Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 04.07.2014.
18:00
Lj. Ivanović - Vesti A

"Teslu" daju Arapima?

Hapšenje Velimira Radosavljevića, direktora beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", samo je još jedan u nizu koraka koji država preuzima s krajnjim ciljem da se aerodrom prepusti Etihadu, odnosno nekoj od kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, smatraju sindikalci aerodroma.

Arapi ne bi da kupe, već da preuzmu Aerodrom Nikola Tesla
 

Radosavljević je uhapšen prekjuče pod optužbom da je nezakonito odobrio popuste mađarskoj niskotarifnoj kompaniji "Vizer" u periodu od tri godine (od 2011. do 2013) i u visini od oko 1,8 miliona evra. Kako je navedeno u dokumentu policije, a koja postupa po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu, Radosavljević je snizio cenu usluge Vizeru, a da za to nije bilo zakonskog osnova, s obzirom na to da je Vlada donela propis o povlasticama tek 30. decembra 2013. godine.

"Vesti" otkrile šta se smera

O tome da su Arapi veoma zainteresovani za preuzimanje aerodroma, "Vesti" su već pisale jula prošle godine, a onda je u decembru sindikalce u kabinetu Aleksandra Vučića primio njegov tadašnji savetnik Luka Tomić.


- Govorio nam je da postoji opcija da aerodrom ode pod koncesiju u zamenu za izgradnju novih kapaciteta i mi nismo načelno bili protiv, ali mi se sada čini da je prava namera preuzimanje aerodroma - kaže Dejan Popović.

Prema tom vladinom dokumentu rogobatnog naziva "Smernice za razvoj vazduhoplovnog saobraćaja" propisano je, između ostalog, da pravo na povlašćenu cenu usluga na beogradskom aerodromu ima samo kompanija koja je prevezla pola miliona ili više putnika. U tom trenutku je "Vizer" bio na 488.000 prevezenih putnika, a samo je jedna kompanija imala više od pola miliona - "Er Srbija".


Automatski "Vizer" gubi povlastice, jedan od dva aviona stacionirana u Beogradu seli u Letoniju, a izvršni potpredsednik "Vizera" Džon Stivenson daje oštru izjavu u kojoj direktno optužuje državu Srbiju da netržišnim metodama favorizuje "skupu Er Srbiju". Nekoliko dana kasnije "Vizer" odlučuje da prepolovi saobraćaj iz Beograda i ukine linije prema Briselu i Oslu. Nedugo potom još dve lou kost kompanije u Beogradu odlučuju da smanje, odnosno ukinu letove, pa tako "Džermanvings" (deo Lufthanza grupe) ukida let za Štutgart, a "Norvidžan er Šatl" ukida let za Kopenhagen.


Međutim, tu se problem ne završava. U medijima se pojavljuju najave hapšenja direktora aerodroma Velimira Radosavljevića zbog navodne nezakonite koristi pribavljenoj "Vizeru" u visini od čak 5,4 miliona evra. A onda je usledilo još jedno otkriće. Komisija za kontrolu državne pomoći Ministarstva finansija objavljuje izveštaj prema kojem se paket državne pomoći "Er Srbiji" ocenjuje zakonitim.

Ali, da bi to objasnila, Komisija je morala da objavi delove inače još tajnog ugovora o osnivanju "Er Srbije". U jednom pasusu se navodi da će "Vlada Republike Srbije obezbediti sredstva kroz subvencije ili kroz smanjenje gotovinskih troškova poslovanja privrednog društva Er Srbija, uključujući odricanje od prihoda aerodromskih taksi na Aerodromu Beograd, zaključno sa 31. decembrom 2015. godine".
 

U Beogradu regionalni kargo centar

Beogradski aerodrom će u narednih desetak godina zarađivati višestruko više novca nego do sada. Naime, do ulaska Slovenije u EU, Ljubljana je bila glavni regionalni kargo centar, a onda se taj posao preselio na zagrebački Pleso. Sada kad je Hrvatska u Uniji, posao se seli u Beograd. Nema sumnje da oni koji merkaju aerodrom to znaju.

To praktično znači da se Srbija obavezala da će "Er Srbiji" dopustiti da ne plaća aerodromske takse. Sama "Er Srbija" je reagovala na ove navode preko Tvitera saopštavajući da se aerodromske takse uredno fakturišu i plaćaju.


- "Er Srbija" je do kraja prošle godine nagomila dug od 42 miliona evra, a od Nove godine duguju još šest miliona. Nemaju nikakvu nameru da to plate, iako su putnicima uredno uzeli novac za aerodromske takse - kaže za "Vesti" Dejan Popović, predsednik Nezavisnog sindikata aerodroma.


Prema navodima Popovića, država je obavestila aerodrom da preuzima na sebe dug od 42 miliona evra, uz obavezu da taj novac isplati aerodromu u roku od dve godine u četiri tranše.


- I opet ništa. A novi dug raste - kaže Popović.
 

Teške optužbe: Velimir Radosavljević
 

Kad je reč o popustu za "Vizer", Popović ističe da ne zna da li je direktor imao zeleno svetlo Nadzornog odbora da vodi pregovore, ali i da je praksa stimulisanja niskotarifnih kompanija sasvim normalna svuda u svetu.
 

- Mi smo zahvaljujući tim popustima od 1,8 miliona evra dobili veliki broj novih operacija, putnici su dobili nove linije i šansu da lete jeftinije, a aerodrom je prihodovao daleko više od rasta saobraćaja "Vizera". Kada je reč o stimulacijama, samo bih podsetio da ova zemlja strancima daje 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu. Dakle, jednima je dozvoljeno da stimulišu privredni rast, drugima nije. Veoma je opasan način na koji se naša država dodvorava Emiratima - naglašava Popović.
 

Vlada pogazila obećanje: Dejan Popović
 

Sindikalci smatraju da se iza cele ove gungule krije stvarna namera Vlade da aerodrom prepusti nekoj kompaniji iz Emirata.


- To je njihov glavni cilj i uradiće sve što je potrebno da to postignu. Evo jednog primera kako se ide ka tome: Vlada je 2012. godine odlučila da aerodrom na ime potraživanja od Er Srbije za aerodromske takse preuzme dve aerodromske zgrade u vlasništvu kompanije, a to su Školski centar i Letačka operativa. Ali, onda u zemlju dolazi Etihad i ceo dogovor je otkazan, a aerodrom je ostao bez novca - ističe Popović.
 

Sporni ugovor

Prema informacijama MUP-a, Velimir Radosavljević je 29. januara 2010. godine zaključio Memorandum o razumevanju sa Vizerom. Tako je ovoj kompaniji omogućeno korišćenje aerodromskih usluga ispod cene, uključujući i popust od 20 odsto na putničku taksu.


- Takve pogodnosti nisu mogle da budu odobrene nijednoj kompaniji. Uprkos tome, Vizer je koristio usluge beogradskog aerodroma po nižoj ceni već od 12. juna 2010. godine na osnovu prethodno sačinjenog memoranduma - kažu u MUP-u.
Radosavljević je u svojstvu odgovornog lica, kako kažu u policiji, samostalno vodio pregovore sa predstavnicima Vizera. Sporni memorandum je ozvaničen tek 25. marta 2011. godine kada je zaključen ugovor o pružanju aerodromskih usluga. 


REAKCIJA DANIJELA DE KARVALjA, PREDSTAVNIKA MAĐARSKE KOMPANIJE: Vizer demantuje i žestoko uzvraća

Na dan hapšenja Velimira Radosavljevića reagovao je i portparol "Vizera" Danijel de Karvaljo. On je odbacio sve navode o tome da je bilo nepravilnosti u komercijalnom ugovoru kompanije i aerodroma.

- "Vizerov" putnički saobraćaj na beogradskom aerodromu je između 2010. i 2013. porastao za više od 800 odsto, dok je ukupni aerodromski saobraćaj porastao za 31 odsto, što "Vizer" čini glavnim pokretačem putničkog saobraćaja. Nažalost, srpski putnici i turisti sada moraju da stoje po strani dok im se postepeno umanjuje mogućnost izbora od strane jednog visokotarifnog monopoliste - kompanije Etihad/Er Srbija - izjavio je Karvaljo.


On navodi i da napad na "Vizer" dolazi u trenutku kada EU istražuje tajni ugovor o osnivanju Er Srbije i u vreme kada je "Komisija za kontrolu državne pomoći objavila da Vlada štiti poslovni model Etihad/Er Srbije usredsređen na transferne putnike tako što će sniziti aerodromske takse za 100 odsto, i tako praktično dozvoliti ovom visokotarifnom avioprevozniku da na aerodromu u Beogradu plaća aerodromske takse nula dinara"!

POVEZANE VESTI

Petak 04.07.2014. 18:07
ONO ŠTO JE JEDINA ISTINA JAT I AERODROM VUČIĆ ŽELI DA UNIŠTI PO SVAKU CENU . UOSTALOM NEKA MI NEKO NAVEDE ŠTA JE TO DO SADA VUČIĆ I NJEGOV SNS URADIO DOBRO ZA NARODA SRBIJE ? JA NE VIDIM NIŠTA DOBRO SAMO ZLO JE DOŠLO POBEDOM SNS BANDITA .
Petak 04.07.2014. 21:23
Вратите нам Визаир. Захваљујући тој компанији могли смо јефтино да путујем, а јат је морао драстично да смањи цене својих карата. Сви светски аеродроми имају лоу кост компаније само се овде све ради да се то сузбије. Зашто? Поготово сада када је Ер Србија приватизована.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online