzeća na koja su se rešenja odnosila nisu po njima postupila u čak 113 slučajeva.

- Molimo vas dostavite na uvid javnosti finansijske izveštaje od 2008. do danas, informacije o plaćenim penalima, transferima, upotrebi službenih vozila. Spisak zaposlenih i po kom kriteriju... Dostavite na uvid javnosti planove javnih nabavki, kako ste birali poslovnog partnera ili uslove tendera. Građani treba da znaju kolika su kreditna zaduženja uz garanciju države - samo su neka od pitanja na koja JP preduzeća odbijaju da pruže odgovore.

Apsolutni rekorderi u kršenju zakona i tajnosti poslovanja su „Železnice Srbije“ i „Srbijagas“, mnogo ne zaostaje i EPS. Međutim, još je drastičnija činjenica da su ove kompanije nadmašile sve druge i po broju neizvršenih rešenja i potpunom ingorisanju odluka vladinog regulatornog tela. Protiv „Železnice Srbije“ podneto je ukupno 38 žalbi, a ovo preduzeće je bukvalno rečeno dvostruko prekršilo zakon u 15 slučajeva. Izrečeno je 11 kazni i to šest po 20.000 dinara i pet od po 180.000 dinara. Platili su samo tri i to manje - 20.000 dinara. Železnice baš nikako ne želi da govori o nabavci „šarenih vozova“ iz Švedske, otkupu stanova, planu javnih nabavki...

„Srbijagas“ se, međutim, naplaćao. Ta kompanija ne daje rado odgovore o poslovanju i ima 14 neizvršenih rešenja, ali zato ne izbegavaju plaćanje kazni. Ukupno pet je do sada izrečeno, a iskeširano skoro pola miliona dinara. Građani su i dalje uskraćeni za odgovore o ugovorima o isporuci prirodnog gasa, sponzorstvima...

EPS i preduzeća u sastavu ovog sistema imaju 12 neizvšenih rešenja. Do sada su izrečene dve novčane kazne od 20.000 i 180.000 dinara od kojih je plaćena samo manja kazna.

Sa manje neizvršenih rešenja su „Srbijašume“, Građevinska direkcija Srbije, „Koridori Srbije“, „Lasta“...

Poverenik se u 12 slučajeva obratio i Vladi Srbije koja je po zakonu obavezna da obezbedi izvršenje rešenja. Međutim, izostala je odgovarajuća reakcija Vlade.

Poverenik Rodoljub Šabić konstatuje da odnos dela državnih preduzeća prema zakonu - ima štetne posledice po ljudska prava, ali i autoritet zakona, parlamenta i u krajnjoj liniji države. On dodaje da je takav odnos i veoma indikativan sa stanovišta zahteva borbe protiv korupcije.

- Da budem sasvim kratak, odnos državnih i javnih preduzeća prema pravima javnosti je nezadovoljavajući, zabrinjavajući - kaže Šabić.

POVEZANE VESTI

Subota 27.09.2014. 13:34
Visoki funkcioner SNS-a Goran Knežević kao član odbora direktora NIS-a mesečno prima platu od 1.079.920 dinara. Njegova plata je nešto viša od one koju za istu funkciju u NIS-u prima žena lidera SPO-a Vuka Draškovića, Danica Dršaković i kojoj mesečno na račun legne 771.000 dinara, pri čemu ona kao penzioner dobija još 40.000 mesečno. Podaci o primanjima u Naftnoj industriji Srbije njih dvoje postali su dostupni pre nekoliko dana kada je Agencija za brorbu protiv korupcije objavila poslednje izveštaje o primanjima i prihodima funkcionera.
Subota 27.09.2014. 13:31
Kako je moguce da javnim preduzecima niko ne moze ili ne zeli da stane na put. Ko im je dozvolio da se ponasaju kao kabadahije. Svaka aktuelna vlast je kriva za ponasanje javnih preduzeca. Pozaposljavali su sve svoje partijske kolege, svastike, tetke, strine i ostalu mnogobrojnu rodbinu i jos se tako drsko ponasaju. Sta cemo sad sto svako javno preduzece ima i do 50% viska zaposlenih. Hoce li drzava da ih otpusti i da im da socijalni program? Ko je nama davao socijalne programe kad su nam preduzeca propadala? Niko!!! Bruka i sramota sta se radi u drzavi!
Subota 27.09.2014. 13:38
Sa ovim mesečnim primanjima njih dvoje su se ozbiljno približili funkcioneru SPS-a Dušanu Bajatoviću koji je do sada važio kao političar sa najvećom platom u Srbiji. Prema podacima iz registra Agencije za brorbu protiv korupcije Bajatović kao direktor Srbijagasa, poslanik i član Nadzornih odbora "Jugorosgasa" i "Podzemno skladište gasa Banatski dvor" prima oko 2,2 miliona dinara. Inače, Knežević i Draškovićeva su članovi odbora direktora NIS-a postali jula ove godine. Knežević je do imenovanja u Odbor direktora naftne kompanije od 1. oktobra prošle godine bio savetnik generalnog direktora NIS-a, dok je Draškovićeva od 2009. do 2013. već bila u Upravnom odboru NIS-a.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online