Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.07.2014.
05:14
J. L. Petković - Vesti A

Porodice nestalih nezadovoljne izveštajem

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević kaže da je izveštaj glavnog tužioca o istrazi navoda o trgovini organima na Kosovu, i u Albaniji 1999. godine Klinta Vilijamsona satisfakcija za žrtve i veliki doprinos međunarodnoj pravdi. Međutim, udruženja porodica stradalih, kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji nisu zadovoljni izveštajem američkog tužioca, jer su očekivali optužnice protiv predstavnika vlasti Kosova zbog komandne odgovornosti.

Milena Parlić
 

- Nesumnjivo proizilazi da su ratni zločini počinjeni. A da li je došlo i do trgovine organima niko, naročito oni koji nemaju uvida u predmet, ne može da kaže da li ima dokaza za bilo šta - rekao je Vukčević i dodao da će tačka na slučaj Žuta kuća dobiti epilog podizanjem optužnice i presudom.


Posle trogodišnje istrage u vezi s trgovinom ljudskim organima, Vilijamson je jasno rekao da nisu podignute optužnice jer još nije formiran međunarodni sud, a Vekarić ocenjuje da je tim američkog tužioca "stavio krunu" na dugogodišnji posao koji je započelo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine na osnovu navoda iz knjige bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte.


Del Pontova je pak istog dana izrazila žaljenje što istražni tim nije pronašao dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv odgovornih za te zločine.
 

Objektivnost

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da je izveštaj specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona objektivan i da predstavlja korak napred ka ostvarenju međunarodne pravde.


- Ključno je to da su dokazani ratni zločini i činjenice koje ukazuju ko je odgovoran za te ratne zločine - rekao je Vekarić.

- Znate, to je šteta, ali nisam iznenađena jer je mnogo teže da se obavi adekvatna istraga posle toliko godina - rekla je Del Pontova i objasnila da ni istražitelji suda u Hagu nisu mogli da pronađu dokaze "jer niko nije hteo da im pomogne".


Olgica Božanić, sekretar Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM veruje da većina porodica nije zadovoljna predstavljenim rezultatima. Ona je iznela sumnje u proces istrage, ukazujući da istražitelji nisu pronašli tela.


- Očekivali smo više i konkretne rezultate na terenu. Očekivali smo da će pronaći posmrtne ostatke, odnosno da će biti urađena ekshumacija i identifikacija i da će se na taj način doći do neophodnih dokaza potrebnih za podizanje optužnica. Svojevremeno nam je bivša tužiteljka Karla del Ponte rekla da zločina bez tela nema. I zato smo očekivali da će se proveriti lokacije u Albaniji, gde se sumnja da se nalaze tela. Očigledno se iz nekog razloga to prolongira - kaže Božanićeva.


Slično kao i Milena Parlić, sekretar Udruženja porodica stradalih 1998-2000 - Kosmetske žrtve, Božanićeva ističe da porodice kidnapovanih i nestalih nisu zadovoljne dinamikom rada svih dosadašnjih istraga i saznavanjem sudbina nestalih i ubijenih žrtava OVK.

"Sami sebe ubijali"

- Nismo zadovoljni onim što je Vilijamson izneo. Najmanje što smo očekivali jeste jasna potvrda da je bilo trgovine organima nestalih Srba. I ne šačice kako je Vilijamson izjavio, već više od 300 - rekla je Milena Parlić.
Porodice, dodaje, nisu očekivale mnogo od Vilijamsonovog izveštaja jer za proteklih 15 godina nije procesuiran nijedan slučaj protiv Albanaca zbog zločina nad Srbima.
- Ispada da su Srbi sami sebe kidnapovali, sami sebi vadili organe, same sebe ubijali - kaže Milena.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.07.2014. 06:13
Kako posle svega ovoga neko moze da kaze da treba voditi "dialog"sa Pristinom?Nema dialoga sa Pristinom,ni Vatikanom,dokle god se zlocini ne priznaju i adekvatno obestete.Dotle treba da radimo na svom razvitku i jacanju zajednice u saradnji sa BRICom.Bez mucenja vode,kratko,jasno sa zdravom logikom.Bez velikih filozofija(Vucicevih),i sedenja na dve stolice.
Sreda 30.07.2014. 07:15
Dragi moji Srbi ne oslanjajte se na Izdajice i srpske Neprijatelje!!Kad budu dosli Patrioti na Vlast,osnujte specijalnu Grupu kao sto su imali Jevreji kad su lovili Naciste!!Pa da vidite kako je efikasno i nemoramo da tuzakamo i da cekamo drugog!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online