Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 26.04.2014.
08:11
Lj. Ivanović - Vesti A

I "Nikola Tesla" po meri Arapa?

Vlada Srbije rešila je da smeni direktora aerodroma "Nikola Tesla" Velimira Radosavljevića. Njegovo mesto, prema saznanjima "Vesti", trebalo bi da zauzme pravnik Zoran Stojković, član Izvršnog odbora aerodroma.

Sve za novu kompaniju: Er Srbija
 

Već nedeljama se u srpskim medijima provlači priča o odlasku Radosavljevića, ne samo zbog toga što je bio Dinkićev kadar, već i zbog poslova koji su navodno oštetili aerodrom. Prebacivalo mu se da je privilegovao mađarsku niskotarifnu kompaniju Viz er, te da je aerodrom zbog toga lane ostao kratak za oko četiri miliona evra. Reč je o navodnom dogovoru iz 2011. za koji Radosavljević navodno nije imao saglasnost Upravnog odbora aerodroma.

Nesporazum sa Etihadom

Vlada Srbije kasni i sa ispunjavanjem sporazuma sa Etihadom prema kojem se obavezala da će izdvojiti jedan od dva aerodromska terminala samo za potrebe Er Srbije, te rekonstruisati zgradu prema standardima Etihada. Rok da se jedan terminal oslobodi bio je 1. januar 2014. a rok za rekonstrukciju dve godine.

Podsetimo, Vlada Srbije je krajem prošle godine odlučila da izda "smernice" aerodromu o tome ko može imati povlastice. To u prvom redu može biti kompanija koja je prevezla više od pola miliona putnika godišnje. Takav uslov ispunjava samo Er Srbija.


Posle ukidanja stimulacija Viz er je prepolovio broj letova iz Beograda i ukinuo dve linije. Iako Radosavljević nije po volji vlasti, nesporno je da je za njegovog mandata aerodrom iz sopstvenih prihoda, bez kredita, uložio u svoje kapacitete oko 50 miliona evra i da to državno preduzeće nije pravilo gubitke.


Inače, početkom aprila u Vladu je stiglo pismo grčke Copelouzos Grupe koja je iskazala interes da kupi udeo u aerodromu. Podgrejane su i spekulacije da će Vlada prodati aerodrom do kraja godine.

Prema drugom scenariju, Etihad namerava da uzme koncesiju nad aerodromom na 20 godina, a zauzvrat izgradi novu pistu, terminal, hotel i parking. Ovoj ideji oštro su se suprotstavili sindikati aerodroma navodeći da Srbija rizikuje da Etihadu prepusti monopol nad srpskom avioindustrijom.

POVEZANE VESTI

Subota 26.04.2014. 12:02
Nećemo vidjeti ugovor o prodaji JATA jer je mnogo štetan po Srbiju tako kaže bivši ministar. Nama ugovore obelodane onda kada stigne naplata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online