Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 08.09.2014.
16:53 >> 17:05h
Beta A

"Nikolić uništava identitet Hrvata u Vojvodini"

Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu (EP) Ruža Tomašić optužila je danas predsednika Srbije Tomislava Nikolića da donacijom ćirličnih udžbenika deci koja izučavaju bunjevački govor nastoji da uništi hrvatski jezik i kulturni identitet u Vojvodini.

Nikolićeva donacija ćiriličnih udžbenika je nastavak iživljavanja političkog vrha Srbije prema Hrvatima
 

"Iživljavanje političkog vrha Republike Srbije nad Hrvatima Vojvodine se nastavlja. Nikolićeva donacija ćiriličnih čitanki i gramatike bunjevačkog govora učenicima u Subotici poslednja je manifestacija politike uništenja hrvatskog jezika i kulturnog identiteta na tlu Vojvodine", napisala je Tomašić na svom Fejsbuk profilu.

Ona je dodala da svako ima pravo da se nacionalno ili regionalno izjasni, ali da "višedecenijska politika Srbije konstantno favorizuje jednu manjinsku grupaciju na štetu one druge".

Prema njenim rečima, službeni Beograd već godinama pokušava da "ode i korak dalje i obezbedi Bunjevcima nehrvatima status autohtonog južnoslovenskog naroda, iako je sasvim jasno da oni nemaju nikakvih posebnosti u odnosu na Hrvate Bunjevce".

Josipović: Nikolić nekorektan

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je danas kao "nekorektan potez" to što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić donirao ćirilične udžbenike deci koja izučavaju bunjevački govor.

Na pitanje novinara u Pazinu smatra li da je reč o mogućnoj provokaciji, on je odgovorio da je "zasigurno to jedan kontinuitet politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji", prenela je agencija Hina.

"Taj potez nije korektan, i nadam se da će se ispraviti. S druge strane mislim da se ne smemo zaustaviti samo na tome da kritikujemo šta je u drugoj državi napravljeno, nego šta smo mi propustili i gde je naš problem", rekao je Josipović.

"Velikosrpska politika četničkog vojvode, a danas predsednika Srbije, može da začudi samo beskrajno naivne i one koji su zadnju četvrtinu decenije prespavali", navodi Ruža Tomašić, koja je predsednica desničarske Hrvatske stranke prava Ante Starčević (HSP AS).

Ona je oštro krikovala premijera Zorana Milanovića i njegove ministre što nisu reagovali na "akt tihog kulturocida", kao i predsednika Hrvatske Iva Josipovića.

"Sad bi valjalo iskoristiti dobre veze koje je (Josipović) stvorio šireći bratstvo i jedinstvo po takozvanom regionu, ali se bojim da ta 'ljubav u regionu' vredi kao politička moneta samo s ove strane granice", napisala je predsednica HSP AS, stranke koja ima jednog poslanika u Saboru Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.09.2014. 17:09
O Boze sacuvaj... a da li je bilo "oluje i bljeska" u Srbiji protjerivanjem Hrvata , Ruzo Ruzice Tomasicko? Srbija ima svoje pismo i zove se cirilica, ko zivi u njoj mora je znati, akcepirati i postovati. Ne mozemo ni mi Srbi da ignorisemo njemacki jezik u Njemackoj i da trazimo da pricamo i pisemo samo srpski u komunikaciji sa njemackom administracijom i Nijemcima..
Ponedeljak 08.09.2014. 17:00
Ruzo , ti si zaljubljena u Tomu , cuvj se Dragice hehehehe
Ponedeljak 08.09.2014. 17:20
Ruža mora da je Srpkinja jer samo preobraženi Srbi mogu ovako da ne vole svoj narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online