Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 17.08.2014.
09:49
M. Stanimirović - Vesti A

Malinari traže pomoć od premijera

Cena otkupa u zapadnoj Srbiji je 150 dinara, a u drugim okruzima najmanje 220 dinara. Pet minuta sa Borkom Pavićem predsednikom saveza Srpska malina

Cena otkupa u zapadnoj Srbiji je 150 din, a u drugim okruzima najmanje 220 din.
 

U savezu Srpska malina nezadovoljni ste otkupnom cenom?
- Savez Srpska malina okuplja proizvođače maline iz 11 opština zapadne Srbije: Arilja, Ivanjice, Gornjeg Milanovca, Užica, Čačka, Kosjerića, Požege, Bajine Bašte, Nove Varoši, Prijepolja i Krupnja. I ove godine, kao i prethodnih, muku mučimo sa otkupljivačima i hladnjačarima. Otkupna cena od 150 dinara za kilogram maline u užičkom kraju znatno je manja od cene koja se u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu kreće od 220 do 235 dinara. Tražimo da se cene maline izjednače u celoj Srbiji.


Zbog čega se to dešava?

- Hladnjačari se brane da još nisu potpisali ugovore o izvozu i navodno ne znaju koju će cenu postići. Svake godine slušamo istu priču kao sa gramofoske ploče. Da ona ne nije istinita, potvrđuje stanje na terenu. Hladnjačari svake godine proširuju kapacitete, nove hladnjače niču kao pečurke posle kiše, a mi proizvođači smo prinuđeni da non-stop držimo digitron u rukama, da smanjujemo troškove proizvodnje kako bismo ostvarili najminimalniju zaradu. Ove godine proizvodnja je manja za oko 20 procenata zbog kiše, grada, poplava, prošle godine mnogi zasadi su propali i mi proizvođači smo zbog prilično bahatog odnosa hladnjačara dovedeni u vrlo neugodnu poziciju.


Bili ste i kod premijera Aleksandra Vučića?
- Sa premijerom smo se sastali dva puta za 15 dana. Sve naše argumente smo izneli i on nam je obećao da će zamoliti otkupljivače i hladnjačare da se podigne otkupna cena u užičkom kraju. On nema drugih mehanizama da nam pomogne i mi sada čekamo da vidimo kako će oni reagovati. Po mojoj proceni, mogli bismo da očekujemo povećanje otkupne cene za 20 dinara, ali to je nedovoljno. Malina se otkupljuje na putu što je nedozvoljeno. Tražili smo pomoć i od inspekcijskih organa. Situacija je vrlo zamršena.


Ima li rešenja?
- Najiskrenije, vrlo teško. Tržište ne funkcioniše. Otkupljivači i hladnjačari dogovaraju cene i mi proizvođači smo nemoćni. Jedini izlaz je da pored proizvodnje i mi otvaramo mini hladnjače. Ali kako, kad nemamo slobodnih sredstava za investicije, krediti su skupi, a država je siromašna da nam pomogne. Razmišljamo i da što više prerađujemo maline, ali go čovek se ne skida. Kao i pre nekoliko decenija moramo svaštariti da preživimo.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.08.2014. 14:18
Maline,kupine i sljive su veliki ali neiskoristeni srpski izvozni potencijal,samo dobro organizirani i jedinstveni mogu izaci na svjetsko trziste,kojiko je vazno dobar proizvod proizvesti isto toliko je vazno naci sigurnog kupca.Vjerujem da mogu naci kupce za te proizvode samo je tesko naci pouzdanog dobavljaca,jer imam u tome lose iskustvo.
Nedelja 17.08.2014. 19:42
Ima tu i prečih briga od malina... Mnogi lljudi gladuju, a ovi dse naganjaju za cenu, i to ne baš malu. Dobro kaže poslovica : Sit gladnom ne veruje...
Ponedeljak 18.08.2014. 10:10
U ovoj drzavi treba podrzati sve proizvodjace,pa bilo o cemu se radilo.Malinare treba podrzati ,a distributere treba onemoguciti da se bogate i spekulisu na racun istih.Treba se se vratiti zadrugama ali na zdravim osnovama i preko njih ugovarati prodaju u izvozu.Distributeri imaju svoje mesto u lancu ali svakako njihovo nije na samom vrhu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online