Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 26.09.2014.
09:36
Danas/Mirjana R. Milenković A

“Neka sam i konfliktna, ali javašluk ne trpim“

“Verujem da ima onih kojima smeta Zorana Mihajlović u energetici, ali na to se nisam obazirala ni ranije, a neću ni danas. Moja briga nisu oni, već Srbija i njeni građani. Kao odgovoran političar koji građanima želi dobro, kao potpredsednik Vlade, ali i kao ekspert sa više od 20 godina rada u energetici, govorim i o problemima u tom sektoru, jer ne mogu da se pravim da ih ne vidim“, rekla je u razgovoru za “Danas“ Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja i građevine i potpredsednica Vlade Srbije.

Otvoreno govori o problemima u energetici: Zorana Mihajlović
 

“Ali, upozoravam na probleme iz svog sektora svakodnevno - na prazna gradilišta i kašnjenje u realizaciji projekata, na zloupotrebe u izdavanju transportnih dozvola, na probleme sa nelegalno izgrađenim objektima koje godinama nijedna inspekcija nije smela da obiđe - kaže Zorana Mihajlović odgovarajući na pitanje u kom svojstvu neprekidno govori o problemima u energetici.

Zato što prozivate direktore javnih preduzeća i sadašnje i bivše kolege ministre, mediji vas proglašavaju konfliktnom ličnošću, a političari najavljuju da će tražiti zaštitu premijera od vas?

- Ako mislite da treba da okrećemo glavu od problema, ćutimo i tolerišemo nerad i javašluk, onda sam saglasna i sa tim da me etiketiraju kao konfliktnu ličnost. Moj motiv zbog koga se bavim politikom nije da se okitim titulom potpredsednika Vlade i ministra, već da sa te pozicije nešto uradim za svoju zemlju, da ubrzam i završim neke projekte i doprinesem da građani žive bolje.

Montipajtonovska šala

Bivši ministar Milutin Mrkonjić najavio je tužbu protiv vas?

- Izgradnja deonice Ub - Lajkovac je nešto potpuno neverovatno, ne samo sa stanovišta građevine ili ekonomije, već zdrave logike. Imate auto-put koji počinje u jednoj njivi i završava se u drugoj, kao u nekoj montipajtonovskoj šali. Imamo 12,5 kilometara puta koji se gradi duže od četiri godine, a i kada ih uz ogromne napore ovog ministarstva završimo, moraćemo godišnje za čuvanje i održavanje plaćati pola miliona evra, dok se ne završe okolne deonice. Kažite mi gde to ima, u kojoj zemlji, a ja ću onda gospodinu Mrkonjiću i bez suda priznati da je u pravu.

Zašto ni godinu dana od preuzimanja 99 odsto kapitala JRB, država nije imenovala menadžment niti predstavnike u skupštini akcionara, iako je policija utvrdila da postoje krivična dela?

- U ovom resoru kao ministar nalazim se nešto više od četiri meseca i činim sve da se u svim sektorima, pa i u vodnom saobraćaju uvede red i poštovanje zakonitosti. Važno je da svako preduzeće ima profesionalan i stručan menadžment, ali je još važnije da nadležni organi utvrde da li je bilo zloupotreba i da one, ukoliko ih je bilo, budu procesuirane.

Koji je razlog da prilikom izmene uredbe o drumskom prevozu nisu konsultovana poslovna udruženja prevoznika?

- Čim smo se dotakli načina izdavanja međunarodnih transportnih dozvola i počeli da uvodimo red, doživela sam da meni i mojim saradnicima stižu pretnje. To dovoljno govori kakvo smo stanje zatekli. Verujem da će tužilaštvo imati ozbiljan posao da ispita šta su u prethodnom periodu radili prevoznici, a šta pojedinci zaposleni u ministarstvu. A rađeno je svašta, od toga da se dozvole prijave kao izgubljene, a da na drugoj strani budu preprodate i falsifikovane, do zadržavanja dozvola bez ikakve potrebe, dok su drugi prevoznici bili potpuno blokirani. Taj deo smo ostavili tužilaštvu, a ono što mi trenutno radimo jeste da uvedemo red u ovu oblast, bilo da je u pitanju razduživanje dozvola, ili raspodela tri odsto dozvola na koju ima pravo ministarstvo. Svesna sam da nekima više odgovara da vlada haos, ali takve stvari se jednom moraju preseći. Mi smo to uradili i sad nema nazad.

Uprkos problemima u Železnici Srbije još nije imenovan menadžment i generalni direktor. Zašto?

- Direktora i menadžment Železnica Srbije bira Skupština akcionarskog društva na predlog Vlade. Dvojica izvršnih direktora razrešeni su u utorak i od tada teče rok od osam dana za izbor v.d. direktora. Očekujem da će uporedo sa tim biti raspisan i konkurs na kome će pobediti najstručniji, jer Železnice na svom čelu moraju imati stručne i nekompromitovane ljude, sposobne da iznesu projekte vredne 1,2 milijarde dolara.

Da li je tačno da biznismen Milan Beko od ponedeljka preuzima Železnice Srbije i šta ga je kvalifikovalo za ovaj posao?

- Kao predsednik Kadrovske komisije Vlade, takav predlog nisam videla i zbog toga o njemu ne mogu ni da se izjašnjavam. To što se neko pominje u medijima ili što bi nešto želeo, ne znači da će se to i desiti.

Ništa lično

Niste smenili ni Dušana Bajatovića iako ste na njegov rad imali gomilu primedaba?

- Sve što sam mislila pre godinu dana o funkcionisanju Srbijagas, mislim i danas. Nema tu ničeg ličnog, već je u pitanju moja želja da se ovo preduzeće reformiše i postane efikasno. Srbijagas je morao i mnogo ranije da se reformiše, ne samo zbog direktiva Evropske unije koje želimo da poštujemo, već zbog nas samih.

Zašto u vreme dok ste bili ministarka energetike niste imenovali generalnog direktora EPS-a kada je konkurs raspisan, a javilo se više od 70 kandidata? Da li će Aleksandar Obradović konačno iz v.d stanja postati direktor?

- Direktore javnih preduzeća imenuje Vlada, na predlog komisije čiji nisam član, niti je to bio neko od mojih saradnika iz prethodnog ministarstva energetike. Ne znam ko će biti direktor EPS-a, ali je činjenica da ono kako se trenutno radi u tom javnom preduzeću nije domaćinski i nije dobro za državu Srbiju.

Zna li se definitivno da li će poskupeti struja i gas, budući da je bilo takvih najava?

- O ceni energenata poslednju reč ima Agencija za energetiku i o tome ne odlučuju ni ministri ni direktori. Nažalost, ni poskupljenje struje ne bi rešilo probleme EPS-a, jer ne može da ubrza ispumpavanje vode sa kopova Kolubare, niti da pokrije troškove koje imamo zbog toga što neke stvari nisu urađene na vreme. To je sistemski problem u funkcionisanju EPS-a.

Predstoji li nam smrzavanje ove zime, jer u nju čini se ulazimo nepripremljeni?

- Vlada će učiniti sve da naredne zime imamo dovoljno energenata. Mi nismo mogli da sprečimo katastrofalne poplave koje su nas zadesile, niti da utičemo na sukobe u Ukrajini. Ali, mogli smo da gradimo nove energetske kapacitete prethodnih trideset godina i da brže reagujemo na događaje koji su nas zadesili. Srbija preko dve decenije uvozi struju umesto da gradi nove energetske objekte. Ako cela Evropa razmišlja o energetskoj bezbednosti, ne vidim razlog da o tome ne misli i Srbija, posebno što je mnogo siromašnija nego Evropa, i daleko energetski nebezbednija od Evrope. Kao odgovoran čovek mislim da se mora voditi računa o cenama i novcu koji ova država treba da plati da bi imali energente.

POVEZANE VESTI

Petak 26.09.2014. 09:53
Opet zabranjuju komentarisanje pederbala!! Vesti su izgleda stjegonose homoseksualizma? Zdusno se zalazu da provode ovo sto NAJ ODVRATNIJA VLAST SRBIJE podrzava! Gnjide pederske, uzalud vam trud!!! Podrivat i nagrizat cemo vas skroz dok vas ne srusimo! Vucicu, tvoja homoseksualna vlast ce pasti! Crknite skupa sa pederima!!!
Petak 26.09.2014. 10:10
E Zorka , zooorka , znamo mi Koje su tvoje namjere !! Neces tico sjebat ni JT a ni srpski narod !!
Petak 26.09.2014. 09:41
Mislim da je Zorana casna Srpkinja i da ju treba podrzati!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online