Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 11.09.2014.
12:10
danas.rs A

Bunjevcu prete smrću zbog podrške Nikoliću

Zamenik predsednika subotičke skupštine i nosilac liste Saveza bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić dobio je anonimni mejl u kom mu se preti smrću zbog toga što je javno podržao predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je đacima bunjevačke nacionalne manjine donirao udžbenike na ćirilici.

Mirko Bajić i posle svega zahvalan Nikoliću

Mirko Bajić je za dnevni list "Danas" istakao da će tražiti od nadležnih institucija da rasvetle ovaj slučaj, kao i da će insistirati da se predsednik Hrvatske Ivo Josipović javno izjasni povodom pretnji koje su mu upućene.

"Dabogda vas Srbi poklali. Smrt će da vas stigne", deo je mejla koji je Mirko Bajić primio od anonimne "Mile" iz Hrvatske. Prema Bajićevim rečima, ova pretnja je direktna posledica njegovih izjava za hrvatske medije u kojima se zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na udžbenicima i negirao da je ćirilično pismo u knjigama pokušaj asimilacije bunjevačke nacionalne manjine.

"Niko ne može nama da ospori pravo da se izjasnimo kako mi to želimo, kao što ni Hrvatima niko ne brani da se izjasne kako oni žele. Bunjevci su autohtona nacionalna manjina. Mi nismo Hrvati, iako neko ima potrebu da nas prikaže kao takve", rekao je Bajić.

On smatra da je čitava medijska afera oko ćiriličnih udžbenika posledica namere hrvatske manjine u Srbiji da sebi da na značaju.

"Nacionalno veće Bunjevaca je sedam godina radilo na izradi ovih udžbenika. Kako smo mi malobrojna zajednica nije postojao ekonomski interes za njihovim štampanjem, a mi sami nismo imali novac. Zato sam zahvalan predsedniku Nikoliću na donaciji", navodi Bajić i dodaje da su ćirilični udžbenici u skladu sa nastavnim planom i njihovim manjinskim pravima.

Donacija predsednika Nikolića je izazvala burne reakcije u Hrvatskoj. Oglasio se i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je potez srpskog kolege okarakterisao kao nekorektan i "nastavak politike koja želi da asimiluje Hrvate u Srbiji". Premijer Hrvatske Zoran Milanović ocenio je da je činom doniranja ćiriličnih udžbenika "pređena granica pristojnosti".

Iz Nikolićevog kabineta su odgovorili da on veoma poštuje bunjevačku manjinu i podržava njen kulturni, obrazovni i svaki drugi napredak.

"Činjenica je da Srbija svojim Ustavom i zakonima omogućava svim građanima da se izjasne kako žele. Legitimno pravo Bunjevaca je da iskoriste to pravo na Ustavom predviđeni način" ,saopšteno je u kabinetu predsednika Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.09.2014. 12:29
Ništa čudno. Ko neće da bude "hrvat" treba ga ubiti. To dovoljno govori o mentalnom sklopu te nacije. Neshvatljivo je međutim koliko pažnje vlast u Srbiji obraćapažnju na te provokacije i koliko se trudi da objasni(kome) svoje postupke. I to dovoljno govori o tome kakva je to vlast. Njih jednostavno treba ignorirati a ne da im se objašnjava..........
Četvrtak 11.09.2014. 13:02
Ustaško bezumlje, pretnje potomaka umno poremećenih ustaških koljača, krvoloka.
Četvrtak 11.09.2014. 13:16
Istoričar Natko Nodilo U Dubrovniku, od pamtiveka, govorilo se srpski Natko Nodilo je, uz Franju Račkog, utemeljivač hrvatske istorije. Krasila ga je privrženost istini. Zaključke je donosio samo na osnovu pouzdanih izvora i nije podlegao pritiscima hrvatskih državotvoraca 19. veka, koji su od naučnika tražili da svoje radove prilagođavaju "istorijskim dokazima" o prisustvu hrvatskog naroda i hrvatskog jezika "diljem" Dalmacije, Slavonije, Srema, Like, Korduna, Banije, Hercegovine, Bosne, Baranje i Dubrovnika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online